Ett mer jämlikt Sverige blir ett bättre land

Det är en utmärkt text som de rödgrönas partiledare har skrivit på DN-Debatt idag. Det skulle kunna bli något av en programförklaring för de rödgröna inför valet. Valet handlar om ifall klassklyftorna i Sverige ska öka ytterligare eller om vi ska skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle genom att öka sysselsättningen och renovera ett välfärdssytem som åter ska ge människor trygghet.

Visst handlar det om budget och pengar. Men det handlar ännu mer om ideologi och människosyn. Ett jämlikt samhälle blir tryggare och bättre. Jämlika samhällen ökar den sociala rörligheten, minskar otryggheten och skapar en bättre folkhälsa. Det finns också ett samband mellan lycka och jämlikhet, människor tenderar att bli olyckligare om klassklyftorna växer.

Det är de 10 % rikaste som har vunnit stort på fyra år av borgerlig politik samtidigt som de med lägst inkomster har fått det sämre. På sikt leder en sådan utveckling till ett brutalt samhälle där människor nästan aldrig möts över klassgränserna. Men det är politiken som avgör utvecklingen. Drömmen om ett jämlikt Sverige lever.

se även SvD

7 reaktion på “Ett mer jämlikt Sverige blir ett bättre land

 1. Jonas

  Varför genomförde ni inte detta 1994-2006?Om jag inte minns fel ökade klyftorna då också,i så fall är ni väl inte speciellt trovärdiga?

  • Hej Alexander,
   Det är riktigt att klyftorna ökade även under den förra s-regeringen även om den här regeringen har varit sju resor värre. Därför är det så viktigt att politiken nu skärps upp när vi får en s-v-mp regering, inte bara en s-regering, så att utvecklingen vänds. Att de rödgrönas fördelningspolitik kommer att gynna dem med lägst inkomster visas ju av den analys som riksdagens utredningstjänst har gjort.

   mvh

   Jonas

 2. Jonas

  Hur stort inflytande tror du att ni får?Sedan vore det intressant att höra hur du ser på invandringspolitiken,finns det någon gräns för hur generösa vi kan vara?

  • Hej Alexander,
   Någon rödgrön uppgörelse om flykting och migration finns inte än vad jag vet. Det finns naturligtvis en gräns i frågor om migration. Vi är exempelvis inte för en helt fri oreglerad invandring men vi är för en rättssäker och generös flyktingpolitik.

   mvh

   Jonas

 3. Jonas

  Tycker du inte att vi börjar närma oss den gränsen?Utvecklingen är ju inte speciellt bra….

 4. Det ni säger med eran politik är att alla som satsat på utbildning, jobb och karriär där efterfrågan finns ska betala för dom som inte gjort några satsningar på sig själva.
  Då försvinner ju alla morötter till att försöka höja sina egna inkomster om dessa hela tiden tas av staten och ges till dom som inte försöker.
  Vänsterkanten har ju iofs alltid haft som mål att utrota rikedomen medans målet snarare borde vara att utrota fattigdom och det görs endast av konkurrensstarka företag och inte inom statliga och kommunala företag där pengarna är låsta inom landet.

 5. Vet inte var Sampa får sina uppgifter om V:s politik, men klart är att det inte är V:s politik Sampa pladdrar om.
  Och inte tycks Sampa ha klart för sig att det finns en inhemsk tjänstemarknad, för förstod Sampa det skulle ju pladdret om ”kommunala företag där pengarna är låsta inom landet” inte uppstå.

Kommentera