Byt färg på Centern

Centern kallar sig för ett grönt parti. Men Centerpartiet har idag ingen miljöpolitik värd namnet. I klimatfrågan går de emot avgörande investeringar och styrmedel som skulle minska utsläppen av växthusgaser. De vill bygga den extremt dyra motorvägen ”förbifart Stockholm” men inte nya nödvändiga järnvägar som Norrbotniabanan. Det är en politik som bygger fast oss i utsläpp av koldioxid. Centern tycker att det är viktigare att göra eftergifter åt LRF än att värna Östersjöns miljö, på något annat vis kan man inte se deras beslut att ta bort skatten på handelsgödsel. Vi har en miljöminister som är för valjakt och som har hamnat i full konfrontation med miljörörelsen.

Idag ska centern fullborda sin vandring från grönt till grått. Idag ska de besluta att tio nya kärnkraftverk ska kunna byggas i Sverige. De gamla kärnkraftsmotståndarna i partiet har körts över och de tvivlande ledamöterna i riksdagen har piskats in i ledet. Med ny kärnkraft kommer fokus och kapital att dras från de lovande alternativen som kunde ha varit en motor för utveckling i stora delar av Sverige. Det är ett svek mot det landsbygdssverige som centern påstår sig förvara.

Omdömena från äldre centerpartister är hårda:

Börje Hörnlund, tidigare minister, har deklarerat att han inte tänker rösta på Centern i årets val

Birgitta Hambreus, tidigare tongivande i riksdagen, önskar i ekot att partiet ska åka ur riksdagen

Torbjörn Fälldin påpekar mer försynt att avfallsproblemen inte är lösta med kärnkraften.

Lennart Daléus, även han fd partiordförande, hoppas att centern förlorar dagens votering i riksdagen

Det är som om CH Hermansson och Lars Werner hade sågat Vänsterpartiet offentligt.

Vad är Centerpartiet idag? Mest är det gapig högerpolitik och unga Timbroadepter som vill ”knulla facket” som hörs. Det är ganska sorgligt. Jag började mitt politiska arbete med att jobba i linje 3 mot kärnkraften sida vid sida med folk från Centerpartiet i slutet på 70-talet. Av det partiet finns inget kvar. Från grönt har det blivit grått.

Läs mer: Aftonbladet, Norran, DN, och ekot

18 reaktion på “Byt färg på Centern

 1. Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett helt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år.

  Stöd namninsamlingen, Nej till uranbrytning i Västerbotten
  http://www.namninsamling.com/uranAC

 2. Pingback: ‘Nya’ Centern och kärnkraften « Ulrika Falk

 3. Med din argumentation att det inte finns något kvar av Centerpartiet från 1970-talet antar jag att du tycker att det var bättre förr. Önskar att jag skulle kunna säga ”av det partiet finns inget kvar” och då syfta på att (V) inte hade några kommunister kvar, tyvärr kan jag antagligen inte det.

  Nåja, nu handlar det ju faktiskt om kärnkrafetn. Jag vill passa på att ge Centerpartiets syn i frågan. Men då jag själv inte är sakkunnig i frågan har jag fått hjälp av just sakkunnig 🙂

  ”Centerpartiet har länge varit drivande när det gäller långtgående klimatmål, till exempel ska hälften av all energi i Sverige vara förnybar 2020.

  Många ifrågasätter att vi har gått med på att slopa förbudet mot ny kärnkraft. Vi förstår motståndet mot kärnkraft, men är övertygad om att det här är en kompromiss vi kan leva med. Utan denna hade det inte blivit någon satsning på vind-, sol- och vågkraft, som förhoppningsvis gör att det där målet till 2020 nu finns inom räckhåll.

  Förbudet mot ny kärnkraft kommer att slopas. Men Centerpartiet har sett till att det har införts starka begränsningar: Nya reaktorer får endast byggas som direkt ersättning för avstängda gamla – det betyder att det maximalt får finnas 10 reaktorer och bara i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Inga statliga subventioner får ges, vilket i praktiken betyder att det med största sannolikhet inte blir någon ny kärnkraft eftersom det blir för dyrt. Dessutom har kärnkraftsföretagen nu tack vare Centerpartiet också fått ett obegränsat skadeståndsansvar om det sker en olycka.”

  Vänligen

  /Ulrika (ansvarig för digitala medier på Centerpartiet)

  • Hej Ulrika,
   Centern kunde ha gjort upp med oss rödgröna om ännu större satsningar på alternativen och fortsatt förbud mot nya reaktorer. Ni valde att inte göra det vilket jag beklagar.

   Jonas

 4. Jag har aldrig trott att centern varit ett grönt parti därför är jag inte så förvånad idag. Man fångade upp mycket genuint miljöfolk på 70-talet som fick sig en plattform samtidigt som partiet fick både fräschör och många mandat. Skulle Maud Olofsson vara en övertygad och initierad miljövän, alltså liter mer än svensken i genomsnitt?! En löjlig retorisk fråga … Därför har jag full förståelse för hennes (partiets) kovändning om kärnkraften.

 5. Centern behöver inte byta färg, utan dom behöver skaffa en färg.
  Det är tur att Miljöpartiet finns för dom som vill rösta Grönt, nu när Centern blivit helt färglöst!!.

 6. Pingback: Centern gör självmål. « essbeck

 7. Tycker att det är fel att politikerna får besluta om kärnkraftfrågan när Sverige för 30 år sedan hade folkomröstning om det.

 8. En personlig reflektion: var du politiskt aktiv i slutet av 70-valet? Var inte du väldigt ung då?

 9. Personligen så anser jag att Sverige borde ha fler folkomröstningar, speciellt då det händer att politiker tycker annorlunda än majoriteten av det Svenska folket.

  • Hej Marcus,
   I det är jag enig, gärna fler folkomröstningar. Men jag är osäker på om man ska rösta igen om energipolitiken,

   mvh

   Jonas

  • Hej Alexander,
   Det tror jag är en dålig idé. Vad ska man rösta om? Hur många som kommer att ha asylskäl under kommande mandatperiod? Det kan man ju inte veta i försväg.
   Dessbättre är ju rasismen ganska svag i Sverige, SD orkar ju knappt upp i 4 % i mätningarna. Det är inget större opinionstryck,

   Jonas

 10. Kan man folkomrösta om växthuseffekten?Hela skiten är rena moment 22. Kärnkraften står för 50% av all produktion och den lämnar avfall. Vattenkraften står för 40% och den förstör naturen och gör livet tråkigare för hobbyfiskarna. Om Tyskarna gräver upp halva landet och eldar upp kolen så blir jorden mindre gästvänlig. Carlgren kanske skulle stänga igen truten och skryta lite mindre för vad jag vet har dom inte så gott om älvar där nere i Europa och ökningen av vår ”förnyelsebara” energi är väl främst effektivisering och utbyggnad av vattenkraften. Bra i så måtto att det är enda sättet att ”lagra” el. (I dammar då för den som är lite trög och inte hänger med). Kina och Indien innehåller en tredjedel av Jordens befolkning och växer så det knakar. Hur ska det räcka? Råvaror av alla slag håller på att ta slut och snart flyger staterna på varann och hugger mot halsen om inget görs. Personligen tycker jag att vi som bor på en stabil Jordplatta och som dessutom är ett rätt lugnt land får chansa. Bygga ut kärnkraften alltså och dessutom ska vi jobba för att länderna i varma länder får igång produktionen av solenergi.

 11. Var SD hamnar kommer inte att avgöras av dom själva. Det sköts i storstädernas förorter i sommar. Av vilsna olyckliga ungdomar styrda eller inte styrda av dunkla krafter. Dom som kommer att drabbas hårdast är alla arbetsamma och hederliga människor oavsett om dom lyckats fått jobb eller inte. Som kommer från andra världsdelar och känner sig vilsna men som ändå håller ordning på sina telningar. Dom kommer att känna trycket från SD.Inte för att vi ”Svennar” kommer att gå skadefria heller, men dom flesta av oss kan ju ta våra husvagnar och dra iväg över semestern eller så åker vi ut på landet och lyssnar på Ewert Taube och dansar små grodorna. Sen sitter vi och knyter nävarna och dricker snaps och funderar på att rösta på Åkesson i höst. Tack kära idioter som spelar människovänner och öppnar gränserna men som sen skiter fullständigt i konsekvenserna i ert trygga bo i Danderyd.

Kommentera