Borgarna har en poäng…

Vi har en katastrofalt hög arbetslöshet bland unga i Sverige, närmare 30 %. Frågan kommer alltid upp när jag är ute och talar inför valet, kommer den inte upp av sig själv så brukar jag ta upp den. Det borgerliga standardsvaret är att arbetslösheten för unga var hög även under den förra regeringen då det dessutom var högkonjunktur. Faktum är att de har rätt, arbetslösheten bland unga var anmärkningsvärt hög redan under den förra regeringen. Det märkliga är att de borgerliga verkar tycka att det är ett argument för att inte göra något för att få unga i arbete nu trots att ännu fler unga går utan jobb idag. Deras standardrecept är att subventionera företag som redan har unga anställda. Det har nu prövats i flera år och har misslyckats grundligt.

Igår presenterade de rödgröna ett kontrakt för alla unga i Sverige. Det innehåller en hel rad konkreta löften och förslag på hur fler unga ska få arbete, utbildning och bostad. Jag tycker att det är väldigt konkret och bra. Den rödgröna politiken innehåller egentligen två delar. Stora investeringar görs i järnväg, kollektivtrafik, bostäder, offentlig sektor och grön energi för att få ner den generella arbetslösheten. Det är det avgörande på sikt för att unga ska komma in på arbetsmarknaden. Under tiden sätts en rad riktade åtgärder in för att unga ska erbjudas vettiga alternativ till arbetslöshet som praktik, utbildning eller traineeplatser. Företag som faktiskt anställer unga arbetslösa får stöd liksom små företag som vill anställa. Det är oändligt mycket mer effektivt än att subventionera alla företag som redan har unga anställda.

Nu väntar vi på alliansens program för unga arbetslösa. Att säga att det var dåligt även förut är visserligen sant, men det är inte en lösning på det akuta problemet.

läs mer i Aftonbladet

6 reaktion på “Borgarna har en poäng…

 1. Den bästa politiken för att ge ungdomar jobb är en väl fungerande ekonomisk politik. Det är ingen tvekan om att alliansregeringen lyckats med det.

  Dessutom kan det vara värt att påpeka att trots den globala ekonomisk krisen så är det fler ungdomar som har jobb nu än för fyra år sedan (statistiken finns beskriven här: http://johanorjes.blogspot.com/2010/06/sahlin-har-ratt-fakta-sparkar.html ).

  Som DN beskriver idag så består en stor del av ungdomsarbetslösheten av heltidsstuderande som söker extrajobb. Det är enligt internationell praxis (Sverige gick över till att redovisa på detta sätt i oktober 2007), men ger inte en relevant bild av hur stort problem arbetslöshet bland ungdomar är.

  • Hej Johan,
   Vi har ju en väldigt stor ungdomsgeneration nu, så att antalet personer som har arbete ökar i absoluta tal är inte så konstigt. Det viktiga måste ju ändå vara att både antalet arbetslösa och andelen arbetslösa i gruppen har ökat.
   Oavsett detta så är den enorma arbetslösheten ett jätteproblem som måste bekämpas både genom en god ekonomisk politik och särsklida insatser. Att det har varit dåligt förr är inget argument för att inte göra något idag.
   Att Sverige klarar sig bättre än vissa länder beror ju delvis på att vi inte gick med i EMU/euron, knappast regeringens förtjänst 😉

   Jonas

 2. Det är väl uppenbart för alla som vistas ute i samhället att det finns arbetsuppgifter som ingen utför antagligen för att pengar, privata eller allmänna, inte finns avsatta för ändamålen. Från min nuvarande synhorisont som bussförare i Sthlm skulle arbetslösa kunna jobba som städare kring hållplatser, på torgen, entréer till t-banan etc. (Jag skulle också önska att man anställde sopspanare typ, såna som hade befogenhet att ingripa och haffa dem som tas på bar gärning som nedskräpare på nämnda platser. Vi borde också ha fler vakter/värdar som vistas/åker med i bussar och t-banor för det ger trygghet åt alla. För att utöka kontrollerandet av biljetter utan att det drar ned tempot på kollektivresandet kunde man ha större staber av mobila trafikvärdar. Ett stort och ökande problem är alla trafikbrott som försämrar för kollektivresenärer typ dem som parkerar på busshållplatser, där stannaförbud råder, i vändplatser, i korsningar etc. Man får allt oftare släppa av ca 200 pers i en ledbuss mitt i gatan eller ropa på radion att man inte kommer fram alls. Alltså: fler trafikvakter eller kanske rentav poliser för många av dessa trafiksyndare tror jag är våldsamma människor som skiter i hur de framför och parkerar sin bil.

  Unga kring 20 är, bara i kraft av sin ålder, uppskattde personer i grundskolorna. De skulle kunna vara värdar där både på raster och lektioner.

  Min mor är 90 och bor på ett äldreboende. Det funkar fint men utan mina insatser så kommer hon aldrig ut i rullstolen, i alla fall inte längre än ut på altanen. Här skulle arbetslösa kunna gå in och göra en insats på en del av dagen.

  Metoder att finansiera sånt här måste någon finna ut. Eftersom hela västvärlden har liknande problem så är det konstigt att inte lösningen är funnen. Tyvärr tror jag det finns någon moral kring denna fråga som utgår från högerkanten och som säger att det inte ska funka så här utan jobb ska ”vara riktiga och inte utgå från staten/politikerna” såsom t ex att sälja hamburgare på MacDonalds, göra konstig statistik på Skolverket, sälja teleabonnemang via telefon etc.

 3. Pingback: Jobb till unga – en av valets viktigaste frågor « lindahls blogg

 4. Det finns händiga människor. Kanske inte så duktiga på matematik eller andra teoretiska ämnen. Inte är dom så duktiga på att hålla låda i Bryssel heller. Är det inte så att akademiska typer med sin något ”ovanliga” världsyn håller på att förstöra tillvaron för våra hantverkare i Sverige? Vad händer när man sitter och analyserar och det regnar in och när man samtidigt blir skitnödig? Finns det något bra dataprogram att luta sig emot? Själv är jag skeptisk. Vad ska man göra? Engagera sig politiskt? Själv har man varit åt vänster hela mitt liv, men var är skillnaden idag? Reinfeldt är en djävla flinskopa som borde ägna lite ork åt sin kåta fruga Fillipippa. Om man börjar med politiken för att ge dom som har allt ännu mer. Då är man pervers och Filipippa vill nog ha en släng av det.

 5. När muggen är fullskiten och det inte finns en rörmokare. Vad gör en akademiker då? Kanske går han ut i skogen och lägger en braja under en tuva? Vad jag med min begränsade begåvning försöker förtälja är att alla behövs. Och har man som jag också upplevt att en anhörig har slutat att fungera i skallen. Då vet man att det behövs eldsjälar som bryr sig.

Kommentera