Sverige ut ur Afghanistan

Sveriges regering framstår allt mer som en av USAs allra mest trogna allierade i kriget i Afghanistan. Enligt Carl Bildt finns ingen bortre tidsgräns för det svenska deltagandet i kriget. Detta trots att kriget snart har pågått i nio år. Detta trots att förlusterna i människoliv stiger och att talibanerna verkar stärkas i samma takt som de utländska soldaterna blir fler. Det är dags att inse att kriget i Afghanistan är ett misslyckande och att det saknas strategi och tanke för vad de svenska soldaterna, ledda av amerikanska militärer, egentligen ska uppnå. Om man inte vet vad man vill uppnå eller hur man ska lyckas med ett militärt uppdrag långt borta så bör man inte välja att riskera livet för sina soldater.

I många länder, som Kanada och Nederländerna, har socialdemokratiska partier insett att kriget är en återvändsgränd och de har krävt att de egna trupperna ska tas hem. I Polen och Storbritannien är de högsta företrädarna för länderna som nu vill sätta tidsgränser för deltagandet, 2012 respektive 2015, företrädare för högerpartier. I Sverige tvekar ännu socialdemokraterna. Som vänsterpartist uppmanar jag dem att äntligen bestämma sig. Vi rödgröna borde kunna gå till val med löftet att de svenska trupperna ska tas hem från Afghanistan om vi får majoritet.

Vinner då inte talibanerna kriget om de utländska styrkorna tas hem? Problemet är att de vinner nu när styrkorna är där. Inget tyder på att konflikten i landet har någon militär lösning. Tvärtom gör närvaron av utländsk trupp och lidandet för civilbefolkningen att talibanerna kan rekrytera nya styrkor. Därför är det bättre att verka för politisk dialog, inte minst mellan företrädare för olika etniska grupper, än fler soldater i landet. Därför gör våra skattepengar mer nytta genom bistånd än genom att sända soldater. Varje svensk soldat i Afghanistan kostar runt två miljoner kronor årligen. Vi använder mer än dubbelt så mycket pengar till militär som till bistånd i det krigshärjade landet.

De svenska soldater och den sjukvårdspersonal som tjänstgör i Afghanistan gör det säkerligen med goda motiv. Det är en fin svensk tradition att bidra med fredsbevarande styrkor när FN kallar. Men det som sker i Afghanistan är något annat, ett krig som saknar strategi och mål. Det är ett krig som dessutom helt styrs från Washington av amerikanska intressen. Riksdagen bör inte riskera livet på svenska soldater om det inte finns en realistisk plan för vad som ska uppnås med uppdraget.

Därför kommer vi i Vänsterpartiet fortsätta arbeta för att de svenska soldaterna ska tas hem från Afghanistan.

5 reaktion på “Sverige ut ur Afghanistan

 1. ”Som vänsterpartist uppmanar jag dem att äntligen bestämma sig. Vi rödgröna borde kunna gå till val med löftet att de svenska trupperna ska tas hem från Afghanistan om vi får majoritet.”

  Uppmana är en sak kräva är en annan.

  Kräv att varenda svensk soldat ska vara väck från Afghanistan före året är slut om dom rödgröna vinner. Varför är ni så förbannat fega i förhandlingen med sosseborgarna i denna fråga? Ni sitter ju för fan med världens trumf på hand, sossarna är maktkåtare än nånsin och se nu till att utnyttja detta. Inget bortdragande av soldaterna före årsskiftet – ingen rödgrön regering, kan det bli enklare?

  Det här handlar om heder och respekt för dom ideal som säger att en av vänsterns allra viktigaste uppgifter är att bekämpa imperialismen. Står ni inte upp för detta ja då är ni en enda stor jävla skam för hela socialismen.

 2. Oavsett allt annat så är Sveriges försvarsmakt numera så liten och såpass bräcklig att det finns risk att den inte kommer att klara påfrestningen av ha varit med på den förlorande sidan i ett modernt kolonialkrig.

 3. Ledsen att det blev fel i mitt tidigare inlägg.Jag skriver pâ nytt .Jag hâller med kenta att det är stor skillnad pâ att uppmana och att kräva ett tillbakadragande av de svenska trupperna i Afghanistan.Jag vill minnas att när Sovjetunionen förde krig i Afghanistan var vänsterpartiet kritiska till detta.
  Nu gör Sverige samma sak fast under amrikansk ledning.Detta är vansinne.Vänsterpartiet mâste kräv ett tillbakadragande av de svenska trupperna och inte bara uppmana till detta.Vänsterpartiet har alltid varit emot imperialismen men nu när vi samarbetar med miljöpartiet och socialdemokraterna är vi inte lika klara i vârt ställningstagande emot imperialismen om vi inte använder oerdet kräva istället för att uppmana

 4. Pingback: Då var vi i krig då: 8 juli 2010

Kommentera