Sprid namninsamlingen mot uranbrytning!

Denna vecka röstar riksdagen om tillåta bygget av tio nya kärnkraftsreaktorer, detta trots att de förnyelsebara alternativen finns och är såväl tekniskt som ekonomiskt realistiska. Om kärnkraften i Sverige byggs ut så kommer vi att låsa fast oss för många årtionden framöver för denna osäkra, miljöfarliga och dyrbara energikälla.

Läs om protesterna mot beslutet: DN, SvD och GP

Med mer kärnkraft kommer också kraven på att bryta uran i Sverige att växa sig starka. Det finns omfattande urantillgångar i såväl Jämtland som Västerbotten. Uranbrytning medför stora miljörisker och stora mängder miljöfarligt avfall blir över efter brytningen. Det är en av kärnkraftens många nackdelar. Det uran som tas upp kontrolleras sedan av EU, inte av Sverige, så vi kan inte själva avgöra hur det kommer att användas.

I Västerbotten har vi länge bedrivit en kampanj med namninsamling mot uranbrytning i länet. Tusentals namn har samlats in. Som en positiv effekt av det arbetet har flera kommuner i länet beslutat om att använda sin vetorätt mot utanbrytning på deras område. Nu ska namninsamlingen snart avslutas och redovisas inför valet. Vi i gruppen bakom insamlingen vill göra uranbrytningen till en valfråga. 

Du kan skriva på namninsamlingen genom att klicka här.

Vi behöver också hjälp med att sprida insamlingen. Sprid gärna länken till vänner och bekanta. Genom att klicka på facebookikonen under denna sida så kommer en länk till detta blogginlägg upp på din sida på facebook.

4 reaktion på “Sprid namninsamlingen mot uranbrytning!

  1. Pingback: Allt stöd till Greenpeace « Jöran Fagerlund

  2. Jag är motståndare till kärnkraft. Jag anser att vi måste följa den folkomröstning som politikerna ignorerat så länge. Dock undrar jag med vilken rätt vi kan säga att vi skall vara bland de som har mest kärnkraft i världen per capita och samtidigt säga att nej vi skall inte bryta uran för det är farligt. Det är alltså okej att andra får ta hand om en av de farligaste delarna i processen samtidigt som 45% av vår elförsörjning är kärnkraft. Det kallar inte jag för solidaritet. Snarare dubbelmoral.

  3. Ja du har verkligen fått mig att omvärdera kärnkraften. Det faktum att tyskarna satsar på vind gör mig än mer övertygad. Tyskland som fått fram så många naturvetare, ingenjörer och skickliga yrkesarbetare.

    Å andra sidan körde jag buss kring Forsmark förra sommaren och såg allt folk som jobbar där. Bussar från Gävle, Uppsala, Östhammar etc. Säkert duktigt folk hela gänget och de klantigheter man hört om sägs bero på extern personal som varit inne på verken och jobbat. Men ändå: Sverige måste satsa på alternativ som tyskarna nu. Jag tror ändå etablissemanget inkl nästan alla politiker kommer att smålura folket till fortsatt kärnkraft. Jobben osv …

Kommentera