Ännu en båt är kapad

Det har varit en intensiv dag, inte med valrörelsen utan med två pigga tvillingar som har hållt mig igång från tidig morgon till kväll. Nu efter de har somnat sätter jag mig och kikar igenom nyheterna för dagen.

Som väntat har Israel kapat även nästa båt, Rachel Corrie, som kom med hjälp till det inneslutna Gaza. Även denna kapning skedde på internationellt vatten. Den israeliska presstaleskvinna som talade på Rapport fick det att låta som om aktivisterna hade gått med på att båten skulle åka in till israelisk hamn – ja säkert. Som vanligt kan aktivisternas version inte ges och oberoende media kan inte granska det som sker. Israel insisterar på att hålla Gazas folk i sitt strypgrepp, de får bara hjälp nog för att kunna överleva. Det är en politik som föder hat och motstånd hos palestinierna.

Desto mer hoppfullt att läsa om alla de solidaritetsmanifestationer som har hållits runt om i Sverige idag. De går från demonstrationståg med tusentals deltagare till stillsamma torgmöten.

läs mer i HD, DN, SvD,  Aftonbladet och GP.

SvD skriver Willy Silberstein och varnar för antisemitism. Det är en varning som är berättigad. I debatten om Israel/Palestina rör sig många extremister i undervegetationen, det gäller både dem som sprider hat mot judar och mot muslimer. Rasister av olika slag är aktiva på ”bägge sidor”. Det är viktigt att hålla tanken och rågången klar. Kritik av Israel får aldrig bli hat eller fördomar mot judar. Däremot tycket jag nog att Silberstein i sitt viktiga ärende skjuter över och förbi målet. Jag har svårt att se varken Veronica Palm eller Torbjörn Tännsjö som antisemiter, en och annan olycklig formulering till trots. Skjut istället på de verkliga antisemiter som faktiskt finns och förtjänar kritiken.

Det mesta tyder nu på att Dror Feiler som var med på Ship to Gazas stora konvoj och som misshandlades av israelerna kommer till Umeå på ett offentligt möte söndag den 13e juni. Tid och plats meddelas här senare.

8 reaktion på “Ännu en båt är kapad

 1. Jag tycker Al Jazeeras (http://english.aljazeera.net) nyhetsbevakning och analys bara blir bättre och bättre. Och deras arbete med att upplysa världen om den senaste veckans Israeliska kapningar i Medelhavet har varit mycket skarpt och tydligt. De hade själva folk ombord, och de ger en nyanserad bild av läget.

 2. Vad svårt att ta ställning, innan alla kort lagts på bordet – och
  sådant dröjer. Är allt en provokation emot Israel? Är Hamas en god kraft i Gaza? Kämpar Israel för sin överlevnad, eller försö-
  ker det få världssamfundet att ömka sig??? Tro inte vad som skrivs! Vänta och se på utredningar! Möjligen kommer sanningen då
  fram. k.mus. i F K

 3. Har du verkligen läst Silbersteins artikel? Du skriver: ”Däremot tycket jag nog att Silberstein i sitt viktiga ärende skjuter över och förbi målet. Jag har svårt att se varken Veronica Palm eller Torbjörn Tännsjö som antisemiter, en och annan olycklig formulering till trots. Skjut istället på de verkliga antisemiter som faktiskt finns och förtjänar kritiken.”
  Men hallå, Silberstein skriver:
  ”Jag är rätt säker på att Palm inte är antisemit. Men hennes okunskap är allvarlig och oroande.”
  Kritiken handlar alltså om vilken retorik man använder och vilka stämningar man kan underblåsa med den. Tyvärr reagerar många som du – ryggradsmässigt, med en ovilja att stanna upp och tänka efter istället för att bara se en stor fet antisemit-anklagelse man av någon anledning känner sig träffad av och till varje pris känner att man måste skaka av sig.

 4. Ursäkta den något skarpa tonen.
  Det är lätt att bli frustrerad över de många fientliga reaktionerna på Silbersteins artikel och de många konstiga antagandena att den skulle handla om att ”tysta kritik mot Israel” o dyl. Din reaktion är långt mer sympatisk än många andras – men den är ändå frustrerande 🙂

 5. Marcus:Jag kan faktiskt inte utröna om ditt inlägg är ett skämt eller om du menar alvar. Jag kommer från Syrien och läser många arabiska webbtidningar varje dag både på arabiska och eng. Aljazeera är faktiskt det närmaste Bath-partiets tidning man kan komma. Kan faktiskt gemföras med amerikanska fox-tv fast åt andra hållet.

 6. Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

 7. Pingback: Hans Linde briljerade i riksdagsdebatten om Ship to Gaza « Jöran Fagerlund

 8. Det enda som är säkert är att prällarna i Iran sitter nöjda för tillfället och om dom skulle uppleva sin maktställning hotad nu när årsdagen för det riggade presidentvalet börjar närma sig. Då kan vi vara säkra på att dom kommer att hitta på något för att stärka sin ställning. Varför då inte genom sina drängar i hamas eller hizbollah? Att det är fattigdom och desperation som givit dessa skumma organisationer makt är väl solklart. Men är det bara Israel som är skuld till det? Vad dög Al Fatah till när dom skulle bevisa sig? Varför är Syrien så ointresserade av en stark regering i Libanonsörjan? Var får dessa skumraskorganisationer sina resurser ifrån? Israel har målat in sig i ett hörn och fortsätter det så här, så kommer dom att sitta på pottan inom en inte allt för avlägsen framtid. Bosättningspolitiken är ett misstag som skapat ett monster som kommer att krossa Israel på sikt och nu är det försent att vända om. Iallafall i dagens för Israel säkerhetspolitiska läge. För i Gaza sitter hamas och dom må vara tillsatta i demokratiska val men dom kan inte avsättas i några och det lär inte bli några nyval heller för oppositionen är avskjuten. Att tro att ett slut på blockaden skulle innebära lyckan för Gazas befolkning är att vara naiv i överkant för att utrycka sig försiktigt. En öppen hamn för Iran några kilometer från Israels gräns och fri införsel av allehanda gods skapar väl ingen fred? Eller är det några mer än Gardell och Mankell som tror det? Man kan tycka vad man vill om Israels politik och om den finns det åtskilligt att säga. Men i dagens läge så är kravet på att häva blockaden av Gaza inte i Gazas befolknings intressen. In med ett massivt hjälpprogram via FN istället.

Kommentera