Bildt och Littorin – påverkar det valet?

Sedan jag skrev igår har Littorin förnekat Aftonbladets uppgifter om sexköp. Idag upprepar Aftonbladet uppgifterna. Men självklart vet inte heller jag om anklagelsen är korrekt. Inte heller Littorin ska vara dömd på förhand. När uppgift står mot uppgift lär dock grävandet i saken fortsätta ett tag framöver.

Kommer anklagelser mot Littorin för sexbrott och mot Lundin Oil med Bildt i styrelsen för folkrättsbrott att påverkar valet? Det är inte givet. Dels för att inget är bevisat och för att ingen är dömd. Dels för att hela Littorins avgång kan ses som en personlig tragedi och för att Bildt är mästare på att ruska av sig kritik och bara gå vidare.

Men jag är inte så säker. Orsaken är det moderata upplägget på valrörelsen där partiet framställer sig som det ansvarsfulla statsbärande partiet som ska ta hand om Sverige i en osäker omvärld. Det upplägget rimmar illa med att två av regeringens riktiga tungviktare är indragna i anklagelser om brott och att en av dem har avgått.

En annan orsak är att delar av borgerligheten har haft som medveten strategi att försöka skjuta ner Mona Sahlin genom att påminna om Tobleroneköp och gamla p-böter. Avsikten är förstås att väljarna ska känna att det inte går att lita på henne. Men uttjatade gamla Tobleroneköp väger nog ganska lätt inför det som Littorin och Bildt står inför. Nu riskerar ”mosa Mona strategin” att åka på ett rejält bakslag. Paradoxalt nog kanske det slutar i att det bli färre personangrepp i valrörelsen. Det vore i så fall bra.

läs mer i DN, GP, Aftonbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen och SvD.

10 reaktion på “Bildt och Littorin – påverkar det valet?

 1. Man kan ju undra när förtroendet för Reinfeldt börjar dala? Jag har aldrig riktigt förstått hans popularitet. Fyra (samtliga moderater) ministrar har avgått och även hans statssekreterare – det måste väl vara någon slags rekord? När dessutom hans (återigen moderate) utrikesminister utreds för brott mot folkrätten är det nästan imponerande att hans duglighet som regeringsledare inte ifrågasatts i större utsträckning.

 2. Pingback: Lasses blogg » Förlorare är inget värda

 3. Den här regeringen har fått se den ena utnämnda ministern efter den andra avgå på grund av oegentligheter av olika slag. Det är ju betecknande att när dess väljare och sympatisörer, företrädesvis unga sådana, försöker gå till motattack och tillbakavisa kritiken mot Reinfeldt för usel utnämningspolitik mm, då går man tillbaka 20-40 år i tiden, för att hitta rejäla socialdemokratiska synder.

  Sedan var det visserligen så att någon försökte smutsa ner Sahlin för en kort tid sedan, genom att påminna om Tobleronehistorien (som i de ungas föreställningsvärld dessutom blivit något mycket värre än det faktiskt var), men jag tycker nog att det annars varit ganska lite av personlig smutskastning inför det här valet – än så länge ska man väl tillägga.

 4. Skulle ministrar avgå på grund av löst prat från kreti och pleti skulle de behöva installera svängdörrar på Rosenbad. Taskspelaren med fejkexamina vet förstås om att det är preskriberat och att det inte kommer att få någon rättslig prövning, han kan lugnt hävda att det inte stämmer. Mycket längre än så här när det gäller bevisning lär det inte komma.

  Men som det är hanterat av Littorin och moderatalliansen lär nog folkets dom luta åt ingen rök utan eld, om det påverkar opinionsmätningarna återstår att se.

 5. Det värsta är att Bildts inblandning i Lundin Oil inte alls tycktes påverka och oavsett hur illa jag än tycker om prostitution så tycker jag att Lundin Oils agerande är betydligt värre än Littorins och borde ställa mycket mer frågor kring Bildts ansvar och ge mer påverkan och kritik mot hans moral…

 6. Jag förstår iallafall nu varför Alliansen valde Littorin-Orange som färg till sin logga. Kanske var det Littorin och Beatrice Ask som gjorde valet tillsammans?

 7. Jag vill bara instämma med Dej i att jag inte tycker att man ska döma utan låta rättvisan ha sin gång. Lika illa är naturligtvios påhopp på Mona Sahlin, eller någon partiledare.

 8. Otto var kåt. Ingen stor sak.
  Statsminsitern ljuger. Större sak.
  En minister jobbar åt internationella profitörer av värsta sort.
  Mycket stor sak.
  Varför inte göra som moderaterna vill – strunta i Littorinhistorien. Prata desto mer om vilken människosyn moderaterna har när de gång på gång hamnar i skandaler för att de tar sig friheter de förnekar vanliga människor.
  Fuska med skatten, vara full på jobbet, inte kunna hålla gylfen stängd – småsaker.
  Ge respektabilitet åt massmord – stor sak.

 9. Det ev. brottet är väl preskriberat och därför är det väl fel att tala om att ”döma på förhand”, i alla fall i juridisk mening?

 10. Pingback: Mörkläggningsmoderaterna « Jöran Fagerlund

Kommentera