Bara nio procent av britterna vill ha euro

Stödet för euron har rasat till historiskt låga nivåer i Sverige. Men föga förvånande så är trenden internationell. Bara nio procent av britterna vill byta valuta, detta trots, eller kanske tack vare, att även britterna har stora ekonomiska bekymmer. Även polackerna ratar euron. Mätningen i Polen är från april och de 41 % som då ville ha euron lär vara ännu färre idag. Om man jämför Polen med Baltikum så har Polen klarat den ekonomiska krisen oerhört mycket bättre. En starkt bidragande orsak till det är att Polen inte har låst sin valuta till euron.

Estland sägs vara nästa land som ska införa euro. Planen är att det ska ske vid årsskiftet men frågan är om det blir av. De få mätningar i frågan som jag har sett från Estland visar att folkmajoriteten skulle rösta nej till euron även där om de tillfrågades, men varken EU eller Estlands regering lär vilja ta risken att fråga folket vad de vill.

I Sverige tar allt fler mäktiga representanter för storkapitalet nu avstånd från svensk eurointräde. Häromveckan var det Jacob Wallenberg, nu är det SEBs direktör Annika Falkengrensom säger samma sak. Utan stödet från storkapitalet så är ja-sidan i Sverige helt rökt. Det var storfinansens pengar som finansierade ja till euro-kampanjen 2003. Men trots de hundratals miljonerna så förlorade de.

Att regeringen med Anders Borg i spetsen fortsätter att argumentera för euron är märkligt, genom att gå med i en valutaunion som kan kollapsa äventyras Sveriges välstånd. Folkpartiet vill skynda sig in i valutaunionen medan Anders Borg har aningen mindre bråttom. Men dit ska de tydligen till varje pris, otroligt.

Läs mer i DN.

På fredag kommer SCBs stora mätning om svenskarnas politiska åsikter. Det ska bli spännande att se om de oroande tendenser till att borgerligheten tar ledning i opinonen som har kommit den senaste tiden bekräftas. SCB frågar betydligt fler och mätningen har därför en helt annan tillförlitlighet. Den mäter även svenskarnas inställning till EU och EMU. Frågan är om svenskarnas skepsis mot EMU också kommer att leda till större skepsis mot EU, det är långt ifrån säkert.

2 reaktion på “Bara nio procent av britterna vill ha euro

  1. Euron tilltalade det svenska storkapitalet och dess ombud i riksdagen för att medlemskapet i EMU bedömdes vara bästa sättet att bevara och förmera sina positioner på området. Sen såg man att det inte var så och då bytte man ståndpunkt. Helt normalt beteende ungefär som att rycka bort handen från en het kokplatta. Fast rätt många var redan från början skeptiska hörde man ju.

    Européer i östra Europa (Finland, Polen, Lettland etc) verkar vara väldigt snabba att hoppa på nymodigheter och sen lika snabba att såga desamma och bli jättebesvikna. Svenskar och engelsmän t ex har en längre/starkare demokratisk tradition och då ingår att man inte är lika lättlurad (större tröghet i fysikalisk betydelse) när någon vill sälja något som bara har fantastiska fördelar. Somliga tycker det är tröghet i överförd betydelse men det är förstås tvärtom, ett kriterium på god demokratisk funktion.

    Idag är väl de svenskar som gått på dagis i sin barndom uppåt 45 år, en majoritet av väljarkåren. Undrar om de har en annan syn på politik /samvaro än oss äldre. Jag tror de har något gemensamt och eftersom jag alltid gillat och haft goda erfarenheter (som förälder) av dagismodellen får man hoppas att vi går mot goda tider.

  2. Pingback: Trettiotalspolitik

Kommentera