76 % är fattiga

Det finns ett Sverige som inte syns, som nästan aldrig tar plats i den offentliga debatten. Det handlar om de hundratusentals personer som tvingas iväg till våra socialkontor. Om alla dem som inte kan få ett arbete. Om alla dem som inte får pengarna att räcka till nya kläder åt barnen eller den billigaste semester. Många av de här personerna är unga.

Igår glimtade de till i debatten. Nya förfärande siffror över hur många unga som är fattiga i Sverige presenterades. Gruppen har fördubblats. Bland unga ensamstående med barn är siffran 76 %. Det är en otrolig siffra som beskriver vårt klassamhälle.

Det är de här unga som Folkpartiet tycker ska ha halverad lön. De som CUF vill ska kunna ha hur låg lön som helst och som ska kunna sparkas från sitt jobb utan grund när LAS har avskaffats. Det är debatten om de här unga som moderaterna inte vill ta eftersom de är en ”synvilla” eller för att många unga var utan jobb förut också.

Läs mer hos ekotSvD och DN och Ylva Johanssons utmärkta blogginlägg.

15 reaktion på “76 % är fattiga

  • Alexander,
   Tänkte inte på det, självklart är därmed 76 % fattiga bland unga ensamstående föräldrar ännu en stor framgång för alliansens kloka och rättvisa politik!

 1. Jonas

  Det är självklart att det blir tufft om man har barn och är ensamstående.Om ditt parti fått bestämma hade ju jobbavdraget inte existerat,hur hade det gynnat de ”fattiga”?

 2. Jonas

  Jag kan ta mig själv som exempel,jag jobbar på verkstad och tjänar ungefär 22 000 kr/mån.Mitt jobbavdrag är nästan 1500 kr,efter avgiftshöjningen till A-kassan,höjd bensinskatt och skatt på trafikförsäkringen är det ändå ca 1000 kr mer kvar varje månad.De här pengarna betyder mycket för mig,jag kan både konsumera och spara pengar.Med 22 000 kr/mån tillhör jag de lågavlönade,anser du att det är fel att vi fått sänkt skatt?

  • Grattis Alexander!
   Då vinner du på den rödgröna budgeten i kronor och ören eftersom du får rejält sänkt A-kasseavgift men ingen höjd inkomstskatt.
   Till det får du bättre socialförsäkringar, lägre arbetslöshet och minder utsläpp av växthusgaser, det kanske också kan vara värt något,

   mvh

   Jonas

 3. Jonas

  Jag får ju också höjd bensinskatt,och nog skulle inkomstskatten höjas?Sedan är det väl så att ditt parti inte ville ha något jobbavdrag,fick ni bestämma skulle skatterna vara rejält högre,har jag fel?

  • Hej Alexander,
   Ja, du har dubbelt fel. Du får inte höjd skatt och vi vill inte heller höja den.
   För en normalbilisten handlar högre bensinskatt om 50 kronor i månaden och du får fullt avdrag på deklarationen för arbetsresor. Det uppvägs med råge av den sänka A-kasseavgifte. S
   å grattis igen Alexander. Du är en av många vinnare på den rödgröna politiken!

 4. Jonas

  För bara något år sedan ville ditt parti ta bort jobbavdraget,hur kommer det sig att ni svängt?Är det som du säger är det bra,men tillåt mig tvivla….

  • Bäste Alexander,
   Vår huvudinvändning var den orättvisa fördelningsprofilen där folk med mer vanliga inkomster som du vinner mycket mindre än de riktigt rika.

   Jag tycker att ditt exempel är intressant på någon som vinner på den rödgröna politiken men har trott att det är tvärtom. Har du något emot att jag använder dig som exempel i den politiska debatten?

   mvh

   Jonas

 5. Jonas

  Var det inte så att sänkt avgift till A-kassan skulle finansieras med höjd skatt även för de med lägre imkomster? Rapporter visade väl att de med låg avgift till A-kassan förlorade på er budget?Sedan är det ju definitivt så att de som jobbar tjänar mer på Alliansens politik,de har ju ett intresse av att sänka skatterna.

 6. Jonas

  Många rödgröna menar att pengar ”slösats” bort på skattesänkningar,hur motiverar du den enorma kostnad vår väldigt frikostiga invandringspolitik medför?Finns det någon gräns för hur mycket den får kosta?

 7. ”hur motiverar du den enorma kostnad vår väldigt frikostiga invandringspolitik medför?Finns det någon gräns för hur mycket den får kosta?”

  Ursäkta att jag lägger mig i.
  Det finns väl alltid gränser för hur mycket saker och ting får/kan kosta eftersom det finns begränsade tillgångar. Det är fördelningen av dessa som politik handlar om. Borde du inte istället fråga dig hur mycket invandringen bidrar till vår välfärd? Hur mycket får mänskliga rättigheter kosta? Jävligt mycket, om du frågar mig. (Vilket du i och för sig inte gjorde.)

 8. Fredrik

  I mina ögon är invandringen en rejäl förlustaffär som tar stora resurser från andra områden.

 9. Alexander

  Vi har väldigt olika ståndpunkter i denna fråga. Jag har svårt att tänka på invandring utifrån ”förlustaffär” eller inte. Sverige skulle inte existera utan invandring. Kulturer är inte statiska, lika lite som språk eller ekonomier.

 10. Är lågavlönad med 22 000:- i månaden? Jag är arbetslös går på socialen och får leva på 100:- om dan efter hyran och jag har barn på halvtid.

Kommentera