Storbritannien lämnar Afghanistan till 2015

Land efter land som har trupp i Afghanistan inser att uppdraget där är omöjligt att fullfölja. Den militära närvaron, ledd av USA, har inte förmått lösa landets problem. Tvärtom tyder mycket på att situationen förvärras och att talibanernas inflytande stärks med nuvarande politik.

Senast i raden är Storbritannien där den nye konservative premiärministern David Cameron nu klargör att han vill att de brittiska trupperna ska tas hem till 2015. Storbritannien är inte vilken USA-allierad som helst, det är USAs viktigaste partner både politiskt och militärt i Afghanistan. Mycket lite tyder på att situationen i Afghanistan kommer att vara i grunden annorlunda eller ens bättre om fem år än den är nu.

Land efter land beslutar att avsluta sitt deltagande i kriget i Afghanistan. Även i länder som Tyskland och Kanada är pressen för att ta hem trupperna stor. När till och med konservativa partier i andra länder drar slutsatsen att konflikten inte kan vinnas militärt så tycker man att även den svenska regeringen borde ta intryck, men det verkar inte vara fallet.  I Sverige härskar ännu de förenklade argumenten och moraliserandet när kritiken mot kriget bemöts. Kommer Jan Björklund och Carl Bildt att bli USAs sista allierade i kriget?

De rödgröna är ännu inte överens i frågan. Jag tycker att det är bra. Vänsterpartiet får absolut inte vika från kravet att de svenska trupperna ska tas hem under kommande mandatperiod. Bara en uppgörelse med det innehållet är godtagbar om det ska formuleras en gemensam politik med S och MP innan valet. Men kanske är de andra rödgröna partierna mogna för att ta det steget. Det vore i så fall en stor framgång för Vänsterpartiet. Se DN.

3 reaktion på “Storbritannien lämnar Afghanistan till 2015

  1. Ja, det känns helt fel att Sverige är där. Vp har en tydlig linje som troligen stämmer överens med majoriteten av svenskarnas. Det finns fler såna frågor, frågan är varför partiet är ett 4-5-procentsparti trots att s går bakåt. Kan det ha något med dålig trovärdighet i allmänhet att göra? Ohlys olyckliga långbänk om huruvida han var kommunist eller ej blev ytterligare en vaccindos mot partiet för presumtiva väljare. Kan själva namnet VÄNSTERN också verka begränsande för partiet? Högern tog upp sitt ankare i 1800-talet för ca 50 år sen och därefter har man sakta blivit större. Orsaken till det är inte namnbytet men det var nog en förutsättning för expansionen.

  2. Pingback: Jinge.se » Vänsterpartiet och Svekdebatten

  3. Sverige mâszte i demokratins och solidaritetens namn lämna Afghanistan .Men tyvärr är Vânsterpartiet det enda parti som tycker sâ .Det är mycket bra .Men tyvärr väljer Vänsterpartiet en linje i andra frâgor jag har svârt att begripa.Främst den rödgröna överenskommelsen i EU-frâgor.

Kommentera