Borgerlig regering med rasister som vågmästare?

Säg den glädje som varar. Efter SCBs besked om rödgrön ledning kom idag en Sifomätning som visar att de borgerliga skulle bli större än de rödgröna och att rasisterna i Sverigedemokraterna klarar spärren och blir vågmästare. Det är något av en politisk mardröm.

Trots det mindre urvalet av tillfrågade ska man nog ta Sifo på största allvar. Det har genomfört sin mätning efter SCB och den bekräftar det som andra har visat, opinionen har svängt till de borgerligas fördel de senaste veckorna. Frågan är varför?

Mätningen lär aktualisera frågan om vad som händer om SD blir vågmästare. Om moderaterna blir största parti och alliansen blir större än de rödgröna så lär Reinfeldt få uppdraget att bilda regering eller så sitter han bara kvar som statsminister. Den chansen lär han inte missa även om det innebär att han i praktiken gör sig beroende av rasisternas välvilja. Det är ett önskeläge för SD och en mardröm för Sverige.

För Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går det dåligt i mätningen. Trots alliansens klasspolitik så lyckas partierna inte mobilisera. Tyvärr slår Göran Eriksson huvudet på spiken i SvD: ”Vänsterpartiet är det minst entusiastiska partiet i den rödgröna samarbetet, och väljarna håller med. Ett vänsterparti som inte lyckas mobilisera under borgerlig regering och skyhög arbetslöshet gör inget bra jobb. Och nu hotar ett mardrömscenario: alla plågsamma kompromisser belönas med fortsatt opposition.”

Är loppet kört? Inte på något vis. Med en lättrörlig väljarkår, allt fler som bestämmer sig sent och C, KD och SD nära spärren så kan valet gå hursomhelst.

läs mer i SvD, DN, GP, Sydsvenskan och Aftonbladet

7 reaktion på “Borgerlig regering med rasister som vågmästare?

 1. Kan man inte också – vid sidan av tidpunkten då undersökningen genomfördes – tänka sig att mätningar med många tillfrågade tenderar att ge rödgrön majoritet medan mätningar med få ibland kan ge borgerlig?

 2. Pingback: Lasses blogg » Lögner lönar sig

 3. Erik, du glömmer att varje gång en mätning visar stöd för rödgrönt har man missat folkets nuvarande åsikt, eftersom mätningen gjorts i förfluten tid, medan de i övriga fall är korrekta. 😛

 4. Sd torde ha vunnit på den förvånansvärt milda domen (drygt 1 år) i Landskrona. Gärningsmannen befanns ju skyldig till misshandel, dråp, smitning och lögn. Kravallerna och bränderna i Rinkeby verkar också i samma röstriktning för sd. Men bara svagt, vilket ju dock räcker för de 4 procenten.

  Troligt är att människor med diffusa vänstervärderingar valt att rösta på Wetterstrand och Eriksson. Kanske väljer man så inte bara för att de nämnda personerna har gott anseende och mp nu ingår i samma allians som vp utan också för att delar av vp än idag bedöms som lite kufiskt/exklusivt och egentligen ointresserat av att samarbeta med andra, framför allt andra partier. Jag anser att dessa ev farhågor är felaktiga men ändå begränsande för väljarstödet under överskådlig tid. Efter hundra år i skuggan av s kan man nog snabbast genom praktisk handlande (vara konstruktiv i en regering) tvätta bort den ensam-varg-stämpeln.

 5. Är SD rasister? Eller har vi missat något i den Svenska debatten? Är bilbränder med mera bara ett tecken på utanförskap? Varför inträffar sånt inte betydligt oftare isåfall? Kanske kan ADHD,kusinbröllop och en ovilja att anpassa sig också vara en orsak? Alla stackars invandrare som lyckas hålla ordning på sina telningar. Är dom misslyckade föräldrar som inte hajat nåt? Personligen älskar jag Commandante Fidel och alla hans efterföljare som sagt. Men för skäggapor och gaphalsar i Gaza och annorstädes har jag liten förståelse.

 6. Problemet för vänsterpartiet är att man sitter still i båten och är väluppfostrade. Det är inte det väljarna vill att ett vänsterparti ska göra. Snarare röra om lite u grytan och reta upp både högersossar och borgerligheten. Om resten av valrörelsen också kommer att gå på det välartade temat så kommer nog vänsterpartet att landa på samma siffror som i förra valet.

  Samtidigt så tror jag inte att man ska fixera sig vid just denna månads mätning. Den är säkert påverkad av kriserna i diverse EU-länder, sånt brukar gynna den sittande regeringen. När valrörelsen kommer igång och folk börjar ställa sig frågan varför vi har massarbetslöshet, samtidigt som de rika aldrig haft mer pengar över än idag, så kan det nog lossna.

 7. Instämmer i Staffans analys ovan. Men det säger ändå något om Vänsterpartiet att de har legat på ungefär samma siffror sedan valet 2006. Alltså, ungefär lika bedrövligt och i vissa mätningar betydligt värre. Det om något borde vara en väckarklocka. Således tror jag att Vänsterpartiet kommer hamna på ungefär samma siffror som valet 2006. Visst kan mycket fortfarande ändras, men det känns som om det ska till ett mirakel att (v) överhuvudtaget ska ta sig över 6%. Det känns som om något måste göras, fast i så fall borde det väl skett förändringar för länge sen? Jag bara önskar att någon visste vad…

  Jag fortsätter hoppas i alla fall och lägger väl min röst (första valet för min del) på Vänsterpartiet i höst.

Kommentera