Djurplågeriet i alliansens Sverige

Jag har precis sett Rapports bilder på djurplågeriet på svenska minkfarmer. Det var trånga äckliga burar, kannibalism bland djuren och gamla kadaver som var kvarlämnade. Rent djurplågeri med andra ord. Djurrättsalliansen som hade filmat har dokumenterat grava missförhållanden på merparten av de många pälsfarmer som de hade besökt i smyg. Få farmer kunde inte visa djur med störda beteenden.

Det här djurplågeriet bryter mot djurskyddslagen, ändå får det fortsätta år efter år. Den borgerliga majoriteten i riksdagen är ansvarig. Hade vi haft rödgrön majoritet i riksdagen så hade vi genomfört ett förbud mot den här typen av pälsfarmer. Dessutom har vår borgerliga regering kraftigt minskat på kontrollen av att djurskyddslagen följs. Den unika djurskyddsmyndigheten har de lagt ner – istället har de skapat en myndighet som ska arbeta för att öka Sveriges vapenexport. Tydligare kan det knappast bli.

Den som vill ha slut på djurplågeriet har ett lätt val den 19 september – rösta rödgrönt.

Läs mer hos. Jens Holm, DN, SvD, Expressen, GP, Aftonbladet och Sydsvenskan.

13 reaktion på “Djurplågeriet i alliansens Sverige

 1. Hej,

  Jag förstår inte riktigt varför det är alliansens fel?
  Detta har ju pågått under såväl borgerlig regering så som socialdemokratisk.
  Tycker du inte att det är aningen orättvist att skylla på och peka finger?

  MvH
  /Erik

  • Nix Erik,
   Det är helt rättvist. Vi har röstat för ett förbud i riksdagen, borgarna röstade emot, så enkelt är det. Alliansen är ansvarig för att djurplågeriet fortsätter.

   Jonas

 2. Okej,

  Kasst av dem! Håller helt med dig i så fall. Spelar ingen roll att jag röstar på Moderaterna; dåliga beslut av dem kan jag bara gråta över 🙁

  MvH

 3. Pingback: Minkarna och ansvaret « Jens Holm

 4. Jonas, jag tycker du ska ta o läsa på lite innan du slänger ur dig dina felaktiga påståenden och försöker göra detta till populism.

  Dom rödgröna har inta alls lagt fram ett förslag mot förbud, utan en förändring av lagen som handlar om reglerna kring pälsuppfödning.

  Jag vet att sossarna börjar bli desperata nu eftersom dom med stackars lilla Mona i spetsen sitter väldigt risigt till opinionsmässigt men detta är ett lågvattenmärke.

  • Hej Rikard,
   Om jag förstår det hela rätt så skulle de nya reglerna för pälsuppfödning innebära att denna typ av minkfarmer inte får förekomma, därmed ett förbud mot verksamheten,

   mvh

   Jonas

 5. Pingback: Alliansen räddade minknäringen – Djurrättsalliansen räddar minkarna. Vem får din röst? « trollhare

 6. Hej
  I Halland har vi haft en debatt av ett annat slag gällande minken. I bif. länk kan ni läsa om hur minken förstör fågellivet för all sjöfågel då de rymmer från minkfarmerna.
  http://hn.se/nyheter/varberg/1.904659-har-minken-drivit-masarna-till-stan-

  Vill även göra er uppmärksamma på problemet via wiklipedia hur norrmännen agerar mot detta problem med skottpengar på dödad mink vilket uppgår till 150 kr/mink. De dödar varje år ca 6000 vilda minkar och även vad jägarförbundet anser om detta djur som defintivt inte hör hemma i vår fauna.
  Den numera vilda minken ställer till med enorma skador i djurlivet och detta är en aspekt som också borde vägas in i detta sammanhang.

 7. ”Hade vi haft rödgrön majoritet i riksdagen så hade vi genomfört ett förbud mot den här typen av pälsfarmer.”

  … njaa … tillåt mig tvivla. Kongress beslut togs 2001 sedan hände inget förrän i sista stund innan Rödgröna tappade regeringsmakten 2006 … snacka om långbänk!

  ”Dessutom har vår borgerliga regering kraftigt minskat på kontrollen av att djurskyddslagen följs.”

  … du har rätt i att antalet kontroller halverats detta skedde mellan 2008 och 2009.

  En förklaring är säkert omorganisation och budgeterade medel. Men en annan är troligen att när länstyrelsena tog över fokuserade man på att avsluta gamla ärenden snarare än göra nya inspektioner. Se Vetrinärmagasinet om detta:

  http://www.veterinarmagazinet.se/antalet-djurskyddskontroller-har-halverats-1040419

  Det finns även annan statistik än antalet kontroller. Tex antal förelägganden förbud och omhändertaganden. Dessa har ökat under Alliansens tid. Se Valfakta ang detta.

  http://valfakta.blogspot.com/2010/08/djurskyddet-ej-batre-med-rodgrona.html

  • Hej,
   Namnet på din blogg ger sken av att den är politiskt oberoende. Det är den inte på något vis, du borde byta namn på den. Riksdagens röstade efter valet 2006 om regler som hade gjort minkfarmer olagliga, det röstade de borgerliga emot, så enkelt är det.

   Jonas

 8. Frågan var ju varför det inte hände ngt mellan S kongressbeslut 2001 och 2006? Varför la inte de rödgröna fram förlaget medan de hade makten?

  Du försöker byta ämne och hävdar att Valfakta är inte oberoende? Vad vet du om det? Vad säger du då om följande organisationer som definierar sig sig som ‘oberoende’?

  1) http://dagensarena.se/ – Fick nyligen 4,5 miljoner kronor i stöd av LO

  2) Hyresgästföreningen – medlemmar i studieförbundet ABF och Palmecentret. Nuvarande ordförande Barbro Engman tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot

Kommentera