SCB bekräftar, stödet för euron har kollapsat

Idag kom andra delen av SCBs stora mätning, den som handlar om svenskarnas syn på EU och EMU. Tillförlitligare siffror än dessa finns inte om vår syn på EU-politiken.

Som väntat bekräftar SCB att stödet för att byta valuta i det närmaste har kollapsat. Bara 28 % av svenskarna vill ha euron idag medan 60 % skulle rösta nej. Precis som i folkomröstningen 2003 är väljarna klokare och mer realistiska än den politiska makten. Folk drar sina slutsatser av eurokrisen.

Trots att euron är en så central del av EU-projektet så påverkas inte stödet för EU-medlemskapet nämnvärt av den ökande misstron mot EMU. Andelen som uppger att de i huvudsak är för Sveriges medlemskap i EU var i maj 2010 cirka 56 procent. Andelen mot EU-medlemskapet var cirka 20 procent och andelen som saknar åsikt var cirka 24 procent. Stödet för EU-medlemskapet ökar inte som i tidigare mätningar medan motståndet ökar något, men förändringarna är små. Vänsterpartiet väljare är dock fortfarande starkt EU-kritiska, bara 30 % av dem tycker om medlemskapet.

Om man ska hålla ett blött finger i luften kan man konstatera att den rödgröna synen på EU, ingen ny folkomröstning om euron och ingen ny folkomröstning om medlemskapet, stämmer mycket väl med svenska folkets åsikter. Däremot är Folkpartiet och andra delar av alliansen som vill få med oss i euron allt mer på tvärs med svenska folket i frågan. Inte ens en majoritet av folkpartiets och moderaternas väljare vill ha euron. Allra mest eurokritiska är vänsterns väljare.

Jag kan inte låta bli att notera Folkpartiets usla timing. De driver eurofrågan medan stödet för euron kollapsar och de vill ha mer kärnkraft när de förnyelsebara alternativen är starkare och mer realistiska än någonsin.

Läs mer i SvD och Europaportalen

5 reaktion på “SCB bekräftar, stödet för euron har kollapsat

 1. Tänk att en siffra äntligen pekar på att svenskarnas förstånd inte kollektivt har försvagats vilket man börjat misstänka de senaste 4 åren eller ännu ett par år tillbaka till. Och fp som inte alls hänger med i utvecklingen. Har dom gårdagens nyheter precis som Ystads Allehanda påstods ha gårdagens väder??? vilket förvisso inte var dumt med tanke på hur ofta väderleksprognosen slog fel. Vi får hoppas att inte prognosen om svenskarnas inställning till euron och emu slår fel i alla fall.

 2. Men är inte det lite grand typiskt för fp att man kör en grej och sen kör man den tills frågan avgörs eller dör? Lite för stolta kanske för att ändra uppfattning. Partiet har ju så många experter och dessa bör inte ställas med lång näsa tycks man mena. Blir det inte som dessa sagt så ligger felet någon annan stans än i deras prognoser/analyser.

  Man får gratulera dig och andra, t ex Nils Lundgren, som drivit anti-euroinställningen från start och sen vidmakthållit den då ni inte sett något skäl att ändra uppfattning. Många av oss väljare sviktar nog när det blåser emot länge typ ”okey då kör vi på euron” trots att man faktiskt hela tiden begrep och instämde i invändarnas argument.

 3. Pingback: EMU ratas « Jens Holm

 4. Det är förstås glädjande att svensken har ett stort mått av sunt förnuft, som denne också visade i euroomröstningen.

  Men trots detta stora mått av sunt förnuft hos svensken har dennes politiker inget lärt, inte ett smack, läget är precis som tidigare alla som var för euron är fortfarande för euron. Det enda som skiljer sig är att galningarna i Fp vill ha folkomröstning nu, de andra har så pass mycket sunt förnuft att de vill vänta tills det inte är akut ekonomisk kris i EU och euroområdet. Inte heller verkar de ha förstått att det är fråga om grava systemfel i konstruktionen, det är några ”lättsinniga” Piigs som är problemet.

  Att utmåla de rödgröna som euromotståndare är direkt ohederligt och falskt, det sådan som gör att man tappar förtroende för politiker. Närmare 70% av de rödgröna består av SAP och deras partiledare och andra ledande företrädare säger klart och tydligt att de tror på euron och inte sagt ett dugg om att de ändrat inställning i frågan om att vi ska med i euron, de vill av rent taktiska skäl inte ha en omröstning när den är omöjlig att vinna. Vi ska inte stress in som Sahlin säger.

  Var populisterna i Mp egentligen står kan man inte säkert lita på, skulle vinden svänga är det väl inte otroligt att de helt plötsligt kan bli för om det är ett krav för att få sitta i en regering.

  Vi lever nu i en tid när Wall St. lakejer som Geithner och Summers låter som förnuftiga Europeiska socialdemokrater från 30-talet medan dagens europeiska socialdemokrater låter som ett eko av 30-talets konservativa höger.

 5. Pingback: Motståndet mot euron växer i Sverige « DEMOFON

Kommentera