Palestinsk vardag

De första aktivisterna från Ship to Gazas båtar har lämnat Israel. Nu kan vi ta del av deras berättelser, själv har jag mest läst om vad svenskar och tyskar har upplevt. De berättar om att de överfölls av israeliska soldater utanför Israels territorialvatten. De berättar om hur de israeliska soldaterna misshandlade folk som inte inte gjorde motstånd och om kränkande behandling. Vänsterpartiets riksdagskandidat Dror Feiler blev brutalt misshandlad för att han inte ville lämna ifrån sig sitt pass, något han hade all rätt att neka. På den båt där några gjorde motstånd blev många dödade. Sedan blev de överlevande förda till Israel utan rättslig grund, i praktiken kidnappade, fängslade, förhörda och fråntagna sina ägodelar. Nu deporteras de av Israel samtidigt som landets regering förtalar och ljuger om dem i media.

Detta som vi nu kan läsa om i stora artiklar om svenskar och tyskar är palestinsk vardag, det är ockupationens ansikte. Så här behandlas palestinier på ockuperat område. Jag har själv sett det upprepade gånger med egna ögon. Till det kan man lägga att Israel stjäl palestinskt land, förstör deras ekonomi och river familjers hus.

Det är en oförsvarlig politik. Ockupationen är konfliktens grund och orsak. Så länge den fortsätter kommer motståndet och solidariteten att fortsätta. Ockupationen förstör också Israel och israelerna. Vi har fått oss en dos palestinsk vardag rakt in i vardagsrummet.

Läs mer i DN, SvD,  SvD, Aftonbladet, GP, Sydsvenskan och ExpressenExpressen

Igår kväll var jag i Skellefteå på debatt om EU, euron och valet med Håkan Lindh (FP). Det var välbesökt, runt 60 personer, och många frågor. Jag tycker att det blev en bra tillställning. Men jag begriper fortfarande inte varför Folkpartiet vill ha med oss i en valutaunion på fallrepet. Det är som att vi ska gå med för att vi ska gå med för att vi ska gå med. Mer argument än så behövs nog och jag undrar om det är så klokt av Folkpartiet att tokdriva frågan som splittrar alliansen djupt. Något besked om alliansens politik i eurofrågan efter valet gick inte heller att få i debatten.

8 reaktion på “Palestinsk vardag

 1. Pingback: Ship to Gaza

 2. Pingback: Tre Ship to Gaza-svenskar hemma | Svensson

 3. Pingback: Lasses blogg » Högsäsong för slingerbultar

 4. Pingback: Satans mördare! « Jöran Fagerlund

 5. Vad som är så svårt att förstå är det avgrunds djupa hat från Israel mot det Palestinska folket, både mot vuxna och barn, vilket verkligen synliggjorts under alla nyhetssändningar.

 6. Jag tror att Jonas inte är ensam om att känna dig klämd mellan Israel- och palestinavänner.

  Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

  Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

  Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-

 7. Svenskarna vill inte ha euron, enligt Novus opinion skulle 61% rösta nej till euron. (Se expressen 3/6)

 8. Pingback: Ship to Gaza

Kommentera