En trött allians med ett manifest utan nyheter

Det var ett trött valmanifest som de borgerliga partierna presenterade idag. Den största ”nyheten” var att man ska få arbeta tills man är 69. Mest var det känd skåpmat. Vi fortsätter som vi redan gör, är huvudbudskapet.

Det allvarligaste med detta valmanifest är det som inte finns i det. Här finns ingen politik för att bekämpa arbetslösheten. Inga investeringar som stimuleras på områden som järnväg, ren energi eller byggande. Här används inte det ekonomiska utrymme som faktiskt finns till att få fler i arbete. Det görs inga nya satsningar av betydelse på fler anställda i välfärden. Istället vill alliansen sänka skatten och de största skattesänkningarna får de som tjänar mest. Någon som är förvånad?

På klimatområdet erbjuds nästan bara prat och en miljöbilspremie som är oanvändbar för de flesta. Ekonomiska styrmedel som faktiskt har effekt avvisas. Inga nya investeringar sker på järnväg, energisanering av bostäder eller ren energi. Istället ska ”Sveriges” utsläppsminskningar göras någon annanstans, inte här. Det är en missad möjlighet och en oansvarig politik.

Välfärden renoveras inte. Vi kommer att ha kvar dagens dåliga sjukförsäkring med stupstocken och en dålig och dyr A-kassa. Pensionssystemet reformeras inte. Inga åtgärder sätts in för att bygga bort bostadsbristen. Offentliga företag som SBAB, Nordea, Telia Sonera och Vattenfall ska privatiseras helt eller delvis. Privatiseringar av skolor och sjukvård kommer att fortsätta. Så ska mer av de offentliga tillgångarna övergå till privata vinstintressen.

Det är en passiv och visionslös politik som fortsätter på den inslagna vägen. Det skulle bli fyra år till av ökade klassklyftor, försämrad välfärd, hög arbetslöshet och dålig miljöpolitik.

läs mer i DN, DN, SvD,SvD, Aftonbladet, Expressen, GP och Sydsvenskan.

6 reaktion på “En trött allians med ett manifest utan nyheter

 1. Det gäller att inte lova mer än man kan hålla. Tomma vallöften har vi Svenskar fått nog av.

  Sen har ju dom flesta redan fått det ekonomiskt bättre med Alliansregeringen. Varför då rösta bort dom?

 2. Tomma vallöften fick vi ju 2006.
  Löftet var att bryta utveckling där allt fler fastnar i utanförskap, metoden var införandet av jobbskatteavdraget tillsammans med kraftiga försämringar i socialförsäkringarna.
  Det har inte fungerat.
  Inte heller har skattesänkningar till den tiondel med störst inkomster, skattesänkningar som motsvarar vad uppemot 60 procent av svenska folket har fått tillsammans hjälpt.
  Eller för den delen att en procent av de rikaste fått lika mycket skattesänkningar som 25 procent.

  Löftet från 2006 är inte i närheten av att vara infriat. Det är också anledningen till varför Alliansen inte längre talar om att bryta utveckling där allt fler fastnar i utanförskap.

  Många har fått det mycket sämre på bekostnad av andra som fått det bättre, det är skäl nog att rösta bort Alliansen.

 3. Pingback: Fortsatt massarbetslöshet och klimatsvek « Jens Holm

Kommentera