Allians i förfall

Gårdagen tillbringade jag med att prata med folk i Vännäs på de välbesökta Vännäsdagarna. Trevligt var det, det känns bra inför valet. Det är svårt att tänka sig att vi är ett 5%-parti med tanke på alla positiva reaktioner man får när man är ute.

Läs mer i VF och VK.

Många av dem jag pratade med bekräftade min egen bild av läget inför valet. Det har vänt igen, nu går det bra för oss rödgröna. Almedalsveckan var faktisk inget mindre än en smärre katastrof för den borgerliga alliansen. Det samtidigt som vi rödgröna har varit samlade och fokuserat på politiken. Inte minst har Mona Sahlin visat att hennes belackare har fel.

Den stora katastrofen för alliansen är förstås Littorinaffären och dagens nyhet från Aftonbladet att han köpte sex, alltså begick brott, hösten 2006. Moderaterna har inte förnekat uppgiften. Vi har alltså, med all sannolikhet, haft en minister som har begått brott. Inte vilket brott som helst heller. Prostitution handlar i grunden om att utnyttja kvinnor i en utsatt situation. Om skälet till Littorins avgång är avslöjade sexköp så framstår försöket att använda omsorgen om sina barn som argument för avgången som ganska märkligt.

se även DN, SvD och GP.

Dessutom är Carl Bildt de facto under utredning för brott mot folkrätten efter sin tid i styrelsen för Lundin Oil. Idag ställer tre socialdemokrater mycket berättigade frågor om Lundinaffären på DN-Debatt om vad Lundin egentligen gjorde i Sudan. För sin egen trovärdighet skull måste Bildt svara på frågorna. Annars bör de ställas igen och igen under valrörelsen. Bäst vore om Bildt insåg hur anklagelsen om folkrättsbrott skadar Sverige och själv avgår.

Almedalsveckan har också varit en katastrof för Centerpartiet. Först kom avgångsryktena om Maud Olofsson som delvis gör henne till en ”lame duck” i valrörelsen. Sedan gick en av partiets veteraner i riksdagen, Solveig Ternström, över till de rödgröna. Det och Littorinskandalen överskuggade Centerns dag i Almedalen. Det kanske var tur eftersom Maud Olofsson mest hade ett lobbyförslag från restaurangbranschen att komma med. Veckan toppade partiet med att sälja alkohol till en minderårig på ett reklamjippo för gårdsförsäljning. Snacka om katastrofal vecka för ett parti.

För oss rödgröna gäller det nu att hålla fokus på politiken och hur vi vill bekämpa arbetslöshet och göra Sverige till ett rättvisare och grönare land. Skandalerna kan alliansen få sköta.

25 reaktion på “Allians i förfall

 1. Det positiva är att vi nu får en debatt runt begreppet ”sexköp”. Är det verkligen rimligt att det Aftonbladet beskriver ska vara olagligt? De flestas sunda förnuft säger nog – nej. Den grupp av de prostituerade som man vill värna med lagen har nog allt att vinna på att den avskaffas och i stället ersättes med en rejäl statsning på att förhindra trafficing.

 2. Man undrar mest hur mycket Aftonbladet fått betala kvinnan för dessa uppgifter?
  På tal om att utnyttja en kvinna i behov av pengar.

 3. Jonas

  Och du ser inga problem med att Mona Sahlin blir statsminister?Hon har en rejäl ”meritlista”,men det försvarade du med att ”alla kan göra fel”…….

 4. Denna affär har ju främst av allt visat att Statsminister Fredrik Reinfeldt inte kalrar av att hantera kriser, sättet han skickade en ensam Littorin at ljuga på en presskonferens får mig att må direkt illa! Och det är också Fredrik Reinfeldt som både när han utsåg Litorin som minister och vid Fairfaxskandalen 2007 hade chansen att kontrollera Littorins bakgrund.

 5. Inget försvar till att Littorin köper Sex men…

  1. På tal om personangrepp??? i flesta fall brukar man ju vänta tills någon är dömd… tänk om Littorin är oskylldig (vilket jag inte tror). Aftonbladet ingår tydligt i de rödgrönas mer smutsiga kampanj då de om det inte vore val hade väntat med uppgifterna till efter dommen.

  2. Valtaktiskt rätt av de rödgröna att hålla ”nyheten” från 2006 fram till Almedalsveckan.

  3. Tillströms avhopp blev också ”av en slump” under Almedalsveckan… hur länge hade man mörkat hennes tillhörighet och låtet henne ”spionera” inneifrån vänsterpartiet??

  Så de rödgröna har som vanligt regiserat sin smutskastningskampanj just innan valet.
  Det är ju intressant att Aftonbladet inte skriver spaltmeter om Monas förehvanden från tiden runt 2006…

 6. Alexander, Mona Sahlin har en rejäl meritlista. Hon har varit arbetsmarknadsminister, vice statsminister, inegrationsminister och miljöminister och hennes enda snedsteg är av personlig karaktär, inte politisk. Hon var erfaren som minister redan när Reinfeldt blev invald i partistyrelsen.

 7. Pingback: Littorin förnekar sexköp | Svensson

 8. Mats

  ”Hennes enda snedsteg är av personlig karaktär”

  Vad anser du om det hon gjort?Är det okej att en sådan person blir statsminister?Själv tycker jag lika illa om det som moderata politiker gjort,men det verkar vara en annan måttstock för de rödgröna.

  ”Hon har varit arbetsmarknadsminister,vice statsminsiter,integrationsminister och miljöminister”

  Var har hon åtsdkommit på dessa poster?

 9. Pingback: En fråga om förtroende. | annarkia

 10. Hallå Jonas!
  Att Maud skulle bli en ”lame duck” är väl en liten överdrift? Maud har suttit i snart tio år och funderingar på när hon ska dra sig tillbaka är väl naturligt, men den som känner Maud vet att hon inte ger sig i första taget! 🙂

  Solveig Ternström har en knapp mandatperiod bakom sig, vilket säkert är beundransvärt på många sätt, men riksdagsveteran? Knappelunda.

  På den rödgröna festen serverades bulkvin och fulöl till både 15- pch 16-åringar. Lika fel som att en 16-åring lyckades köpa en flaska lokalproducerad finöl i Centerpartiets gårdsförsäljningshage i Almedalen.

  Trevlig sommar!
  /Johan

 11. Varför vill Alexander hela tiden tala om en 10 år eller mer gammal skåpmat när det finns en affär som är helt ny för allmänheten?
  Kan det vara så enkelt att det är en av de allra högst uppsatta moderaterna och därmed en av statsminister Reinfeldts absolut närmsta män, en av arkitekterna bakom ”de nya moderaterna”, som har huvudrollen?

 12. ”ersättes med en rejäl statsning på att förhindra trafficing.”

  Vad hindrar en rejäl satsning på att förhindra trafficing med dagens lagstiftning?

 13. Kuno

  Som jag skrivit tidigare fördömer jag definitivt det Littorin gjort,däremot verkar de rödgröna inte ha några problem med att Mona Sahlin kanske blir statsminister.Sedan verkar vänstern anse att det är typiskt de borgerligas människosyn när en moderat gör fel,när en Socialdemokrat gör något liknande är han/hon ”mänsklig” och ”som fol i allmänhet”…

 14. Pingback: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Carl Bildt och Sudan i skuggan av Almedalen

 15. Pingback: Lasses blogg » Därför försvarar sig sextaggaren inte

 16. Var skrev Alexander sitt tidigare fördömande?

  Om Alexander kan visa på något Mona gjort som inte redan avhandlats länge, lääänge sedan så varsågod. Då kanske det finns anledning att omvärdera hennes lämplighet. Kan Alexander t.ex. visa något likt det Carl Bildt har varit insyltad i genom Lundin Oil, ja då finns det definitivt anledning omvärdera hennes lämplighet.

  Men består det hela i gamla p-böter, Tobleroneköp och återbetald skatteskuld, ja allt det som redan varit uppe på bordet sedan många år sedan, då finns ingen anledning att omvärdera lämpligheten.
  Och om nu Alexander är sådan rättskaffens man som tycker att det är så väldigt viktigt att Monas tidigare förehavanden för alltid skall ligga henne till last, ja då vill vi se liknande fördömanden åt andra hållet. Alexander kan börja med Reinfeldts tidigare synder, de som förmodligen ligger närmre i tiden och som bl.a. handlar om utnyttjande av svart barnflicka. Men glöm framför allt inte bort Reinfeldts usla omdöme att omge sig med alldeles för många ministrar med tveksamt förflutet. För vi pratar inte om en person, två eller ens tre utan flera stycken.

  Fördöm på nu för fulla muggar.

 17. Mona körde över medlemmarna i det egna partiet och hux flux bildade allians, ett taktiskt megamisstag som kostat SAP sin plats som det stora partiet här i landet. Sahlin och det ”nya” S håller på att sänka den en gång mäktiga svenska arbetarrörelsen. Men visst är det väl till glädje för Moderater och Miljöpartister som inget annat vill än att se det stora mäktiga SAP knäckt som dominerande politisk kraft här i landet.

  Mona gör skattehöjningar till ett stort nummer, detta i ett land som sedan länge är kraftigt överbeskattat så medborgarna inte har råd att köpa vad som är möjligt att producera här. Man gör stort nummer av Göran Perssons katastrofala ekonomiska politik som en förebild. Man lämnade över ett stort offentligt överskott som M-alliansen kunde dela ut till de sina utan att ens behöva låna. Man hade över 6% öppen arbetslöshet mitt i en högkonjunktur, hur stor undersysselsättning, socialbidragstagare eller folk utskyfflade i andra sociala system för att hyfsa arbetslöshetssiffrorna vågar man inte tänka på. Man hade en chans när Persson avgick att förnya sig, men det gjorde man inte.

  Mona och Östros gaggar om ett marginellt underskott under en stor internationell kris. Sahlin och Östros har inte ens basala kunskaper om de aggregerade begreppen i nationens ekonomi. De har ingen annan ekonomisk kompass än den nyliberala, de verkar inte ens förstå att den mest är skojeri för att vrida landet åt höger och ta från de många och ge till de få.

  Sahlin och Östros går ut i det mest artikel i DN där de stödjer Merkel, Cameron etc att det ska stramas åt när Europa har megastor arbetslöshet pga stort fall i efterfrågan.

  Människan gör ju inget annat än blamerar sig. Hon är ju en vindflöjel som mest verkar säga vad hon tror låter rätt.

  Hon är bra på att göra tomma populistiska uttalanden, som att alla utländska taxi chaffisar är högutbildade vilket är nonsens eller som det att ”Mohammed” ska ha jobbet när det verkliga problemet är att man för en ekonomisk politik som gör att arbetsgivarna kan välja och vraka mellan ett otal sökande och inte om den sökande heter Mohammed eller Svenne. Det finns absolut inget i den rödgröna eller den andra alliansens politik som har för avsikt att ändra på detta.

 18. Jag hade högre tankar om dig Jonas. Att anklaga någon för ett brott där vederbörande omöjligt kan rentvå sig i domstol är vidrigt och kan aldrig accepteras. Att du hänger på den äckliga kvällspressen är svagt. Vissa andra rödgröna bloggare är inte i närheten av att sprida den dynga du gör.

  • Hej Andreas,
   Ja, nu har ju Littorin tydligt bestridit anklagelsen. Det hade han inte gjort när jag skrev i morse. Självklart är han inte dömd får något. Fortsättning lär följa.

   Jonas

 19. Om det som sägs om Littorin är sant är det obegripligt. Hur kan en minister agera så och tro att han ska komma undan? Tragiskt på något sätt. Enligt min mening bör man inte från de rödgröna exploatera hans katastrofala misstag, bara låta honom gå ut köksvägen från politiken.

  Ryktena, de falska, om Mauds avgång kan jag skratta åt. Ett roligt skämt som jag ändå bedömer som acceptabelt i det politiska spelet. Dubbelt roligt att hon sen blir riktigt sur på sossarna.

  Vilken allians som har vind i seglen utifrån vad som skett den senaste veckan går inte att ha någon objektiv uppfattning om.

 20. ”Dessutom är Carl Bildt de facto…”

  Fin stilpoäng, Jonas. 🙂

  Sen, Hnerik, angående varför dom ”väntat” med att avslöja en 2006-händelse tills nu. I en SvD-intervju säger Lena Melin:

  ”Den här kvinnan har sökt upp oss med anledningen av rättegången mot polischefen Göran Lindberg. Hon ville då göra oss uppmärksamma på att han inte är den enda av samhällets betrodda som går till prostituerade.”

  Kvinnan var alltså den ende som kände till det, förutom ”kunden”, fram tills för några veckor sedan. Droppen kom tydligen när Kapten Klänning åkte dit.

 21. ”som att alla utländska taxi chaffisar är högutbildade vilket är nonsens”

  När sa hon att ALLA är högutbildade? Det är väl inte så att du far med osanning, eller skall vi kalla det nonsens?

Kommentera