Tärnaby gränsmarknad

Västerbottens län är en stor och vacker valkrets att bedriva valkampanj i. Igår for jag upp med bil de knappa 40 milen från Umeå till Tärnaby för att vara med under gränsmarknaden. Tillsammans med aktiva vänsterpartister från Tärnabyområdet, varav många är våra kandidater i kommunvalet i Storuman, så talade vi med folk och delade ut lite brochyrer. Det är en form av valarbete som jag gillar. Inga mikrofoner och tal, bara samtal med dem som känner för det. Idag fortsätter vi på samma vis.

Det känns bra. Precis som vid marknaderna i Åsele och Vännäs så är det svårt att tänka sig att vi är ett parti på runt 5 %, det känns mer som 25 %. Men vi har en god hjälp av att ha lokala kandidater som drar röster även från folk som vanligen inte ser sig som några Vänsterpartister. Jag slog vad med Bengt-Göran Burman, som trappar ner till detta val, att han kommer att bli inkryssad i fullmäktige igen. Det vadet tror jag att jag vinner. 

Glesbygden har sina speciella problem och många känner, med viss rätt, att politiker med olika politisk färg tar dålig hänsyn till livsvillkoren här. Hårdast är nog ändå kritiken mot Centerpartiet. Service utarmas, beroendet av bilen är stort och många unga flyttar. Samtidigt finns det mycket kreativitet och idéer. I Tärnaby talas det mycket om den stora gruvan som skulle kunna öppnas i Rönnbäcken. En jätteinvestering som många är positiva till. Det skulle kunna innebära nya invånare och investeringar.  Själv ser jag nya gruvor är en möjlighet. Men miljökraven ska vara hårda och efterlevas. Pengar måste komma tillbaka till regionen och vi måste se till att vi har rätt utbildningar så att länets arbetssökande faktiskt kan få jobben.

Gårdagens Aktuellt bjöd på en liten pärla, reportaget om KDs försök att varumärkesskydda begreppet ”verklighetens folk”. Det var ett roligt reportage med politisk udd. KDs försök att efter amerikanskt mönster hetsa mot ”eliten” är ganska underligt. När de dessutom stjäl en gammal slogan från Ny Demokrati i konkurrens med Sverigedemokraterna – och utmanas av RFSL om samma begrepp – då blir röran total. Det hela verkar mest desperat. Kristdemokraterna söker efter något relevant som ger dem profil och plats i debatten. Det går inte så bra. I den lokala debatten utmärker de sig mest för att gnälla på andra – det räcker knappast för att övertyga fundersamma väljare. Ett parti som nästan bara är känt för vårdnadsbidraget förtjänar att åka ur riksdagen.

3 reaktion på “Tärnaby gränsmarknad

  1. Tärnaby är världens vackraste platts. Gakkervattnet!

    Men i norrland är väl V ett 25% parti? 8)

    Det är bara här i stockholm borgarna är stora. Tack vara utförsäljning av statens bostäder.

  2. Pingback: Verklighetsfrånvända KD « Jöran Fagerlund

  3. Jag var lärare i grundskolan i Fredrika (Åsele kommun) ett år för tio år sen. Och Arvidsjaur och Härnösand … Nu bussförare i Sthlm. För- och nackdelar med båda orterna. Känner för glesbygdens folk men är mest lik stadsbon i själ och hjärta eftersom jag är uppväxt där. Begriper dem bättre. Förstår mig inte på älgjakt, skoteråkandets tjusning eller snacket kring skogsägandet. Förstår mig – numera – inte heller på dem som står ut att bo E4-bullerstört, trångt och dyrt som fan. Känner mig som Ulf Lundell – inte hemma nånstans, jo i trevliga Umeå går det an men där har jag inget jobb … Uffe bor förresten rätt nära mig i Aspudden. Han stod inte ut på flashiga Söder längre utan ville se fåglar, ekar etc.

Kommentera