Ut ur Afghanistan – med svansen mellan benen

Ett flertal tidningar refererar till ett hemligt dokument som slår fast de utländska militära styrkornas strategi i Afghanistan. Enligt planen ska de utländska trupperna dras bort till 2014. Det stämmer väl med vad som tidigare har sagts bland annat från den nya brittiska regeringen. Enligt planen ska afghanska säkerhetsstyrkor ta över ansvaret för säkerheten i landet.

Planen kommer självklart att beskrivas som att den utländska trupperna ska ha lyckats med sitt uppdrag i landet till 2014. Inget tyder på att det är riktigt. Istället växer talibanerna i styrka både trots och tack vare de utländska truppernas värvaro. Inget tyder på att talibanerna kommer att vara svagare om fyra år. Tjusiga deklarationer och planer blir en täckmantel för det uppenbara. Den amerikanska strategin i Afghanistan har misslyckats, västvärlden börjar tröttna på att hälla pengar i ett svart hål och det har blivit dags att dra vidare. Kanske kan stora städer hållas med den nya strategin, men Afghanistans landsbygd där de flesta afghaner bor kommer nog att lämnas åt sitt öde.

Den svenska militära närvaron i Afghanistan är bara en liten lojal svans till amerikanerna i deras krig mot terrorismen. Insatsen saknar egen tanke och målsättning. De svenska regeringen framstår som en av de mest lojala gentemot USA. Carl Bildt vägrar tala om en tidsgräns för de svenska truppernas närvaro. Det gäller även nu när det är uppenbart att även USA med allierade kommer att börja trappa ner sin närvaro snart. Har Carl Bildt och Urban Ahlin tänkt sig att de svenska soldaterna ska bli de sista på skansen när de andra har packat ihop och åkt hem?

För oss i Vänsterpartiet som länge har krävt att de svenska trupperna ska tas hem så är det förväntade tillbakadragandet en bekräftelse på att vi har haft rätt. Det militära äventyret i Afghanistan har varit ett dyrt misslyckande. Strategin har kostat inte minst afghanerna själva, det har inneburit ett enormt lidande och missade möjligheter. Men räkna med att krigets tillskyndare kommer att beskriva det som sker som något helt annat.

Läs mer i DN, SvD och Aftonbladet.

Jag skriver om Bildt och Lundin Oil i dagens Norran

9 reaktion på “Ut ur Afghanistan – med svansen mellan benen

 1. Strategin att ‘förklara kolonialkrigett som vunnet och sen gå hem’ innebär en ordentlig påfrestning för en stor krigsmakt med tydliga andra roller, exemplevis USAs krigsmakt efter Vietnam, Frankrikes efter Algeriet, eller Sovjet efter Afghanistan.

  För en liten försvarsmakt som investerat mycket ekonomiskt och emotionellt i den pgående insatsen, och som dessutom medvetet har negligerat sina andra tidigare roller (kommentarer om ‘värnpliktskramare, ‘kartongförsvar’ och ‘AMS-försvar’ har inte varit ovanliga), så kan detta bli en mycket svår prövning. Att den är nästan helt självförvållad gör inte saken bättre.

  Men Folkpartiet kommer säkert att se detta som ett tungt vägande skäl till ett svenskt NATO-medlemskap…

 2. Man får tacka vänsterpartister som hållt uppe garden mot NATO-medlemskap och alltför nära samarbete med USA. Sverige bör också akta sig för militärt engagemang i EU. Själv har jag varit för passiv och godtrogen. Fortfarande ger jag högt betyg för USA:s insats mot de nationalistiska serberna under 90-talet som låg tryggt i bergen och sköt ned på försvarslösa Sarajevobor eller avrättade män och ynglingar i Srebreniza. Också åtminstone godkänt för insatsen mot Irak trots att jag begrep att Saddam inte hade kärnvapen. Irakinvasionen måste dock, så här i efterhand, bedömas som ett misslyckande. Bättre hade varit att låta irakierna ha kvar sin tyrann, tyvärr blir det slutbetyget.

 3. Jonas

  Vad är du egentligen för här i världen, det är mycket du är emot och dina vänsteridéer var endast relevanta mellan åren 1850-1980. Nu har andra tider avlöst men då är det ack så viktigt för er att måla demoner samt säkerställa att det alltid finns människor som har det sämre. Endast då lyckas ni. Men när nu människorna själva har genomskådat er, vad ska ni då ta er till?

  Arne

 4. Jag tror som Kerstin att den militära invasionen av Afghanistan, liksom den i Irak, har varit en lysande succé för dem som länge satt och planerade dessa projekt. Det militärindustriella komplexet, i vilket den amerikanska eliten har enorma privatekonomiska och politiska (kampanjstöd) intressen, går bättre än på länge. Det handlar inte bara om vapenindustri och privata arméer – här har det uppstått möjligheter att tjäna enorma pengar på alltifrån att förse militärbaser med catering service till att bygga ny infrastruktur. Visst har det kostat, men det har kostat vanliga skattebetalare, och dem har man övertygat med propaganda. Pentagon har lagt ner ungefär 5 miljarder dollar sedan 2001 på att övertyga amerikaner om att dessa krig är absolut nödvändiga. Och folk har betalat, inte bara med skatt, utan även med sina liv – men det har heller inte spelat så stor roll ty merparten av dem som stupat har kommit från fattiga förhållanden; unga män ock kvinnor som kanske inte hade så många andra möjligheter än att ta värvning. Självmordsstatistiken inom USA:s militära förband slår nya rekord år efter år. Men som sagt, det är inte elitens söner och döttrar som mister livet (något Mike Moore konstaterade redan för många år sedan), alltså är det ett pris värt att betala. Och även om Talibanerna återtar 95% av Afghanistan, så lär USA ha kvar strategiska baser som gör att de helt inringat Iran, och att de, på det hela taget har en bra militärstrategisk position i regionen. Ingen bryr sig ju egentligen om hur människorna som styrs av Talibanerna har det: snacket om att “befria kvinnorna”, det var bara del av propagandan. USA:s elit bryr sig inte ens om sina egna landsmän – än mindre bryr man sig om kvinnor i Afghanistan. Och sedan har vi allt opium. I Vietnam blev den amerikanska militären världshistoriens genom tiderna största knarklangarsyndikat – en enormt lönsam affärsverksamhet. Varför inte göra lika goda affärer i Afghanistan? Skulle inte bli speciellt förvånad om man en dag upptäcker att en massa heroin flögs ut ur landet ombord på amerikanska herkulesplan. Allt har gått, på det hela taget, mycket bra, och även om utländsk media gnällt en del (amerikansk media är mycket lojal, ty att ifrågasätta är att var “opatriotisk”), så har det inte påverkat affärerna nämnvärt.

 5. marcus
  I Vietnam blev den amerikanska militären världshistoriens genom tiderna största knarklangarsyndikat – en enormt lönsam affärsverksamhet. Varför inte göra lika goda affärer i Afghanistan?

  Det är precis vad man gjorde, när man kom igång med att sponsra de heliga krigarna i Afghanistan i början av 1980-talet fick dessa hjälp av CIA med att få lite fart på sin opiumproduktion för att förbättra finansieringen av frihetskämparna. När de hade brist på utsäde kunde man förse dem med sådant från den gyllene triangeln som världens största opiumproducent under vietnamkrigstiden. Det var i detta skede som Afghanistan blev den stora opieproducenten i världen.

 6. Såg en dokumentärfilm om var alla pengarna tar vägen i Afghanistan. Den fick mig att helt gå över till tanken; låt dom klara sig själva. Det är miljarder som har försvunnit på vägen till dom behövande. Och när väl hjälpen kom dit var pengarna slut. Det var skolbyggnader som aldrig blev byggda, pengarna hamnade nämligen i fel fickor. Det var sjukhus som var fuskbyggen. Pengarna som blev över när korruptionen tagit sitt räckte bara till grus och sand. Kvarter i Kabul där vanligt småfolk blivit utkastade från, då det skulle byggas överdådigt. Där säkerheten sköttes av gamla fiender. Givetvis till stora belopp av mutor. Efter detta program blev jag övertygad om att det går inte längre att se detta som ett lovordat projekt. Låt det afghanska folket ta hand om sig själva och sin egen säkerhet. Karzai har sagt 2014, men låt honom få en tidig present. Ge honom det 2011 så blir han bönhörd i förtid. Och till vår svenska regering säger jag; Ta hem alla soldater. Detta är ett krig som aldrig kan vinnas.

 7. Pingback: Moderaten har rätt, ut ur Afghanistan « Jens Holm

 8. Hej.
  tänkte bara säga att jag håller med Kerstin och Stig-Åke, vansinigt dumt att skicka biståndspengar om man inte vet var dom tar vägen, och självklartska man se till så att pengarna kommer dit dom ska innan man skickar någonting överhuvudtaget.
  Får en och fundera på om regeringen har någon annan agenda som dom inte vill tala om, för det är ju inte bara här utan i stort sett överallt dit dom skickar pengar.
  Och sen måste jag säga att det inte är synd om dom svenska soldaterna som dör, och dom dör inte heller för någon hedersam sak, åker man ner för att döda folk så får man räkna att själv bli dödad, inget märkvärdigt,så har det alltid varit och dom har inget där nere att göra.
  Det är landetets eget problem och jag föreslår att dom får lösa det själva,precis som vi fick göra i europa annars finns ju risken att dom aldrig blir nöjda.
  Roffe

Kommentera