Den politiska kartan i Västerbotten ritas om?

Som bekant kom SCBs stora undersökning om partisympatier för någon dag sedan. Resultatet är också nedbrutet per valkrets. Även om underlaget bara är 146 svarande i Västerbottens län, och felmarginalerna därmed stora, så är trenderna mycket tydliga. Så här ser det ut i Västerbotten enligt SCB:

parti                                  SCB i maj 2010               valet 2006

Vänsterpartiet              11.0 %                                 8.37 %

Socialdemokraterna      43.8 %                               43.86 %

Miljöpartiet                     15.1 %                                  5.87 %

Kristdemokraterna          3.4 %                                 6.46 %

Moderaterna                   15.1 %                              13.67 %

Folkpartiet                          4.1 %                                6.35 %

Centerpartiet                      4.8 %                              11.79 %

Övriga partier                     2.7 %                               3.64 %

Resultatet är ganska sensationellt. Västerbotten går kraftigt åt vänster. Sammantaget skulle den borgerliga alliansen bara ta 27.4 % av rösterna i länet. Förut har jag tyckt att ett rimligt mål var att 2/3 av väljarna i  länet ska rösta rödgrönt, det är dags att höja det målet till 3/4.

För mittenpartierna C, FP och KD är mätningen en ren katastrof. Alla partierna riskerar att tappa sina mandat i länet. Detta län som en gång var ett av liberalismens fästen i landet. Nu syns KD och FP väldigt lite i den politiska debatten i länet, de ligger risigt till. Centerpartiet är mer aktiva och har en starkare organisation men ser ut att mer än halveras i Maud Olofssons hemlän. En indikation är kanske att Maud Olofsson hade offentligt möte i Norsjö för några dagar sedan, av de tolv personer som kom var merparten medföljande partifolk eller livvakter. Allt berättat av en bekant från Norsjö. Själv hade jag runt 60 personer på ett Vänsterpartimöte i Norsjö i vintras. Centerpartiet har stora problem i länet, det bekräftas igen och igen. Maud gjorde nog klokt i att helgardera sig och kandidera även i Stockholm. Dags att ändra partislogan till ”hela Stureplan ska leva” kanske?

Moderaterna får 15.1 % i länet, en mindre ökning och en ganska blygsam siffra med nationella mått mätt. Men den lilla ökningen gör att partiet skulle gå från ett till två riksdagsmandat från Västerbotten.

Inget tyder på att SD har något att hämta i Västerbotten, får de 1 % kan de vara glada. Socialdemokraterna står helt stilla medan Miljöpartiet ökar mycket kraftigt och Vänsterpartiet går fram mer måttligt. Trots att 11 % är måttligt för V så är det den i särklass starkaste valkretsen i landet, vi bryter rikstrenden ordentligt.

Min gissning är att de regionala förhållandena i länet kommer att spela större roll ju närmare valet vi kommer. Det kommer sannolikt att innebära att MP tappar medan V går fram. Jämfört med V har MP mer kontroversiella kandidater, en mycket sämre organisation och mer intern osämja. I Vänsterpartiet har vi en väl förberedd och organiserad valrörelse i hela länet i startgroparna. Vi måste ta ytterligare omkring tre procent av väljarkåren för att klara ett andra riksdagsmandat. Det ligger inom räckhåll.

4 reaktion på “Den politiska kartan i Västerbotten ritas om?

 1. Jag har ett problem Jonas. Jag älskar Fidel Castro för att han gör och har gjort skillnad. Evo, Hugo och den underbare Lula. Det är mina gubbar. När jag tänker på dom så är ryggmärgsreflexen att dom är bra. Men idag när jag gick förbi Åhlens här i Uppsala så hade dom demonstration för ship to Gaza. Sett i ett klassperspektiv var sätter man in dom där homofoberna, mörkermänniskorna och kvinnoförtryckarna i hamas och hizbollah då?

  • Hej Jan,
   Hamas och Hizbollah är ju religiösa fundamentalister. Även om deras politik har en del
   progressiva drag socialt så präglas den mycket av konservatism, vilja att styra människors liv och förtryck mot kvinnor. De har dessutom attackerat civila på ett sätt som aldrig kan accepteras. Inte våra kompisar med andra ord.
   Däremot tror jag att omvärlden måste tala med bägge rörelserna. Hamas vann valet i Gaza, det kan man inte ifrågasätta.

   Jonas

 2. Jan: Nu är ju heller inte Kubas homosexuella några som står fria från förtyck. Världen är inte heller denna gång svart eller vit.

 3. Tack för svaret Jonas. Du är min grabb och och om du ställer upp i val har du min röst alltid. hamas må vara demokratiskt tillsatta. Men dom kan inte röstas bort som sagt. Oppositionen är bortskjuten och änkorna kan räknad i tusental därnere. Och i det här fallet beror det inte på någon Jude i Israel. Vad gäller dom homosexuellas situation på Kuba så har jag ingen specialkunskap måste jag erkänna med skammens rodnad på båda kinderna. Jag vet bara att dom där på Kuba gör mer för tredje världens människor och deras hälsotillstånd än vad hela FN lyckas åtstadkomma.

Kommentera