Folkomrösta om monarkin 2014

Stödet för monarkin faller. Trenden är långsiktig men stödet verkar rasa ännu snabbare i dessa tider av kungafjäsk inför det söndertjatade bröllopet.

Själv är jag övertygad republikan. Men jag har aldrig tyckt att frågan har varit särskilt viktig jämfört med många andra politiska frågor. Dessutom har jag alltid trott att frågan är körd, svenskarna är för fästa vid monarkin för att vilja avskaffa den. Det är ingen idé att bråka om en fråga som jag inte tycker är speciellt viktig och som man inte kan vinna, ungefär så har jag tänkt.

Nu börjar jag omvärdera mins syn på saken. Kungafjäsket som slår alla rekord har fått mig bli en mer engagerad republikan. Visst vore det skönt att slippa denna odemokratiska och gammelmodiga kvarleva som monarkin utgör. Dessutom kan nog frågan faktiskt vinnas. Detta bekräftas av en opinionsmätning i dagens DN. Stödet för monarkin minskar och är lägst bland yngre och högst bland äldre och anhängare till KD och C. Det pekar emot att det kommer att sjunka ytterligare.

Frågan om monarkins framtid borde rimligen avgöras av en folkomröstning eftersom den handlar om vårt statsskick och våra grundlagar. Dessutom är partierna inte särskilt eniga i frågan. Folket bör därför få avgöra det hela direkt. Samtidigt är frågan knappast värd besväret och kostnaderna för en särskild folkomröstning. Den logiska lösningen är därför att en folkomröstning anordnas en dag då vi ändå går till val. Valet nu i år kommer lite för snabbt på. Varför inte ha folkomröstning 2014 när vi ändå ska rösta? Det året har vi dessutom två valdagar, en i juni till EU-parlamentet och en i september för kommuner, landsting och riksdag. Jag lutar nog åt att använda den första dagen. Då kanske man kan få lite valdeltagande i valet till EU också.

Om det vore möjligt skulle jag vilja att folkomröstningen föregås av ytterligare ett bröllop i den kungliga familjen och att Herman Lindqvist utses till kampanjgeneral för ja-sidan. Då borde folk vara tillräckligt less för att vi skulle kunna införa republik i Sverige.

Läs mer i DN, DN, DN, SvD, SvD och Aftonbladet  

12 reaktion på “Folkomrösta om monarkin 2014

 1. Medierna (tyvärr) med SVT i spetsen har i alla fall lyckats med konststycket att få många som inte brydde sig om frågan att börja hata monarkin. Inget ont som inte har något gott med sig således. Jag har gjort allt för att undvika att se eller höra något som har med detta bröllop att göra, men har ändå lyckats bli utled på allt tjat.

 2. fortsätt att skita i den frågan, det är viktigare att ”Beda larsson” får en närings riktig mat och ett värdigt liv i väntan på döden.Att energi effektiviseringen kommer i gång med lag o tvång o det nu,, sedan finns det massor av mer intressant att slås för så snälla andvänd ditt intellekt till det. mvh paj

  • Hej Paj,
   Du har nog rätt, bäst är att inte lägga någon energi på speltaklet och ägna sig åt viktigare frågor framöver,

   Jonas

 3. Jag mår dåligt om jag tar del av den mediala bevakningen av bröllopet, därför undviker jag det – förstås. Lyckas rätt bra men kunde inte undvika att se på en löpsedel idag att Carola inte var inbjuden till festen. Sån info är dock lite småkul i sin sjukhet.

  Det jag tror gör mig nedstämd kring monarkin är just fjäsket för kungafamiljen, fjäsket som kända svenskar uttrycker i ord och manér. T ex Claes Elfsberg men han är bara en av tusenden. Känner mig sviken av hans kryperi på något sätt.

 4. Pingback: När ska vi gå ur den här fascistdiktaturen? « Nemokrati

 5. Själv skulle jag kunna fjäska för Viktoria och Daniel för dom personer dom är. Eller mer att känna sympati och vänskap. Utan att känna dom personligen så anar jag att det är en bra kille och en fin tjej. Men att fjäska för ett kungahus? Aldrig i helvete som Morfar sa. Kungen däremot ger jag inte mycket för. Självklart har det pågått en maktkamp där i dom fina salongerna och Viktoria har fått slagits för sin kärlek. Nu är det bråttom för dom att ordna tronföljden och Kronprinsessan lär vara på smällen väldigt ofta under flera år i framtiden. Om stabben inte hade bromsat så hade det redan varit ordnat Viktoria och bara den vetskapen borde vara nog för dig att abdikera och hoppa av skiten.

 6. Folkvald statschef (president), maktdelning mellan president och regering/riksdag, färre antal riksdagsmän, personval i enmansvalkretsar, författningsdomstol som försvarar grundlagen.
  Där är ungefär mitt önskemål, och då röstar jag ”JA” till republik. Republikanska föreningens statsskick förkastar jag, då röstar jag ”NEJ”. Så en folkomröstning blir nog lik kärnkraftsditon, det finns många JA-alternativ.

 7. Pingback: Folkomrösta om monarkin 2014? « Jöran Fagerlund

 8. Pingback: Folkomrösta om monarkin 2014? « Jöran Fagerlund

 9. Hur viktig är konstitutionen för att åstadkomma ökad jämlikhet, högre levnadsstandard och trygghet för dem som är svagast, och ett samhälle i harmoni med miljön? Hur påverkar dagens konstitutionella ordning våra möjligheter att bygga ett rättvisare och mer hållbart samhälle? Det är frågor jag inte funderat mycket på förrän nu.

 10. Hej Jonas,

  Du verkar inte veta hur man får och inte får folkomrösta i grundlagsfrågor.

  Du måste göra en grundlagsutredning först. Sedan kan det folkomröstas kring betänkandet. Endast avslag är bindande. Är folkomröstningen bifallande, krävs alltjämt 2:a votering i nyvald riksdag.

  Någon ny grundlagsutredning angående Regeringsform är inte att vänta inom överskådlig tid, med tanke på den som alldeles nyss gjorts.

  • Hej Panoptes,
   Jag tror jag har ganska bra koll på hur man folkomröstar i Sverige. Även om man röstar om statsskicket så behöver man inte formellt göra det till en omröstning om själva grundlagsändringen utan om den politiska frågan. Annars måste väl omröstningen vara på den ordinarie valdagen om jag inte minns fel? Så har det ju exempelvis varit när vi har röstat om EU.

   Jonas

Kommentera