En tunn antikommunistisk soppa

Det krävs inte mycket av bevisföring för att få ett svepande antikommunistiskt angrepp publicerat på DN-Debatt. Det bevisas av Fredrik Malms (FP) drapa i dagens tidning. Vänsterpartiet anklagas för att ha fört över miljoner till diktaturer. Problemet är att Fredrik Malm inte bevisar att några miljoner har förts över till någon diktatur. Nu verkar Fredrik Malm i och för sig se Venezuela som en diktatur, men landet är en demokrati. Man kan tycka vad man vill om Hugo Chavez, men få Latinamerikanska ledare har vunnit så många val som han har gjort. Han har till och med överlevt ett USA-stött kuppförsök som en del borgerliga debattörer jublade över.

Så vilka diktaturer stöder Vänsterpartiet? Vietnam, utropar Malm. Bevisföringen är att Vänsterpartister har talat på samma konferens som företrädare för officiella vietnamesiska organisationer. Med den typen av ”guilt by association” kan allt bevisas. Själv tycker jag nog att det är allvarligare att tillhöra samma politiska international som partier som griper makten via kupper. Det gör Folkpartiet med det liberala partiet i Honduras som var med och avsatte landets folkvalda president i en kupp för ett drygt år sedan.

En av de allvarligaste anklagelsepunkterna mot Vänsterpartiet är partiets stöd till Colombias kommunistparti (PCC). Jag har själv träffat PCC i Bogota, det är ett besök som jag sent ska glömma. Partiets lokal var som en fästning, alla ledande företrädare för partiet hade beväpnade livvakter, de levde under ständigt dödshot. Partiet har förlorat flera tusentals medlemmar i mord, dödade av högerns paramilitärer. Deras brott? De ställde upp för vänstern i demokratiska val. I ett land sönderslitet av politiskt våld valde de att arbeta fredligt, öppet och demokratiskt. Det är deras brott, därför har de mördats. PCC har envist valt att försöka bygga en öppen demokratisk vänster som ställer upp i val. De har varit pressade mellan militärens våld på ena sidan och FARC-gerillans våld på den andra. Men de har ändå fortsatt arbeta med fredliga medel i ett våldsamt land, även nu i det senaste valet i landet. Sådana demokrater beundrar jag. Det är betydligt modigare än att skriva lögner och halvsanningar på DN-Debatt i trygga Sverige.

9 reaktion på “En tunn antikommunistisk soppa

 1. Hoppas jag träffar Fredrik Malm i valrörelsen.

  Då kan ju jag fråga om varför han inte sagt något om att Liberala Internationalen dristar sig till att rösta för att Roberto Micheletti, Honduras militärdiktator efter kuppen mot Manuel Zelaya, skulle bli vice ordförande för internationalen.
  Dessutom huserar samma international Abisit Vejjayivas parti, ni vet han som leder Thailands militärjunta idag.

  Folkpartiet har onekligen en konstig syn på det här med demokrati.

 2. Men du förstår, Zelaya ville ändra den av den Gudomlige Reagan och Hans Heliga Banankompanikompanjoner påbjudna Heliga Grundlagen på ett Grovt Olagligt Vis och Honduras Högsta Domstol Godkände Militärens Agerande i Efterhand så det är Oseriöst att anse att det rörde sig om något annat än ett fullständigt Demokratiskt och Liberalt tillvägagångssätt för att Säkerställa Fria och Demokratiska Val i Honduras, något den Chavez och Al Qaida-kopplade Zelaya ville hindra och göra sig till en diktator som Castro eller Kim Jong-Il. Allt annat är Kommunistiska Lögner och Propaganda av folk som inte är Seriösa.

  Jag vill till sist tillägga, USA! USA! USA!

 3. I huvudsak tror jag på vp i dylika frågor. Man kan nog beslås med missar (skurkar finns i alla läger) men relativt fp och andra borgerliga partier så litar jag mest på vp. Jag tror att många på vänstra halvan i min ålder (+50) är av samma uppfattning.

 4. Freedom of the Press survey som Malm hänvisar till görs av Freedom House som 2007 fick 66% av sina inkomster av USAs regering…

 5. Pingback: Allt gick upp i rök…

 6. Pingback: Trottens Betraktelser » Medelklassens förakt för vanligt folk

 7. Vad annat kan man förvänta sig av denne Fredrik Malm som så modigt gömde sig i skuffen när hans involvering i intrånget mot S granskades.

 8. Hej Jonas, nu skanker ju Vansterns Internationella forum pengar till kommunisatiska rorelse i Filipinerna och Colombia, och detta ar knappast nagon logn. Chavez har avskaffat pressfriheten och val utan fria media ar inte fria. Det vet du.

  Ni vansterpartister gillar inte antikommunism. Varfor? For att ni ar kommunister sa klart. Kom ut och var arliga.

  • Hej Magnus,
   Trist kommentar tycker jag.
   Venezuela är fullt av Chavezkritiska medier.
   Din kommnetar förutsätter dessutom att någon som kallar sig kommunist inte kan vara demokrat och det är helt enkelt inte sant.

   Jonas

Kommentera