Moderat valstrategi: Mosa Mona så slipper vi tala om jobben

Dagens Nyheter är idag en övertydlig uppvisning i den moderata valstrategin. Valet ska göras till ett presidentval mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Allt fokus ska sättas på personerna, inte på politiken. Reinfeldt ska spela statsmannens roll och inte ta politiska risker eller ta sakdiskussionen mer än nödvändigt. Hans DN-artikel idag är ett övertydligt exempel på det. Allra minst ska det talas om alla de hundratusentals arbetslösa, den raserade välfärden och alla de unga som nu både blir fattiga och berövas sitt framtidshopp när de hamnar utanför arbetsmarknaden.

Reinfeldt ska förstås inte mosa Mona. Det jobbet ska andra sköta. Hans ministrar gör smutsiga Tobleroneattacker för att debatten ska hamna där, inte handla om sakpolitiken. Media ska mäta personernas förtroende, helst varje dag. Medierna spelar tacksamt med. Se DN, GP och Aftonbladet. I debattens undervegetation sker den rena smutskastningen med lögner och hatmejl. Även där är organiserade moderater direkt inblandade. Se DN och Expressen.

Mona Sahlin har fått betala många gånger om för sitt Tobleroneköp. Det mest bisarra är att hon ännu jagas för denna gamla skandal samtidigt som Carl Bildt  i praktiken är under utredning för brott mot folkrätten. Som styrelseledamot i Lundin Oil var han direkt ansvarig för en verksamhet som granskas av polisen, en verksamhet nära kopplad till mord och fördrivningar av fattiga sudaneser. Ändå ska fokus läggas på Monas Toblerone. Det är otroligt att de har mage att göra det.

För mig väcker inte politikern Mona Sahlin speciellt starka känslor. Det gör ärligt talat inte Fredrik Reinfeldt heller. Men jag tycker mig kunna se hur ”presidentspelet” gynnar Reinfeldt för att han är man. Mannen som norm passar bättre in på våra traditionella bilder av makt och ansvar. Just därför tycker jag att det äntligen vore bra om vi fick en kvinna som statsminister i Sverige.

Hur ska då den moderatat strategin bemötas. Mitt förslag är:

1) Synliggör vad de sysslar med och slå tillbaks personangreppen. Dagens andra DN-debatt inlägg är ett välkommet första steg

2) Möt varje attack mot Mona med att upplysa om vad Carl Bildt utreds för

3) För alltid, alltid tillbaks debatten till sakfrågorna och regeringens fullständiga misslyckande med det som de sa var deras huvuduppgift, att få människor i arbete

9 reaktion på “Moderat valstrategi: Mosa Mona så slipper vi tala om jobben

 1. Pingback: Tweets that mention Moderat valstrategi: Mosa Mona så slipper vi tala om jobben at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 2. På vilket är välfärden raserad?Vi har världens näst högsta skattetryck,anser du att det måste höjas för att ”återuppbygga” välfärden?

 3. Man frågar sig vad S hade väntat sig när man gör Sahlin till partiledare.

  Tobleroneaffären handlade om att hon handlade privat för tiotusentals kronor med arbetsgivarens kreditkort avsett för utgifter i tjänsten. Ingen normal medborgare gör så. Man skulle kunna ha en viss moralisk förståelse för någon lågavlönad i något skitjobb som skaffar sig en och annan ”förmån” på egen hand men inte en högavlönad i medborgarnas tjänst.

  Men det är bara en i raden av de många blamager som kantat Sahlins väg till toppen. Självklart kommer inte det nya ”arbetarpartiet” att dra fram strejkförbud och annat som varit eller hennes genuina okunnighet om grundläggande principer för nationers makroekonomi.

  Det märkliga är att ingen man förmodligen hade politiskt överlevt en sådan blamagekantad karriär, än mindre blivit partiledare, som om hon var gjord av teflon. Någon brist på dugliga intelligenta kvinnor inom S har det inte funnits, en Ingela Thalén hade fått statsminister Fredde att se ut som en vilsen omogen skolpojke.

  Om man inte ställer högre krav på den som ska ytterst representera rörelsen än vad högern ställer på skojare som Bildt är det illa ställt.

  Som man bäddar får man ligga.

 4. Hej Alexander,
  Ja, jag har förtroende för Mona Sahlin. Jag tror att hon kommer att bli en bra statsminister och leda en regering som bedriver en rättvisare politik som minskar arbetslösheten och förbättrar miljön. Det innebär inte att hon är felfri eller aldrig har begått några misstag.
  Skattefrågan har jag redan svarat på till dig flera gånger. Ja, de rödgröna kommer att höja vissa skatter, men inkomstskatten för dem med normala inkomester höjs inte. De flesta knegare bli vinnare med rödgrön politik.
  Har du förtroende för Carl Bildt förresten?

  Jonas

 5. lasse:
  Jag har inte heller något förtroende för Mona Sahlin, men mycket sämre sådant för Reinfeldt, men min bedömning av Sahlin har ingenting med Toblerone att göra utan med hennes agerande under krisen på 90-talet. Då betedde hon sig som vilken moderat som helst, tillsammans med Göran Persson. Ingen slumpt att Cameron nu ser GP:s sanering som ett ideal!

  För övrigt, hennes personliga synder är avsevärt mycket mindre än de som många ”framstående” män i politiken gjort sig skyldiga till och förlåtits, eller täckts upp för. Så nej, du har fel när du hävdar att ingen man skulle förlåtas vad man förlåter Mona Sahlin. Ingen man skulle bi så illa behandlad för struntsaker som hon blivit. Men det är ju klart, oppostionen kan inte klandra henne för att hon agerade precis i enlighet med deras agenda. Då återstår dem bara personliga påhopp.

  Jonas:
  Dessvärre, det är inte sakfrågor man vinner val på, det är förmedlande av känslor. Det har vi sett massor av exempel på i Sverige de senaste 25 åren. Hade sakfrågorna spelat någon roll hade vi ex. inte varit med i EU.

 6. Kerstin:
  Alla synder straffas förstås inte, men jag har svårt att tänka mig att t.ex. Marjasin eller J O Karlsson skulle haft stor chans att bli partiledare och då för att de varit utsatt för negativt drev. Dessa hade inte ens gjort något fel eller oegentligt.

  JO Karlsson hade två löner, han fick avsäga sig den ena för att försöka blidka drevet, för visso den ena skattefri, men ändå. Mona höjer på ett bräde sin lön med närmare 80 papp i månaden och kommer upp i samma nivå som JO Karlsson gjorde med två löner, det är ingen som säger ett smack. När hon får frågan viftar hon undan det med något om att det är en gammal tradition hos S att ledaren ska ha statsministerlön, men hon är de den förste i opposition som har det.

  De man kommer att tänka på annars är Lennart Geijer men hade har jag för mig redan slutat som Justitieminister när bordellaffären satte igång. Rainer fick gå, Palmeförsökte göra honom till justitiekansler men drevet satte stopp för det.

 7. Hej Jonas
  Bra skrivet. Ja strategin är övertydlig, och jag är själv himla trött på att läsa artiklar om hur bedrövlig Sahlin är och hur lite förtroende vi har allihopa för henne. Klart att folk får minskat förtroende om dom hela tiden matas med nyheten om hur lite förtroende dom har för henne! Det blir en ond cirkel. Och ja, jag håller med om att det hela gynnar Reinfeldt för att han är man. Sahlin är en av de mest erfarna politikerna i Sverige men ibland får man intryck av media att hon är en liten flicka som inte är torr bakom öronen än.
  Min slutsats ang borgerlighetens hat mot Sahlin är att dom trodde dom hade avlivat henne politiskt på 90-talet och att dom aldrig kommer att kunna svälja att hon faktiskt kom tillbaka, dom är saliga av ilska och frustration och nu ska hon slås ut en gång för alla.
  Man kan bara hoppas att folk börjar se vad dom håller på med och tar avstånd från det, folk brukar faktiskt inte gilla personangrepp så mycket.

 8. Anne:
  Jag tycker också att smutskastningskampanjer är bedrövliga och att det är sakfrågorna som ska diskuteras inför ett val och det är helt obegripligt för mig att så många tycks ha förtroende för Reinfeldt.

  Men jag tror att du har (åtminstone delvis) fel vad gäller förtroendet för Mona Sahlin. Vi är ganska många äldre som vet hur hon agerade i och efter fastighetskrisen i början av 90-talet och som är otroligt irriterade och arga på henne för hennes stöd för EU-inträdet, liksom för hennes stöd för Lissabonavtalet. Vi är många som vet vilka frågor som S mörkade och beslutade om i skymundan när de satt vid makten, beslut som drabbat många människor svårt. Undrar dessutom var S står vad gäller USA:s bombande i Norrland? Har inte hört något om att man ställer sig kritisk till eländet. Upplys mig om jag har fel, för jag vill gärna veta – före valet.

  Ledsen Anne, detta är sakfrågor och inte åsikter om hennes personliga kvaliteter. Hon har helt enkelt svikit sitt partis ideal i just skafrågor, och det är vi många som är bittra på henne för och som vi inte kan förlåta henne för, för vi betalar dyrt för vad S gjorde på 90-talet, och alldeles i onödan.

  Men, jag hoppas trots detta att de röd-gröna vinner valet och OM jag röstar, då blir det för de röd/gröna, för det finns ju grader i helvetet och det är betydligt hetare och vidrigare i det moderata helvetet, för alla vanliga människor, för majoriteten av oss alltså.

Kommentera