Solveig Ternström lämnar C efter kärnkraftssveket

Maud Olofsson har inte haft någon bra start på sin Almedalsvecka. Först kom ryktena om att hon ska avgå efter valet. Nu meddelar Solveig Ternström, riksdagsledamot och veteran för partiet, att hon lämnar Centern och stöder de rödgröna i valet. Bakgrunden är Centerpartiets svek i kärnkraftsfrågan där Ternström röstade emot sitt eget parti i riksdagen.

Avhoppet förstärker bilden av ett parti i djup politisk kris, nästan sönderfall. Ternström ger bilden av ett toppstyrt parti där det inte fanns någon demokratisk process inför kärnkraftssveket. Detta har tidigare beskrivits av Alliansfritt Sverige. Att ett parti tvingas till svåra kompromiss i en koalition är kanske inte så mycket att förvånas över även om centerns svek i kärnkraftsfrågan är oförsvarligt. Men när den interna demokratin sätts ur spel för att de med andra åsikter ska kunna köras över är det riktigt illa.

Även Tage Påhlsson från Ånge, känd centerprofil i Norrland, meddelar att han inte stödjer sitt parti inför valet. Jag träffade på Tage inför folkomröstningarna om EU och EMU och han var mycket respekterad i sin del av Sverige. Nu lämnar de gamla principfasta trotjänarna centerskutan i snabb takt.

läs även: SvD och DN

3 reaktion på “Solveig Ternström lämnar C efter kärnkraftssveket

  1. 2 Politiker med ”stake” Selin och Ternström
    Ternström säger nu dessutom ”Centerpartiet NEJ TACK !”

  2. Pingback: Dolly förklarar arbetslinjen, Jarvis förklarar Nya Moderaterna « Storstad

  3. Pingback: Lasses blogg » Amöbor är räddningen för Centerpartiet

Kommentera