Smultronställen i Västerbotten, del 1

Igår packade vi in barnen i bilen och åkte till Lycksele djurpark. Att resa längs Västerbottens älvar när lupiner och rallarros är på väg att ta över längs vägarna är vackert i sig. Djurparken var finare än jag minns den, det var många år sedan sist. Grönt, stora hägn och lugn stämning gjorde det behagligt att vandra runt. Det blir nog mycket sällan trångt. För små barn är det perfekt, de fick klappa djur, mata djur och se älg, renar, rävar, getter och mycket mer på nära håll. Min son bara gapade i minuter när han såg björnungarna tumla runt och leka på några meters håll. Inträdet är inte heller extremt dyrt, 135 kronor för vuxna och våra barn är tillräckligt små för att gå in gratis. På minussidan är maten i restaurangen, feta salta pommes frittes, strandardburgare och torr kyckling blir man inte glad av. Varför är det så svårt att också erbjuda grönare godare mat på så många turistställen?

På hemvägen sneddade vi över till Vindelälven på vägen över Ekorrsele. Just småvägarna i länet tycker jag ofta är de roligaste att åka så att man får se något nytt än huvudstråken. I Vindeln fikade vi vid Kvarnen vid Renforsen, våfflor med hjortronsylt. Ett vackert ställe för den som vill ha en paus längs vägen. Vid fiket finns ett litet flottningsmuseum med fina bilder från det arbete som en gång var så viktigt i länet. I kvarnen ställs det ut konst, i och för sig av lite skiftande kvalitet.

Jag tänkte att jag skulle skriva några gånger om tips på favoritställen i Västerbottens län (Västerbotten och södra Lappland). Så småningom tänkte jag utvecklade till en egen sida här på hemsidan. Men jag vill ha er hjälp med bra tips på fina ställen i länet.

Just Vindelälvens dalgång är en favorit att resa genom. Det är något speciellt med en levande älv. Längs vägen finns så många vackra platser och forsar att stanna vid. Ska jag plocka ut en favorit så är det nog Mårdseleforsarna där man kan vandra ut på öar i älven på små gångbroar. Man kan nästan sitta mitt i forsen och grilla och dricka kaffe.

Här är i alla fall några givna tips i länet:

Bästa bokcafé vinns av Bokcafé Pilgatan i Umeå utan konkurrens. Kolla in deras fantastiska program och besök deras fina barnrum med ”knacka på – dörren”. De ordnar också populära litterära resor till en helt annan del av länet, Sara Lidmans Missenträsk.

Bästa restaurang är lite svårare att utse. Men efter lite funderande så väljer jag nog restaurangen i hotell Borgafjäll, Ralph Erskines vackra skapelse i fjällvärlden. Vällagad mat med lokala råvaror i vacker miljö.

Priset för mest kalorier per krona i det västerbottninska köket kan nog gå till Skelleftåskapelsen Calskrove, ett inbakat skrovmål (dubbel burgare med bröd och pommes frittes) i en pizza. 

Priset för bästa hockeylag i länet går utan diskussion till Skelleftå, Skelleftå AIK dominerar helt. Särskilt plus går för skylten ”AIK möter Solna AIK” utanför ishallen när lagen möts.

Till mest magiska plats i länet måste nog Fatmomakke utses med sin gamla samiska bebyggelse vid fjällens fot. Härifrån kan du vandra upp på Marsfjället eller åka vidare till Saxnäs.

Men nu vill jag ha era tips vare sig det handlar om Norrbyskär, Vilhemina kyrkstad, biografen i Adak eller älgfarmen i Bjurholm.

9 reaktion på “Smultronställen i Västerbotten, del 1

 1. Järnäsklubb, Olofsfors…. Jag har några bilder från dessa ställen på min FB-sida… Kolla där så förstår du varför…

 2. Jag vill gärna tipsa om Franco och Eija Rossis italienska restaurant i Klimpfjäll. De tog över den något förfallna Klimpfjällsgården i vintras och har där lyckats skapa en trivsam miljö med ett kök som slår det mesta. Jag har haft stuga i den närbelägna byn Storvall i 25 år. Bor i Stockholm större delen av året. Nu finns det ytterligare anledningar att återvända till fjällvärlden. En carpaccio gjord på ren, kryddad med vitlök och lime. Pasta med hemgjord salsiccia-sås. För att nämna några höjdpunkter från försommaren. Värt en resa, kort sagt.

  • Hej Gösta,
   Det låter onekligen spännande. Det var ett tag sedan jag var i Klimpfjäll, det verkar vara dags att åka dit igen. Vackert är det ju också både sommar och vinter.

   Jonas

 3. I min lilla del av länet finns till exempel Bjuröklubb (http://www.bjuroklubb.se/). Där finns ett naturreservat med fornlämningar, en gammal fyr med tjusig utsikt och i närheten ligger Storsand, som är ett fint havsbad. I den gamla fyrvaktarbostaden finns numera ett café (tyvärr med turistpriser).

 4. ”Varför är det så svårt att också erbjuda grönare godare mat på så många turistställen?”

  Färskvara kontra transfettvara, det senare kan man behandla hur som helst med bibehållen ”kvalitet”.

 5. Hej!
  Ett tips på en otroligt fin badplats är Tallbackens stugby & camping.
  En riktigt fin anläggning som har en fin badplats vid sjön, en kiosk och lite smått och gott.
  Det ligger längst med E12, ca 35 minuter från Umeå.

 6. Fina ställen som vi återkommit till framför allt när barnen var små: Badsjön Aborrtjärn några km utanför Vindeln, Hummelholms naturreservat vid Öreälven någon mil från E 4, Björnlandets nationalpark i Åsele kommun (1 besök)

 7. till år 2011 hade vi tänkt göra en resa uppåt umeå-vännäs trakten .
  så turisttips är detta vid umeälva i vännäs fanns för 10 år sedan en fin turistbyrå . då låg vi där utanför och sov för vi kom för tidigt tiil våra släktingar på spöland.

Kommentera