Stödet för euron kollapsar

Det kommer knappast som en blixt från klar himmel. I skuggan av eurokrisen har stödet för att byta ut kronan mot euron kollapsat. Idag skulle bara 25 % av svenskarna rösta för att byta valuta, andelen som skulle rösta nej är 61 %. Aldrig förut, vad jag vet, har stödet för euron varit så lågt som idag. Ändå är det närmast förvånande att var fjärde svensk fortfarande är för EMU.

Gunnar Örn skriver en bra analys i frågan i dagens DI. Som han påpekar så är det idag mycket oklart vilken sorts valutaunion som ja-sidan vill att vi ska gå med i. I praktiken har EMU tvingats bryta mot sina mest grundläggande regler, oberoende centralbank och att inte backa upp länder i ekonomisk nöd, för att undvika en kollaps. Det är just de principer som euroanhängarna brukar framhålla som några av eurons stora fördelar.

Rimligen borde den seriösa eurodebatten nu vara avslutad i Sverige för flera år framöver. Det borde vara Game over för ja-sidan. Märkligt nog är det inte så. Folkpartiet kampanjar aktivt för att vi ska ansluta oss till en valutaunion på fallrepet. Det är som om de försökte kränga biljetter till Titanic just efter att fartyget körde in i isberget. De vekar inte riktigt inse vad som har hänt. Det skulle ju inte kunna hända enligt regelboken och partiprogrammet. Även andra borgerliga partier håller dörren öppen för att byta valuta. Den borgerliga alliansen har fortfarande inte samlat sig ett till besked om att folkomröstningens nej till EMU ska respekteras under kommande mandatperiod. Det blir allt mer anmärkningsvärt. Snacka om att binda ris till egen rygg i den kommande valrörelsen. Frågan är när Borg och Reinfeldt vrider om örat på Folkpartiet för att få dem att sansa sig i frågan. Euron är på väg att bli en rödgrön vinnarfråga i valet.

Läs mer om saken i  DI och DN

Det har också kommit ny statistik från eurostat om arbetslösheten. Sverige ligger med en arbetslöshet på 9.3 % ungefär på snittet i EU. Det allvarliga är att arbetslösheten i Sverige har ökat markant det senaste året medan den har fallit i exempelvis Tyskland. Där förklaras den minskade arbetslösheten med att regeringen har backat upp förkortning av arbetstiden i krisföretag. Det är den typ av åtgärder som vår regering brukar avfärda direkt, men uppenbart fungerar de. Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger fortfarande mycket högt med 26.7 %. Vi är på väg att fastna i massarbetslöshet. Det är svårt att förstå varför vår regering verkar vara så nöjd med läget.

En reaktion på “Stödet för euron kollapsar

  1. EMU-debatten häromdagen mot Håkan Lindh i Skellefteå vann du med hästlängder. I varje saklig aspekt av frågan kom Lindh till korta. Du hade helt enkelt bättre argument. Och när Lindh inte hade mer att tillföra kom han med en massa nyskapande tankefigurer som mest troligt var direkt tagna från någon spinn-doktor: Kanske var EMU-systemet rätt trots allt, eftersom Tyskland, Frankrike och många andra var med i systemet… Givetvis ett förvånande argument från en människa som kallar sig ”liberal” och hyllar förnuftet/sakfrågan snarare än idén om att haka på den dominerade föreställningen (vilket i sammanhanget inte heller är sant då dessa regeringar inte tillfrågat medborgarna, som du förtjänstfullt påpekade), men ändå. Folkpartiet verkar ha gett gett upp tron på det rationella samtalet, det är inte minst den senaste EMU-diskussionen ett säkert bevis på.

Kommentera