Rasisterna på nätet

Inga är så väl organiserade på nätet som diverse rasistiska organisationer. De driver många väl besökta bloggar och de är oerhört aktiva i att skriva på tidningarnas och andra bloggars kommentarsfält. När jag själv nämner Sverigedemokraterna, rasism eller flyktingpolitik på bloggen så får jag ofta en svärm kommentarer varar många inte kan publiceras för att de är för grova, hatiska och rasistiska.

När jag var på Vännäsdagarna igår talade jag med en journalist om saken. Han hade bevakat ett bråk i Vännäs där några flyktingar var inblandade och utsatta för något år sedan. Händelsen väckte stor uppmärksamhet i media. Snart var olika rasistiska grupper aktiva för att försöka profitera på händelsen. Men de lyckades dåligt. Vännäsborna själva markerade med  stort eftertryck att de inte är några rasister eller högerextremister.

Journalisten berättade hur välorganiserade rasisterna är på nätet. De skrev in som ”vanligt folk” och kommenterade artiklarna i lokala medier. På någon halvtimme så kunde informationen spridas över Sverige om vad som stod i media i Västebotten och sedan började kommentarerna strömma in. Journalisten berättade att han själv hade kontaktat flera av dem som hade skrivit kommentarer för att intervjua dem om deras kritiska synpunkter. Det visade sig att de bodde i Skåne och Göteborg, inte i Västerbotten. Det visar hur aktiva rasisterna är på tidningarnas kommentarsfält även i lokala medier och hur välorganiserat de sprider sin dynga. Glöm inte det nästa gång ”en vanlig Svensson” sprider rasism i kommentarsfältet i din tidning.

5 reaktion på “Rasisterna på nätet

 1. Även jag har märkt att det verkar vara organiserat kommentarsskrivande från rasister och Sverigedemokrater i mina kommentarer. Ofta är de också rätt försåtligt skrivet så man inte ska tänka på att det i själva verket är ren rasistisk propaganda.
  Det gäller att verkligen kolla vad det är som sägs i kommentaren innan man släpper in den.

 2. Det är så, de är överallt och kommenterar i och för sig inte sällan är kommentarerna så rabiata att de förmodligen slår tillbaks på dem själva. På bloggtoppen distanserar man med fem ggr och det utan att lusa ner posterna med länkar till irrelevanta artiklar för att få upp sin länk överallt.

  Hur väl organiserat det är kan man fråga sig eller om omfattningen växt spontant är svårt att veta. Att där är en kärna som är mer eller mindre organiserade och håller igång kommentarer på de flesta viktiga tidningar etc är uppenbart. Så gör ju även andra, ett gäng sjövilda nyliberaler är överallt och skriver förnumstiga dryga kommentarer, samma sak med svenska sionister. I det senare, ovillkorligt försvar av Israel, samfaller dessa.

  Ja kampanjen för Euron hade betalda kommentatorer som fanns på allehanda fora under kampanjen för att sen försvinna. Att det även i ovan nämnda finns de som har detta som jobb att framföra åsikter på olika fora verkar mer än troligt.

  Det är modernt opinionsarbete som förmodligen är långt effektivare än att stå utanför systembolaget och dela ut flygblad.

  Vad gör vänstern? Om ska se till kommentarsfälten och olika andra publika fora på nätet är vänstern ganska obetydlig.

  Ty nu i den ihållande antikommunistiska kampanjen föredrar många, både äldre kamrater och yngre, att gömma sig i små trogna grupper där man inte behöver gå ut och ta strid. I sekten kan man dricka kaffe bland de sina i frid, kannstöpa om politikens mysterier och tala vackert om stora världsrevolutionen.
  Jan Myrdals

  Det är väl som Myrdal säger, man fördrar att sitta och kannstöpa på någon obetydlig blogg med hårt modererat kommentarsfält och förfasa sig över Newsmill och annat på nätet. Gärna då upp uppdelat efter sekteriska vallgrava.

  Hur väl har man tagit till sig denna otroliga kommunikationsinnovation som nätet är?

  Alexander Cockburn berättade i ett föredrag om Counterpuch. Ha har ju alltid varit aktivist. Han jämförde med förr när de stod och delade ut flygblad mot kärnkraft var dt en bra dag om man fick folk att ta emot några stycken. I dag har de 100 tusen unika besökare per dag, 30-40 tusen unika besökare från amerikanska militärbaser per månad, där de tidigare haft noll möjlighet att nå ut till.

 3. Det märks väldigt väl i min blogg också både på antalet kommentarer med låg nivå och tydlig rasistiskt innehåll och på hur snabbt det går att få dem dessutom.

  Jag är nog skadad efter för många år på internet, för jag tänker inte på dem längre, utan plockar bara bort dem utan att tänka särskilt mycket vidare om det.

 4. SD är väldigt aktiva på nätet och även om vi ser igenom deras kommentarer och vilken poäng de är ute efter och ignorerar denna så är det inte säkert att andra gör likadant. När ekonomin går kräftgång ach kanske även tillbaka något så skall alltid en syndabock pekas ut men tyvärr är det alltid fel sådan. Den verklige syndabocken för vår sviktande ekonomi är till stor del orsakat av storfinansen som har sett till att samla allt mer rikedomar och än mer makt:

  http://comment.rsablogs.org.uk/2010/06/28/rsa-animate-crisis-capitalism/

  Att hoppa på invandrare är ett utmärkt sätt att rikta blicken åt annat håll. Kan inbland undra om detta inte också är påhejjat av nyliberaler och annat högetfolk för att ta bort fokus från där det egentligen hör hemma – dvs ett ekonomiskt system som varken är hållbart socialt (med ständigt ökade klyftor) eller miljömässigt!

Kommentera