De rödgröna och EU

Idag har det presenterats en rödgrön uppgörelse om EU-politiken. Jag har lite svårt att förstå att bland andra DN lyfter fram uppgörelsen som en större omprövningen av EU-politiken för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men EU-vänner som Henrik Brors på DN  verkar aldrig ha velat ta in i sin världsbild att Vänsterpartiet, och även Miljöpartiet, har arbetat aktivt och konsktruktivt inom EU under många år för att förändra unionen. Själv gjorde jag det under elva år som EU-parlamentariker främst på miljöområdet. Ofta tyckte jag att det var slående hur det var vi EU-kritiker som var mest aktiva och framåt i det konkreta arbetet för att försöka göra EU bättre. EU-kritiken var en stor tillgång i det jobbet, de helfrälsta tenderar också att vara helnöjda, och då blir det inte så mycket arbete för förändring.

Det mesta som står i överenskommelsen är tämligen okontroversiellt, att arbeta inom EU är inget nytt för Vänsterpartiet och att kompromissa med andra partier är inte samma sak som att ändra den egna uppfattningen i olika frågor.

Men visst finns det skrivningar i överenskommelsen som jag hellre hade varit utan. Dit hör det okritiska stödet för EUs militära samarbete. Det speglar tyvärr den utveckling som EU redan har genomgått när Lissabonfördraget trumfades igenom mot folkviljan i flera medlemsländer. Tyvärr är det detta EU-fördrag som gäller även om vi får en rödgrön regering. Dessutom kan man inte godta EUs utveckling mot att bli en militär allians samtidigt som man är för alliansfrihet. På det viset är dokumentet mycket oklart. Lika oklar är dagens regering på samma punkt.

Självklart saknas också mycket i dokumentet som jag hade velat se där som Vänsterpartist. Det handlar om EUs nyliberala karaktär, murarna mot 3e världen, hur EMU-politiken leder till fördjupad ekonomisk kris och välfärdsslakt och de enorma bristerna på demokrati i EU. Men inget hindrar oss vänsterpartister från att fortsätta framföra de åsikterna.

Men det finns också riktigt bra delar i den nya rödgröna EU-politiken. Dit hör det solklara nejet till euron under kommande mandatperiod, det skiljer oss från alliansen som slirar i frågan. En annan god sak är kraven på ett socialt protokoll, i praktiken en fördragsändring, för att motverka att domar som Lavalfallet ska få slita sönder vår arbetsrätt. Det är ett mycket viktigt krav att driva under de kommande åren. Det är ännu en avgörande skillnad från dagens regering som använder EU som en murbräcka mot löntagarnas rättigheter.

Så, vad ska man säga som helhet? Inte den bästa överenskommelsen som de rödgröna har gjort men inte heller så dramatiskt som många vill framställa det. Men även det var ganska väntat.

Läs mer i DN och SvD

25 reaktion på “De rödgröna och EU

 1. Jag tror den här eftergiften till den socialdemokratiska arenapartiledningen kommer att innebära samma för V och MP som centerns eftergifter åt moderaterna gjort i den borgerliga alliansen. Dessutom är det ett allvarligt svek att inte MP och V står på sig i förhållande till högerfalangen inom S som styr partiet i dess ledning – för det är S som just på grund av sin neoliberala EU-kramarpolitik sjunkit drastiskt och systematiskt i opinionsmätningarna alltsedan man körde över sina väljare och LO-medlemmarna med ja till ratificering av Lissabonfördraget. Och det är omvänt så, att V och MP är de partier inom de rödgröna som gått framåt. Så de har råd att stå på sig ändå gör de inte det. Man undrar varför? Grovt svek mot både demokratin och väljarna enligt min mening.

  • Nemokrati,
   Jag har svårt att se detta gigantiska svek. Var det då också fel att vi har jobbat i EU-parlamentet för att förändra EU till det bättre i alla år?

   Jonas

 2. Detta med rödgrönt valsamarbete var det sämsta som någonsin hänt. Vi väljare inser naturligtvis att det behöver kompromissas i en rad frågor, men det gör man EFTER att väljarna har fått säga sitt. Nu känns det som om luften redan gått ur valrörelsen… Jag kommer att proteströsta på FI som det känns idag.

 3. Jag har länge vart ganska ”pissed off” på samarbetet med sosseborgarna och grönmupparna. Den här skiten, tillsammans med att vänstern fullständigt verkar sakna stake att få till ett snabbt tillbakadragande från Afghanistan i förhandlingarna med sosseborgarna gör att jag, hur jävla sorgligt det än känns, nu överger vänsterpartiet.

  EU shiten är för mig ett kapitalets projekt att förtrycka arbetarklassen. Snacket om EU-kritik och att påverka innefrån är inget annat än bullshit…vi knäcker inte kapitalet på det sättet utan spelar bara med och stärker det. Som socialist (…ja kalla mig gärna kommunist) ställer jag inte upp på det och har vänsterpartiet inte stake att stå emot ja då tackar jag för mig.

  • Hej Kenta,
   Vänsterpartiet har inte backat från kravet om att trupperna ska dras hem från Afghanistan, det är därför vi inte har kommit överens med S och MP i frågan.
   Frågan om EU är ju om EU-kritiken stärks av att vi sänker ett rödgrönt alternativ och bjuder borgarna på fyra nya år vid makten, tror inte det…

 4. Pingback: EU-politik i rödgrön tappning. | annarkia

 5. Va? Nu får du ge dig Jonas.

  Vänsterpartiet brukade åtminstone formellt vara mot EU.

  Nu heter det inte bara att Sverige bör vara en aktiv medlem i EU – det kan man möjligen tolka som att vi visserligen inte bör vara med, men så länge vi är med bör vi vara aktiva, även om det är en ganska välvillig tolkning..

  ..utan det heter också bland mycket annat att EU:s utvidgning ska fortsätta !! Det går inte att bli mer EU-positiv än så!

  Och det är bara en början. Det är riktigt sorgligt att läsa dokumentet.

  • Hej Adrian,
   Jag tycker inte heller att texten är den bästa jag har läst, den lämnar en hel del att önska. Men jag har lite svårt att förstå kritiken mot att påverka EU, jag har själv arbetat med det i en massa år i EU och tycker att det är nödvändigt att försöka påverka politiken även där. Jag har också röstat för EUs utvidgning eftersom de berörda befolkningarna själva har varit för den.
   Dessutom är det fullt möjligt att göra kompromisser om politiken utan att överge sina egna grundläggande uppfattningar, det händer hela tiden i politiken,

   Jonas

 6. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Per Gharton tillbaka i EU-politiken

 7. EU är en het potatis för er aktiva politiker men knappast längre för svenskarna. Frågan är överspelad för några decennier ungefär som kärnkraften efter 1980. Däremot hör man på radion nu på morgonen om det borgerliga dårsförslaget att att privatisera Bilprovningen, en institution som svenskarna trots att de åker dit med olust bedömer som lika ursvensk som biblioteken, bolaget, apoteket (det som fanns) och vårdcentralen. Inrättningar som funkar jättebra numera och man har en stark känsla av att de drivs rationellt och korrekt med de allokerade skattepengarna. Alliansen ska tydligen slå sönder allt som minner om den förhatliga sossestaten. Denna fråga är faktiskt, i sin skenbara litenhet, ensam skäl för mig att rösta rödgrönt. Här finns röster att hämta för vp …

 8. Pingback: Hur de än vänder sig… « Per pladdrar på

 9. Pingback: Lars Ohlys Via Dolorosa är över

 10. Jonas, tror du själv på det du skriver? Om jag fattat rätt har vänstern ställt upp på det här ihop med sossarna och grönmupparna:

  ”EU är en central utrikes- och säkerhetspolitisk aktör. FN:s säkerhetsråd kan ge andra regionala organisationer, som exempelvis EU, Nato och AU, Afrikanska unionen, uppdraget att leda en fredsbevarande operation. EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer. Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. En rödgrön regering anser att även EU:s insatser ska ske med ett FN-mandat. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.”

  Det är ju för helvete precis så som borgarna motiverar att vi ska ställa upp för imperialisterna i Afghanistan…med FN mandat och det ena shitet efter det andra. Nato ska vi också va polare med tydligen. Det är ju nästan så man tror att ni tog hjälp av den där folkmördaren Bildt för att få ihop texten om imperialistkryperiet.

  ”EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer” står det, just det, en kompetens att mörda fattiga bönder i Afghanistan, Irak, Sudan, Somalia eller var fan som helst. Jonas, det är säkert inget ont i dig, men förstå att jag blir heligt förbannad när jag läser sånt här dravel som Ohly och grabbarna verkar ha skrivit på.

  Det här handlar om heder och det handlar om att vara trogen de socialistiska idealen. Det är inget snack nu om att vänstern svikit…bli polare med Nato…nejdu det blir ingen röst på vänstern i valet från mig.

  • Hej Kenta,
   Nu deltar ju inte EU i vare sig Irak eller Afghanistan. Däremot deltar Sverige under EU-flagg i piratjakten utanför Somalia och det tycker jag är en i huvudsak bra aktion. Skrivningen om mandat från FN är viktig eftersom EUs fördrag saknar den reservationen. Det är en tydlig insnävning av vilka aktioner vi kan delta i . Därmed inte sagt att alla aktioner med FN-mandat är bra, ett exempel på det är ISAF-styrkorna i Afghanistan.
   Men, jag upprepar det igen. Den militära delen i överenskommelsen är inte bra, den går för långt och innehåller stora oklarheter om alliansfriheten. Samtidigt speglar det bara det EU som faktiskt redan finns, det är inte några krav på nya uppgifter eller ny makt till EU.

   mvh

   Jonas

 11. Hmm… Gäller inte ett kongressbeslut längre, eller anser partistyrelsen att dom kan göra som dom vill??? Jag kommer att rösta på (v) i riksdagsvalet också, men under protest! EU-frågan är betydligt viktigare än vad partistyrelsen tror!! Att böja sig för två partier som vill ha kvar EU…. Mycket svagt!! Jag ser och hör från olika delar av landet vad ”gräsroten” tycker… Som lokalpolitiker borde jag försvara partiet centralt, men det kan jag inte!! Det går emot mina egna principer om EU….

 12. Jonas.
  Vänsterpartiet har sålt sin själ till djävulen. Efter mer än 40 års medlemsskap/sympatier har jag tagit steget att lämna allt som har med V att göra.
  Det finns andra partier som fortfarande står för ett utträde ur EU, bl a Kommunistiska Partiet.
  Jag anser att V’s partistyrelse består av en samling förrädare och att distrikt och avdelningar får skylla sig själva att de ej drivit denna fråga hårdare.

  Tack för mig vad gäller Vänsterpartiet, aldrig mer en röst på dessa förrädare!

  Bertil i Uddevalla

  • Hej Bertil,
   Jag tror att det aldrig har varit rimligt att tro att S-V-MP skulle enas om att Sverige ska lämna EU. Om man trodde det skulle man aldrig ha börjat samarbeta med partierna. Frågan i förhandlingarna har hela tiden varit vilken politik Sverige ska bedriva i EU. Uppgörelsen har tydliga svagheter, men också tydliga framgångar. Bland dem finns krav på fördragsändring för att skydda arbetsrätten, nej till EMU och krav på FN-mandat för militära operationer.
   KP ger jag inte mycket för. Ett parti som varken förmår kritisera Nordkorea eller stalinismen kan inte kallas demokratiskt.

   Jonas

 13. Pingback: Katastrof för BP, miljön och nu vänstern… « Liberal i Timrå

 14. ”Nu deltar ju inte EU i vare sig Irak eller Afghanistan.”

  Det här blir ju lek med ord. Jag är inte så jävla insatt i alla detaljer men varje gång en borgare öppnar käften för att försvara att vi är med och mördar i Afghanistan så snackar han om FN-mandat. Om nu det här FN-mandatet är genom EU eller inte är ju egentligen skit samma.

  Skulle det vara mer ok att vara med och mörda i Afghanistan om FN-mandatet kommer genom EU än om det kommer direkt eller hur det nu funkar? Du Jonas vet att EU är fullt av en massa borgarregeringar som inget hellre vill än att krypa för imperialistjävlarna. Med den där förbannade texten binder vi upp oss att hoppa med på tåget, så är det bara. Vad säger vänstern om FN ger EU-mandat att hjälpa imperialistjävlar i nåt annat fattigt land?

  Nä det är bara att inse att Ohly totalt gjort bort sig när han kommit överens med sosseborgare och grönmuppar om det här och det är för jävla sorgligt.

  • Hej igen Kenta,
   Jag tycker att det är mer än en lek med ord. Överenskommelsen innebär inte på något vis att Vänsterpartiet är för krigen i Irak eller Afghanistan. Hade den gjort det hade jag varit lika f-d som du,

   mvh

   Jonas

 15. ”Överenskommelsen innebär inte på något vis att Vänsterpartiet är för krigen i Irak eller Afghanistan.”

  Nej det vet jag men Ohly skriver på ett papper där det står att om bara FN och EU är med på det så är det ok att hoppa i säng med Nato och ge oss ut i nya jävla slaktövningar. Detta är sorgligt Jonas, förbannat sorgligt och så jävla onödigt. Så länge det här pappret finns är det inte chans i världen att jag röstar på vänsterpartiet, det parti jag röstat på sen 1976.

  • Hej igen Kenta,
   Denna överenskommelse innebär inte grönt ljus för allehanda militära äventyr i framtiden. Tvärtom kommer vi att behålla samma syn som nu på när svensk trupps ka sändas och inte,

   mvh

   Jonas

 16. ”Denna överenskommelse innebär inte grönt ljus för allehanda militära äventyr i framtiden.”

  Visst jag inser att det är jävligt tufft att försvara ett papper som säger att vi kan vara med och kriga ihop med Nato. Jonas, hur du än vänder och vrider på det här går det inte att backa från att vänstern skrivet på det här förbannade pappret och där står det om Nato och hela skiten.

  Och att det inte blir några gröna ljus är jag inte så förbannat säker på, varför ville annars sosseborgarna ha igenom det? Inte ens jag tror att Ohly och gänget tyckte att det här pappret var nån riktigt lajbans idé. Risken är att den där rödgröna regeringen blir värsta gisslansdramat sen Norrmalmstorg…då gisslan satt med snaror runt halsen. Att dom maktkåta sosseborgarna kommer att köra stenhårt för att få igenom sitt kan vi vara jävligt säkra på. Har verkligen vänstern stake att hoppa av i ett sånt läge efter allt hallabalo med rödgrön allians och jag vet inte allt?

  För mig är det helt jävla ofattbart att det skulle va nåt att stå efter att bilda regering med två helt jävla äkta borgarpartier. Sossarna har glömt att stava till socialism och det var mer än 30 år sen som dom kom med nåt förslag som hade med socialism att göra. Grönmupparna, ja dom har inget problem med kapitalet utan dom fortsätter gärna att göda kapitalisterna bara dom producerar väderkvarnar eller nåt annat miljövänligt. På grönmupparnas språk heter kapitalism ”entreprenörskap”, lyssna på Wetterstand eller Eriksson så får du höra.

  Det hade varit helvetes mycket bättre om vänstern stått utanför det där rödgröna samarbetet. En regering med sossar och grönmuppar hade då kunnat pressas från vänster på ett helt annat jävla sätt. Samtidigt hade det kunna varit början på att äntligen bygga en riktig vänster som har stake att stå upp mot både kapitalet och imperialismen.

  Fy fan vad sorgligt att det blivit så här.

 17. Pingback: EU « Jöran Fagerlund

 18. Pingback: Katastrof för BP, miljön och nu vänstern… — Sarah Karlsson

Kommentera