Bryt blockaden av Gaza – försök igen

Det är dagen efter. Dagen efter dödandet på Medelhavet. Dagen efter protesterna mot Israels övergrepp. Dagen efter demonstrationer runt om i världen. Som väntat tar nu propagandakriget vid. Israel styr ännu helt vilken information och vilka bilder som släpps ut från kapningen av Ship to Gazas fartyg. Det är viktigt att komma ihåg det. De bilder på människor som misshandlas, skjuts och dör som sannolikt finns får vi inte se. Aktivisterna själva får inte tala med omvärlden och berätta vad de har upplevt.

Det är beklämmande att höra den israeliska regeringens retorik, det totala förnekandet av ansvar för att de tar andras liv. Den trista bullrande propagandan där varje person som i handling försöker bryta blockaden mot det plågade Gaza utmålas som en anhängare av Hamas och Al-Qaida. Lögnaktigt förstås, men påståenden upprepas tappert av de få som fösvarar Israels övergrepp i Sverige inklusive en riksdagsledamot från KD och ordföranden i ungmoderaterna. Med det tonläget blir varje seriös debatt i frågan omöjlig. Samtidigt är stora delar av borgerligheten sansad i sina kommentarer, det är viktigt. Jag tycker att Carl Bildt var ganska tydlig på Aktuellt igår. Han går förstås inte tillräckligt långt i att sätta press på Israel, men där fanns ändå ett klart ställningstagande mot Israels kapning.

Ship to Gaza är på väg att sända en ny båt till den lilla inringade enklaven. Båten är uppkallad efter Rachel Corrie, den modiga unga amerikanska som dödades av israeler när hon  försökte hindra demoleringen av ett palestinskt hem. Jag hoppas att Ship to Gaza håller ut och att båt efter båt skickas för att bryta blockaden.

Läs mer i DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet och GP

Debatten om CUFs kampanj för att ”knulla facket” går vidare, idag har jag ett nytt inlägg i ÖP. Ikväll blir det en annan debatt, med folkpartisten Håkan Lind i Skellefteå, om EU, euron och valet. Alla är välkomna till Campus klockan 19.00.

5 reaktion på “Bryt blockaden av Gaza – försök igen

  1. Jag hoppas inte bara att Ship to Gaza skickar fler fartyg, jag hoppas att svenska staten skickar fartyg med hjälpsändningar, eskorterade av örlogsfartyg från svenska flottan. Israelerna är kaxiga när de slåss mot obeväpnade civila, men de är inte lika kaxiga om de måste gå upp mot moderna örlogsfartyg.

    Vi tyckte det var värt att skicka trupper för att bekämpa fattiga pirater utandör Somalia. Jag kan inte se att vi då kan motivera att inte göra det för att få stopp på pirater som tar hjälpsändningar.

  2. Pingback: Bryt EU:s frihandelsavtal med Israel och skicka en båt till « Jöran Fagerlund

  3. Pingback: Lasses blogg » En för alla, alla för en

  4. Pingback: Sundbybergsvänsterns skänker pengar till Ship to Gaza

Kommentera