SCB visar rödgrön valseger

Det har sett lite darrigt ut ett tag med opinionsmätningar som har visat att de borgerliga partierna har tagit ledningen i opinionen. Idag kom ett lugnande besked. SCBs stora undersökning om partisympatierna, med ett större urval än någon annan mätning, visar på att de rödgröna partierna skulle få 50,2 % av rösterna mot borgarnas 44,2 % om det vore val idag. Sverigedemokraterna får 3,9 % och är på tröskeln till riksdagen. Men med tanke på deras nedåtgående trend så ser det inte så enkelt ut för rasisterna i SD. Oavsett detta så har de rödgröna egen majoritet i mätningen, det är ett styrkebesked.

För de enskilda partierna ser det ut som väntat/befarat. M och MP går bra. S har problem medan C och KD lever nära 4 % spärren. Det är upplagt för borgerligt stödröstande på partierna. Med en mindre statistiskt säkerställd ökning hamnar Vänsterpartiet på 5.6 %, nästan samma siffra som i valet 2006. Men det viktiga är att vi nu faktiskt ökar i opinionen.

Dags att andas ut? Nej, den senaste tidens varierande mätningar visar att opinionen kan svänga snabbt och att det kommer att bli en jämn och tuff valrörelse. Men vi rödgröna vinner om vi sköter det här rätt.

läs mer i DN, SvD, Sydsvenskan,  HD och GP.

och andra bloggar: Mats Engström, Peter Andersson och Johan Westerholm

4 reaktion på “SCB visar rödgrön valseger

 1. Hej Jonas,

  ”Men vi rödgröna vinner om vi sköter det här rätt.” Hur är rätt då? Själv saknar jag idédebatten från vänster. Bo Rothstein tyckte att de anställda kunde ta över Saab.
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.283699-lat-de-anstallda-ta-over-saab
  Jag hörde ingenting från V-håll. Varför är det så så tyst om ekonomisk demokrati?
  Jag tror att en stor anledning till att V harvar kring 5% är att man inte tar en ideologisk debatt om alternativ till kapitalismen.

 2. Vänsterpartiet hade haft betydligt bättre siffror med dig som partiledare, istället för Lars ”Jag-blev-ledsen-när-Berlinmuren-föll” Ohly. Hoppas att det blir verklighet någon gång. 🙂

 3. Hur ska vp bli större? Genom att inte tala om ordet socialism som både är luddigt och förknippat med negativa saker, ett perfekt ord för högern att fylla med vilket innehåll de vill. Praktiska frågor som alla begriper är nyckeln till fler röster. Eftersom jag tror partiet förknippas med ekonomiskt slöseri måste man visa sig på styva linan när det gäller att räkna så att plus och minus går ihop. Folk som klarar sina familjeekonomier så att man håller näsan ovanför vattenytna åtminstone begriper och uppskattar politiker som talar på samma sätt om den gemensamma ekonomin för alla svenskar. Vp verkar ju driva frågor som folk gillar om man får tro tester om vilket parti man egentligen tillhör. Det är tydligen något som får folk att ändå tveka …

Kommentera