Begränsa vapenexporten

Denna morgon började jag med att åka in till SR i Umeå för att delta en radiodebatt i P1 med handelsminister Ewa Björling. Ämnet var den snabbt växande svenska vapenexporten och regeringens nyinrättade myndighet Försvarsexportmyndigheten som har till uppgift att ytterligare öka den svenska vapenexporten.

Jag tycker att debatten blev tydlig. Björling försvarade i stort sett nuvarande politik och regelverk. Jag lyfte fram den rödgröna överenskommelsen på området, en överenskommelse som är riktigt bra. Med en rödgrön regering kommer reglerna att skärpas så att export till diktaturer inte blir möjlig och så att reglerna skärps så att vi inte ska exportera till länder i väpnad konflikt och länder där det begås brott mot de mänskliga rättigheterna. Dessutom ska vi införa regler för vapenimporten. Idag exporterar vi vapen till diktaturer som Saudiarabien, länder med väpnad konflikt som Thailand och till länder där militären begår övergrepp som Pakistan. Sverige importerar vapen från diktaturen Vitryssland och ockupationsmakten Israel.

Vinner vi rödgröna kommer den nya Försvarsexportmyndigheten att läggas ner. Det är lite typiskt för den här regeringen att de har lagt ner en myndighet som arbetade för djurskydd och skapat en för att öka vapenexporten. Vi gör tvärtom.

läs mer i E24, Broderskap och Sydsvenskan

6 reaktion på “Begränsa vapenexporten

 1. En borgerlig regerings överordnade mål är att inte stöta sig med mäktiga ekonomiska intressen vare sig bland företagsägare, fackföreningar eller aktieägare. Krockar t ex önskemålet att inte exportera vapenmaterial till diktaturer med de nämnda målen lägger man ut allehanda rökridåer för att kringgå dem. Nutidshistorien är väl full av såna indikationer och troligen har sossarna varit lika goda kålsupare. Egentligen tror jag att många företrädare för högern, men dock en minoritet, vill exportera vapen villkorslöst.

 2. Här måste jag ställa en fråga, är inte uppdaterad vad gäller denna sak. Hur mycket av vapenindustrin i Sverige ägs fortfarande av svenskar? Jag har fått för mig att det mesta är sålt och numer har utländska ägare.
  Om detta är rätt, vilka möjligheter har då svensk regering att bestämma över vart ”varorna” ska säljas, och att begränsa försäljningen till vissa länder, utan att företagen helt sonika bara lämnar landet?

 3. SR länken:
  Sedan 1993 har den svenska exporten av krigsmateriel för strid ökat med 500 procent.

  Kallakrigets slut verkar ha varit en vattendelare, den förmenta alliansfria politiken började luckras upp och den inte oväsentliga delen i den alliansfria politiken var egen krigsmaterielproduktion upphörde att vara ett nationellt intresse och mycket har nu utländska ägare. Hägglunds och hälften av bBofors (eller om det är mer) ägs av BAE Systems. Kockums marin och Karlskronavarvet ägs har jag för mig av tyska TyssenKrupp, även Carlyle har intressen i förment svensk krigsmateriel.

  Carlyle brukar ju hålla sig framme med att knyta avdankade fd toppolitiker till sig, man hade nästan förväntat sig att Persson efter sina gärningar skulle blivit belönad hos dessa med något överbetalt uppdrag.

  Sverige har ju sedan länge varit en stor krigsmaterieexportör. Det är väl ett av de få handelsområden dör vi inte ens behöver ta till per capita jämförelser för att komma på en topplats. Per capita brukar vi ligga på en andra plats efter Israel. Under bushadministrationen ville republikanerna begränsa krigsmateriel till ”made in USA”, men det gick ju inte och man valde ut 6 ”gynnade” nationer att få leverera till imperiet, Sverige var ett av dessa.

  Lagarna som reglerat svensk krigsmateriel export har ju alltid mest varit en fasad, reexportering har skett via ombud, inte minst Storbritannien och Singapore.

  Är det inte lite dubbelmoral att säga att man inte ska leverera till länder i väpnad konflikt när vi själva är i väpnad konflikt i ett kolonialkrig i Centralasien? Eller ska man även sluta leverera till den svenska krigsmakten?

  Vad kommer de brittiska, amerikanska delägarna att säga om de inte får leverera till sina länder?

 4. Hej Kerstin,
  Visst är det så att svensk vapenindustri idag inte längre är särskilt svensk. Men så länge det tillverkas i Sverige så bör och kan vi ha ordentliga lagar och krav på vart och till vem det får exporteras,

  Jonas

Kommentera