Carl Bildt bör avgå

Kammaråklagare Magnus Elving har meddelat den 21/6 att en förundersökning ska inledas mot Lundin Petroleum där en av styrelseledamöterna tidigare var Carl Bildt, numera Sveriges utrikesminister. De brott som företaget ska utredas för är mycket grova, det handlar om brott mot folkrätten. Enligt åklagaren ”finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott”.

Bakgrunden är att Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum medan företaget utvann olja i Sudan. I direkt samband med oljeutvinningen fördrevs hundratusentals människor och tusentals dödades. Som ledamot i styrelsen för Lundin var Bildt direkt ansvarig för företagets verksamhet.

Självklart skadar dessa anklagelser Sverige och Sveriges regering. Bara misstanken om att vår utrikesminister är ansvarig för brott mot folkrätten kastar en skugga över hela trovärdigheten för vår utrikespolitik som har just folkrätten som en hörnpelare.

Carl Bildt är inte dömd, det kan hända att han aldrig kommer att dömas. Ändå är det rimligt, med tanke på anklagelsernas karaktär, att han avgår omedelbart. Alternativet är att han tar en timeout så länge utredningen pågår. Men utredningen kan pågå länge, säkerligen över valet i höst, så det vore nog ändå klokast att redan nu utse en ny utrikesminister. Om Bildt väljer att ändå vara kvar så riskerar det att prägla bilden av Sveriges utrikespolitik under tiden fram till valet. Det allra bästa vore om Bildt själv insåg detta och väljer att avgå.

 Läs mer i DN, SvD, GP, Aftonbladet, Expressen och Alliansfritt Sverige.

9 reaktion på “Carl Bildt bör avgå

  1. Pingback: Stig åt sidan för rättvisan Bildt! « Jöran Fagerlund

  2. Pingback: Carl Bildt och oskuldspresumtionen | Sagor från livbåten

  3. Pingback: Att arbeta för fred och tjäna pengar på krig « Nemokrati

  4. Jag gissar att Lundin ville få del av varumärket Bildt alltså auktoriteten som en f d svensk statsminister ger verksamheten och Bildt och sin sida ville tjäna massor av kosing (med mina mått mätt) för nästan ingen arbetsinsats alls.

    Jag tror inte alla bolagsstyrelser funkar som ovan men rätt många i alla fall efter vad som kommer fram i nyhetsrapporteringen under några decennier. Senast hörde jag att man kände sig tvungna att ta in fler kvinnor så då tog man in sina döttrar. En gube var så korkad att han stod och sa det i tv. Systemet gränsar till korruption … men de som fått uppdragen tycks smickrade (Vanja Lundby-Wedin) andra känner sig ytterst kompetenta och kallar sig gärna styrelseproffs och ställer oblygt upp i radio och tv eller skriver i tidningar.

  5. Pingback: För tidigt att kräva Bildts avgång | Svensson

  6. Carl Bildt har sin stil och inte har han fått min röst och aldrig inträffar det heller. Men det är en ärlig människa. Han är en överlägsen överklassare som ner på sina medmänniskor och han visar det. Vad är problemet? Att stora delar av väljarkåren är undergiven och vill ha smisk på stjärten av en sån överlägsen begåvning? Varför skulle vi annars ha Borgerliga politiker? Att gå in i politiken för att ge dom som redan har allt ännu mer? Det är perverst fast dom ljuger för sig själva om anledningen. Vi till vänster kanske skulle ge dom smisk och få dom att tänka klart?

Kommentera