Smultronställen i Västerbotten, del 2

Sedan jag skrev om smultronställen i Västerbotten igår har jag fått en rad tips, via denna sida eller facebook, på andra platser som kan rekommenderas. Jag för gärna tipsen vidare, jag har besökt alla platserna utom restaurangen i Klimpfjäll och Aborrtjärn. Skicka gärna fler tips, här kommer de som har kommit under gårdagen;

Bjuröklubb är en riktig pärla vid kusten. Vacker natur, fyren, fiket och havet gör det till en perfekt liten utflykt.

Norrbyskär är ett speciellt ställe med rik historia. En kort båtresa från Norrbyn söder om Umeå så kommer man ut till platsen som en gång var ett gigantiskt sågverk och ett mönstersamhälle. Kvar finns de gamla vackra husen och spåren av historien, ett värdshus dessutom.

Holmön ligger norr om Umeå och är en annan typ av skärgårdslandskap. Känn lugnet, vandra i naturen och bland de gamla husen. Havet ligger runtom och på sommaren hålls den fina visfestivalen.

Älgens Hus i Bjurholm är precis vad det låter som, en älgfarm och ett hus. De tama älgarna kan studeras på nära håll, älg i annan form kan köpas i restaurangen och ett litet museum över älgen finns det också. Vänner från New York var djupt imponerande vid ett besök, man är långt från Manhattan.

Tallbackens stugby och camping ligger fantastiskt vackert på vägen mellan Umeå och Lycksele. Värt ett stopp och ett dopp i sjön även om man inte stannar över natten. I Vindelns kommun ligger också Aborrtjärn, ett annat bra badställe.

Bettnässand är Umeås egen riviera strax söder om stan. Fullt med folk på sommaren och bra för beach volley.

Tallbergsbroarna ligger nära Nyåker i den södra länsdelen. Tre mäktiga järnvägsbroar från olika epoker går över den vackra Öreälven. I Nyåker ligger det berömda pepparkaksbageriet och det är också hemtrakterna för den världsberömde fotografen Sune Jonsson. När man ändå är vid Öreälven kan man besöka Hummelholms naturreservat.

Olofsfors bruk utanför Nordmaling är en klassisk bruksmiljö och ett perfekt stopp för bilisten på E4an. Inte långt därifrån ligger Häggströms Modehus i Lögdeå, ett något oväntat ställe för att köpa snygga märkesklädser till bra pris.

Björnlandets nationalpark ligger i Åsele. Vandra i urskog och vildmark.

Järnäsklubb är en vacker plats vid havet utanför Nordmaling.

Dessutom har jag fått tips om att denna italienska restaurang i Klimpfjäll ska vara mycket bra. den har jag dock inte besökt, än.

2 reaktion på “Smultronställen i Västerbotten, del 2

  1. Varuträsk Mineralpark utanför Skellefteå är ett annat mysigt utflyktsmål. Barnen kan leka malmletare och hitta gnistrande stenar och man kan till och med gå ner i gruvgångarna. Det finns också servering och utställning.

Kommentera