Arbetslinjen har blivit fattigdomslinjen

Den borgerliga politiken har fått stora negativa konsekvenser för Västerbotten. Antalet arbetslösa i länet har ökat med 50 procent på två år. Samtidigt är antalet personer som får ersättning från a-kassan i princip oförändrat. Detta visas i beräkningar som SVT:s Västerbottensnytt har gjort. I vissa kommuner är glappet ännu större. I Norsjö har arbetslösheten fördubblats mellan maj 2008 och maj 2010, men även där är antalet personer som får ersättning från a-kassan i stort sett oförändrat.

I klartext betyder detta att en växande andel av de arbetslösa får leva under mycket knappa förhållanden. En stor del av dem som drabbas är unga. Många tvingas bo kvar hemma fast de inte vill, andra tvingas att söka hjälp hos kommunernas socialkontor. Om den borgerliga alliansens brutala ”logik” enligt arbetslinjen skulle fungera så skulle den ökande fattigdomen bland arbetslösa innebära att fler kommer i arbete. Men arbetslinjen har kapsejsat och blivit fattigdomslinjen.

Sedan de borgerliga kom till makten har A-kassan försämrats och blivit dyrare. Många anser sig inte ha råd att vara med. Avgifterna är också extremt orättvisa där många LO-medlemmar kan betala 500 kronor i månaden medan många akademiker kommer undan med under hundra kronor.

Detta måste ändras, men det kräver en rödgrön valseger. Vinner vi valet så kommer A-kassan att förbättras, ersättningen att höjas och avgiften bli max 80 kronor i månaden för alla. Då får vi åter en fungerande rättvis A-kassa som alla har råd att vara med i. Vi kommer att renovera tryggheten och minska klyftorna.

Ännu viktigare är att vi i vänstern har ett finansierat program för att få fler i arbete. Vid en rödgrön valseger kommer de gröna investeringarna i länet att öka kraftfullt. Norrbotniabanan kommer att byggas, satsningar på kollektivtrafik kommer att ske. Fler bostäder kommer att byggas och gamla slitna flerfamiljshus kommer att renoveras och energisaneras. Större satsningar kommer att ske på alternativ energi som vindkraft och bioenergi. Dessutom kommer stödet till småföretag att öka och kommuner och landsting kommer att få större resurser. Sammantaget handlar det om tusentals arbetstillfällen i ett län som Västerbotten. Många av dem kommer att tillfalla unga som idag går arbetslösa. Vi ger de unga i Västerbotten en chans att bo kvar och försörja sig.

Det kommer att ta något år innan vi har fått ner arbetslösheten efter en rödgrön valseger. Under tiden kommer vi att rikta särskilda åtgärder till unga som inte får jobb. Vi ökar antalet utbildnings- och praktikplatser. Vi kommer att införa särskilda traineeprogram för unga som får lära sig ett yrke av de många äldre som snart ska gå i pension. Vi kommer inte, som idag, låta unga arbetslösa gå passiva i månader utan att få något stöd.

Det är en arbetslinje värd namnet till skillnad från den borgerliga alliansens fattigdomslinje.

7 reaktion på “Arbetslinjen har blivit fattigdomslinjen

 1. Det viktigaste skälet till att ungdomarna drabbas extra tufft av arbetslösheten är att studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen tagits bort.
  Men arbetslöshetsförsäkringen är en förutsättning för att omställningsavtalen som är en grundbult i kollektivavtalen ska fungera. Utan a-kassa värd namnet havererar kollektivavtalen!
  Därför är det kommande valet ett ödesval för hela fackföreningsrörelsen!
  Pål

 2. Pingback: Tweets that mention Arbetslinjen har blivit fattigdomslinjen at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 3. Pingback: Vad hände med arbetslinjen? « Jöran Fagerlund

 4. Så vad, rent konkret, kommer ni att göra för de som hamnat utanför samhällets skyddsnät, antingen under den senaste mandatperioden eller tidigare? De vars viktigaste problem inte är hög A-kassa utan sjukdom, funktionshinder, missbruk, hemlöshet eller något annat som naturligtvis går före jobb.

 5. Jag har länge varvat behovsanställning med akassa och då jag nu är 57 tror jag att jag kommer att klara mig till pensionen om jag bara förblir frisk.

  Ordet/uttrycket arbetslinjen är borgarnas mest lyckade paroll och det kan ge dem segern igen i höst. 80 % av svenskarna, inkl jag, tycker att det är en rimlig och sund målsättning att alla ska göra rätt för sig. Alla som kan ska göra en insats av något slag för att få lön/akassa/bidrag (Littorin skulle inte i ett sunt samhälle få en mille när han nu avgår. Varför inte 5 karensdagar och sen max 300 dagar med knappt 15 tusen brutto per månad som är maxbeloppet i akassan? Säger man upp sig själv så är karensdagarna bli långt fler än 5.) Akilleshälen för borgarna är att de tänker konventionellt dvs att jobben kommer och går allt efter hur konjunkturcyklerna ser ut. Pendeln, den eviga, har de läst om i skolböckerna och då gäller den tydligen hur verkligheten ser ut. Sen minst 20 år har ett paradigmskifte skett, pendelrörelsen är satt ur spel, i alla fall flyttar hela pendeln sig åt det arbetslösa hållet. Idag kring 10 % om tio år troligen ca 20 % om inget helt nytt görs.

  Vi som är arbetslösa ska jobba på något sätt men vi behöver hjälp för att klara detta krav. Jobben finns ju inte! Var finns alla begåvade ekonomer typ Grassman och Meidner som vågade tänka annorlunda? Gärna borgerliga ekonomer bara de tänker ut en modell så att vi kan bidra utan att samhällsekonomin kraschar. När min far (1914-1999) var ung fanns något som han kallade AK-jobb. Alla arbetslösa på 30-talet fick en spade … idag får man svindyra konsult-coacher. Otroligt aningslöst, slösaktikt och passivt! Borgarna är värdelösa både på att läsa av och hantera läget kurativt. Men parollen, arbetslinjen, är lyckad som röstfångare.

 6. “Arbetslinjen har blivit fattigdomslinjen”
  Tänk det trodde jag var meningen. Det är ju, enligt högern så bra med stor lönespridning.

 7. Pingback: Free and thinking » Liten betraktelse med 2 dagar kvar för regeringen Reinfeldt - IDG.se - Störst på it-nyheter

Kommentera