Khinkali på Begeli – Chakapuli på Dzveli Sakhli

Det har hänt mycket i Tbilisi sedan jag var här senast. Mycket har renoverats och många nya affärer, hotell och restauranger har öppnat. Hur det ser ut i förorter och på landsbygden vet jag inte, ofta är ju förändringarna störst i huvudstadens hjärta. Fortfarande är Tbilisi dock en charmig och ibland också lite ruffig stad med många små butiker och ”hål i väggen” där man kan köpa bröd, ägg, frukt, grönsaker eller ost.

Den georgiska maten är precis som tidigare av verklig klass. Georgierna i köket, oftast kvinnor, är mästare på att laga god mat där smaker balanserar mot varandra. Färska örtkryddor, granatäpple, frukt/bär, valnötter, ost och lammkött är vanliga ingredienser. Priserna är en bråkdel av det du skulle betala för mat av samma kvalité på en svensk restaurang. Det georgiska vinet är varierat och prisvärt. I landet odlas fler hundra druvsorter, många av dem finns bara här.

Några av de verkliga höjdarna i matväg har varit Khinkalin (pastaknyten med fyllning) på restaurang Begeli som också hade en gudomlig grillad kyckling med mullbärssås. Dzveli Sakhli hade också bra mat, inte minst Chakapulin (kalvkött kokt med dragon och tkmaliplommon) var otroligt bra. De hade också bra khatapuri (ostfyllt bröd) av adjarulityp med ägg och format som en båt. För den som av någon anledning inte vill äta traditionell georgisk mat kan restaurang Pur Pur rekommenderas. Här är det mer crossover som gäller i en mysig lokal vid ett fantastiskt litet torg i gamla stan. På torget satt ett gäng gubbar och spelade backgammon i skuggan. Överlag är georgiernas förmåga att ”hänga” och inte göra något speciellt förädlad till en fin konst som praktiseras lite överallt.

Kommentera