Spanska brev

Idag har utgivningsdag spikats för min nästa bok, ”Spanska brev”. Boken släpps i bokhandlar och för recension måndagden 6e september. Kvällen efter, den 7e, blir det släppmingel på bokcafé Pilgatan i Umeå klockan 18.30, alla är välkomna. Lördag den 11e september blir det lite tal om boken och signering på Åkerbloms i Umeå klockan 12.00. Ett liknande arrangemang hålls på Söderbokhandeln på Götgatan i Stockholm klockan 18.30 onsdag den 22e september, några dagar efter valet. Möjligen blir det också en lansering i Göteborg och Bryssel.

”Spanska brev” är sista delen av tre fristående kriminalberättelser i politisk miljö. Första delen hette ”Sammanflöden” och tvåan ”Sahara”. Boken utspelar sig delvis i EU-parlamentet och en del personer kommer igen från de tidigare böckerna. Boken börjar dock i Holmsund utanför Umeå där David Löf är på sin farmors begravning. Han får ärva en låda brev efter henne, brev från hennes okände halvbror Sven som försvann 1938 under det spanska inbördeskriget där han var frivillig. Steg för steg börjar David nysta upp vad som egentligen hände med hans förvunne släkting. Samtidigt mördas en konservativ spanjor i EU-parlamentet. Han torteras till döds under mycket brutala former. Snart faller misstankarna på ETA, de baskiska separatisterna. Det är upprinnelsen på berättelsen som, förutom i historiska tillbakablickar, utspelar sig på försommaren 2006.

Boken utspelar sig inte bara i Sverige och Belgien utan också i Rotterdam, i Spanien, Brooklyn och Strasbourg. Inspiration till boken har jag fått från flera håll. En viktig källa var de eftersforskningar jag gjorde om de spanienfrivilliga från Västerbotten när jag skrev en längre text om dem till länsmuseets tidskrift. En annan källa var de brev från inbördeskriget från Bengt Segerson, spanienfrivillig som jag skrev om i boken Masthugget Moskva Madrid, som återfanns för omkring ett år sedan. Men trots den historiska inspirationen är ”Spanska brev” en påhittad historia, men med mycket verklig bakgrund.

4 reaktion på “Spanska brev

  1. Jonas, när du skriver ”möjlig lansering i Göteborg och Bryssel” – då hoppas jag att ditt seminariedeltagande är säkrat den 25 september?
    Ha det gott, Alar

  2. Förstår inte hur du hinner med allt. Det ska bli kul att återse David Löf i en ny spännande bok från nya miljöer och EU_parlamentet.

Kommentera