Anders Björcks (M) klarsyn

Sveriges tidigare försvarsminister, Anders Björck (M), sällar sig nu till oss som tycker att det är dags för Sverige att dra hem trupperna från Afghanistan. Han hävdar att det var fel att Sverige ens skickade dit några soldater. Det är ovanligt och viktigt när en tidigare minister kritiserar sina egna i en viktig politisk fråga i början av en valrörelse. Björcks kritik visar hur insikten om att kriget i Afghanistan aldrig kan vinnas militärt nu sprider sig långt utanför de traditionella krigsmotståndarnas skara.

Det handlar om realism och krass analys. Ska man riskera andras liv genom att sända ut dem i krig så ska man veta vad man gör. Därför är det så förödande att den svenska regeringen saknar egen strategi för deltagandet i kriget i Afghanistan. När insatsen ska motiveras är språket fullt av moraliserande och tjusiga paroller, men det saknas realistiska mål och en klar insikt om varför och hur USA bedriver det krig som vi är en del av. Men vi kan inte delta i krig av lojalitet och motivera det med luftpastejer. I utrikes- och försvarspolitik måste man vara mycket mer realist än så.

När Anders Björck, DN:s ledarsida och Percy Barnevik går ut och kritiserar den svenska insatsen i Afghanistan så gör de stor nytta i debatten. Det blir allt svårare för krigets tillskyndare att avfärda krigets kritiker som ”talibankramare”, ”fiender till frihet” och ”USA-hatare” och den sorts infantilt nonsens som de använder i debatten. Diskussionen tvingas förhoppningsvis ett steg närmare verkligheten. Verkligheten innebär att den utländska militära invasionen har misslyckats, att den militära logiken har hindrat en nödvändig politisk lösning och att det är dags för de svenska soldaterna att packa och åka hem.

läs även Jens Holm

4 reaktion på “Anders Björcks (M) klarsyn

 1. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-25

 2. Han har väl mest fingret i den amerikanska vinden han Björk, men visst är det bra att stödet för kriget minskar.
  Hela kriget mot terrorismen uppfattar jag mer som ett krig för amerikansk kontroll över oljeflödet.
  Den muslimska terrorismen tror jag desssutom är skapad av USA själv, just genom sin imperialistiska attityd mot länderna i mellersta östern och stödet till rasismen i Israel.
  Jag gissar att det som händer nu är att Obama har insett att tiden med dollarn som världsvaluta närmar sig sitt slut och att USA inte i framtiden kan betala för sig enbart genom att trycka pengar.
  Usa blir då tvunget att exportera för att kunna importera, precis som vilket annat land som helst.
  Det i sin tur kräver goda relationer med omvärlden, inte minst Kina och Ryssland och kanske sjunger den gamla amerikanska imperialistiska cowboypolitiken på sista versen.

 3. Många enskilda Vänsterpartister och Moderater har oftast samma konservativa värdegrund om moral och etik.

  Rak och ärlig, då som nu, Anders (M) ställde frågor till den maktfullkomlige Kapten Klänning. Källa:http://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-bjorck-vill-utreda-poliser-1.233837

  Rak och ärlig, då som nu, Anders (M) ställde frågor till den maktfullkomlige Carl Lidbom (S) i KU.
  Källa:http://www.youtube.com/watch?v=mrIyRKF3JkM

 4. Pingback: USA behöver mer militärläckor och mindre oljeläckor « Jöran Fagerlund

Kommentera