Rättvisa skipas i Phnom Penh

Idag dömdes Kaing Guek Eav, också kallad Duch, till 35 års fängelse i Phnom Penh. Duch ledde den ökända tortyrcentralen Tuol Sleng i Kambodjas huvudstad Phnom Penh under de röda khmerernas skräckvälde under 70-talets andra hälft. Vid Tuol Sleng torterades och mördades tusentals personer. Sammantaget ansvarar de röda khemrerna för långt över en miljon kambodjaners död.

Jag besökte Tuol Sleng 1982, bara något år efter att Vietnams soldater hade jagat iväg Pol Pot och de röda khmererna. Tortyrcentralen var en mycket dyster dokumentation av mänsklig grymhet och vansinne. Längs väggarna fanns bilder på de mördade, många av dem unga och många av dem själva röda khmerer som rensades ut. Vi besökte också massgravar på landsbygden. Jag ska aldrig glömma hur jag klev omkring bland kranier och ben, en del från barn. 1982 kämpade Kambodja för att börja fungera som land igen. Vid gränsen pågick kriget mot de röda khmerer som hade flytt och som backades upp av Kina och USA.

Att Kambodja äntligen kan se några av bödlarna från de röda khmererna bakom galler är viktigt. Det är viktigt för rättvisans och historiens skull. Det är viktigt för offrens skull och det är viktigt för att trovärdigheten för mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Det är dessutom viktigt för att inte glömma folkmordet i Kambodja som genomfördes under något som de styrande kallade ”socialism”. Samtidigt finns det en bismak av hyckleri. Den USA-stödda terrorn mot landet med massiva bombningar under Lon Nols styre som föregick de röda khmererna hamnar inte inför rätta. Lika lite uppmärksammas hur västvärlden, i en av många märkliga allianser i det kalla kriget, gav sitt stöd till de röda khmererna efter att de hade jagats bort och efter att deras terror hade blivit känd. Khmererna kunde bland annat behålla landets plats i FN. Vietnam som genom sin invasion avbröt folkmordet fick betala med internationell isolering och angrepp från Kina. Men att massmördare döms och rättvisa skipas är trots detta bara något att glädjas över.

SvD, SvD, Ekot, Aftonbladet, DN och Sydsvenskan

3 reaktion på “Rättvisa skipas i Phnom Penh

  1. Och apropå hyckleri; varför är de röda khmerernas barbari så omtalat, men massakern i Grannlandet Indonesien så nertystad? Där dödades också en miljon människor – för att de var vänsteranhängare – av den brutale diktatorn Suharto, USAs gullunge i regionen. CIA hjälpte till och med till med att upprätta dödslistor och förse med vapen.

    Är det för att de röda khmerernas massmord är propagandistiskt användbart som avskräckande exempel på nån slags avart på kommunism, medan Suhartos massmord i Indonesien (och senare på Östtimor) inte är propagandistiskt användbara då ju Indonesien är västallierad och ett kapitalistiskt mönsterland?

  2. Pingback: Khmerernas terror har inget med kommunism att göra | Svensson

  3. Du har helt rätt Staffan – stater som väljer att inte låta storföretagen styra samhället kommer alltid, i västerländsk media (som till stor del styrs av samma marknadsintressen), att granskas mycket mer noggrant än länder som låter dessa storföretag roffa åt sig så fritt som möjligt. Detta ser vi i Latinamerika, Afrika, och inte minst i sydost Asien. Likväl är det viktigt att vi socialister upprätthåller en högre standard och fortsätter att kräva respekt för alla mänskliga rättigheter, oavsett vilken politisk inriktning staten i fråga väljer. Denna standard ser vi ofta prov på här på Jonas blogg, men även på en rad andra vänsterbloggar.

Kommentera