Sätt fokus på arbetslösheten

Jobben, vården och skolan. Så ser de viktigaste frågorna för väljarna ut om man ska tror en undersökning i dagens DN. Det stämmer säkert, det är förmågan att göra vardagen bättre för folk, på lång och kort sikt, som är viktigast i politiken.

Vi rödgröna bör sätta massarbetslösheten i Sverige i fokus inför valet, igen och igen. Det finns många goda skäl till det. Om arbetslösheten får vara kvar på de här höga nivåerna, nästan 10 % generellt och runt 30 % för unga så har det en förödande effekt på samhällsutvecklingen. Vi kommer att få ett brutalare klassamhälle där ännu fler hamnar utanför ekonomiskt och socialt. Vi kommer att slå ut fler ungdomar och få svårare att integrera nya svenskar.

Regeringen har kommit undan alldeles för enkelt med sitt totala misslyckande med jobben. Det är som om det räcker för dem att peka på den ekonomiska krisen och dribbla med statistiken. Men som borgarna själva gärna påpekar så har Sverige betydligt bättre ekonomiska siffror än många andra EU-länder. Det ger oss bättre förutsättningar att klara jobben. Men regeringens grundlinje är att skapa större klasskillnader och i övrigt vara passiva inför problemet. Den politiken har misslyckats grundligt. Sverige ligger ungefär på EU-snittet för arbetslöshet och klart över vad gäller arbetslösa unga. Hur kan de vara så nöjda?

Vi rödgröna har en helhetspolitik för att få fler i jobb. Stora investeringar görs i kommunikationer, bostäder och energi. Offentlig sektor får större resurser. En rättvisare fördelningspolitik ökar efterfrågan i ekonomin. Politiken för att uppmuntra små företag att anställa blir mer träffsäker. Särskilda satsningar görs på arbetslösa unga som inte ska lämnas i sticket. Det är en bra politik – något som valet kan vinnas på.

Intressant i DNs undersökning är att även miljöfrågan hamnar högt upp i betydelse för väljarna. Det gäller särskilt MPs väljare. För Vänsterpartiet borde det vara en tankeställare. Genom att vänstern inte har lyft fram miljöpolitiken tilräckligt har de här väljarna enkelt lämnats över till de gröna.

Det finns många frågor som FRA-lagen och EU som hamnar mycket långt ner i betydelse för väljarna. Det stämmer säkert. Men för de som faktiskt prioriterar frågorna så kan det avgöra vilket parti man till sist röstar på.

Nu ska jag in till stan. Det blir en heldag med planering inför valspurten och ett torgmöte på Rådhustorget till stöd för oppositionen i Iran. Även igår var jag inne i stan, det var nästan lite högtidligt. Vi skrev på dokumenten för att köpa ett hus två mil utanför Umeå. Äntligen har vi funnit stället som vi har letat efter länge. Ett lagom litet hus där man kan bo året om. Även om jag förhoppningsvis måste tillbringa en del tid i Stockholm efter valet så har vi hittat stället som kan bli en fast punkt för familjen för överskådlig framtid. Det känns bra.

2 reaktion på “Sätt fokus på arbetslösheten

  1. Självklart är jobben det viktigaste—men då måste de rödgröna vara ännu tydligare att målet verkligen är full sysselsättning, allas rätt till arbete. Sossarna har sedan nittiotalets början övergivit denna politik till förmån för EU och nyliberal syn.. miljöpartiet är synnerligen oklara –borgerliga i sin ekonomiska grundsyn numera.
    Vänsterpartiet måste MYCKET tydligare kräva rätten till arbete på alla sätt och vis

Kommentera