Jens och jag skriver på DN-debatt om klimatet

Idag har Jens Holm och jag ett litet debattinlägg på DN-Debatt. Texten handlar om behovet av en radikal klimatpolitik och en speciell klimatminister som får ansvar för att driva den i en ny rödgrön regering. Idag är det uppenbart att många bra åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser inte blir av för att de ska ske i fel ”revir”. Mycket av dagens klimatpolitik handlar ju om förändringar av energi, trafik eller jordbrukspolitik. Dessutom kan vi se idag hur regeringen alltmer verkar tappa intresse för klimatet när frågan inte är lika aktuell. Ett tecken på detta är att Reinfeldt nu går emot att EU skärper sitt helt otillräckliga klimatmål i de internationella förhandlingarna. Det kan behövas en särskild minister som driver på och tar ansvar för frågan.

se Europaportalen

Klimatfrågan kommer att kräva mycket tanke och arbete framöver. Det finns ett tydligt samband mellan klimatfrågan och andra miljöproblem. Exempelvis ökar algblomningen i Östersjön när temperaturen stiger och biodiversiteten förändras när klimatet blir varmare. Samtidigt får andra delar av miljöpolitiken inte glömmas bort, vi behöver också en särskild miljöminister. Kanske ska den ha ett mer uttalat ansvar för miljö- och konsumentskydd?

Behöver vi då en minister till? Är de inte tillräckligt många? Javisst, regeringen är nog tillräckligt stor. Är det inte dags att ta bort EU-ministern istället? Att bedriva dagspolitiken i EU är rimligen att ansvar för alla ministrar i en ny rödgrön regering.

Vi får se om vår lilla text kan ge några reaktioner. För inte händer det väl något annat idag som gör att den kan hamna i medieskugga?

3 reaktion på “Jens och jag skriver på DN-debatt om klimatet

  1. Now you fucking talking . Förbjud nyförsäljning av bil som drar mer än 0.7/mil bensin 0,5 disel 1/1 -11 samt all elutrustning med stand bay tid ,samt alla ljuskällor som drar över 35 w (det sissta enbart för privat hem) allt gäller från 1/1-11 det är enkelt o effektivt bara att göra. mvh paj

  2. Bra jonas Klimatet är en av de viktigase frâgorna att arbeta med.Det gäller hela världens framtid.En klimatminister lâter väldigt bra.Att man byter ut EU-minestern är ocksâ bra.Fö precis som du skriver ,är EU-frâgor viktiga inom alla departement.Detta eftersom EU fâr mer och mer makt över de enskilda medlemsstaterna inom alla politiska frâgor.

  3. Pingback: Dags för en klimatminister i stället för EU-minister – Miljörättvisa nu!

Kommentera