Varför Sven, varför?

I riksdagen pågår ett taktiskt tjuv och rackarspel om kärnkraften. Regeringen vill ta ett beslut som öppnar för att bygga tio nya reaktorer för att ersätta dagens kärnkraftverk. Den rödgröna oppositionen vill istället ersätta kärnkraften med förnyelsebar energi. Det är något som aldrig har varit lika ekonomisk och praktiskt realistiskt som nu. Centern våndas med frågan, att bygga fast oss med ny kärnkraft för lång tid framöver är ett svek mot deras egen politik. Kraven på svensk uranbrytning kommer dessutom att komma som ett brev på posten när det ska satsas på den dyra och driftsosäkra kärnkraften.

Två centerpartister i riksdagen har lovat att rösta nej till att bygga ny kärnkraft. Två till behövs för att förslaget ska falla. Jag trodde att Sven Bergström (C) skulle bli den tredje som sa nej. Så verkar det inte bli om man ska tro media, men det kanske man inte alltid ska göra. Beslutet om att tillåta nya reaktorer ska tas, men det ska inte träda i kraft förrän nästa år. Det ändrar inget i sak. Jag är förvånad över att Sven Bergström verkar tycka att det är en rimlig lösning. En andra stridsfråga är den om att staten inte ska subventionera nya kärnkraft, även skrivningarna om detta ska skärpas. Men det lär finnas massor med kreativa metoder för att gå runt den principen i praktiken när det väl gäller. Dessutom kommer den enorma kostnad som nya reaktorer medför att tränga ut satsningar på de förnyelsebara alternativen. En tredje, som det ser ut olöst, stridsfråga är den om kärnkraftsindustrins ansvar vid olyckor. Det säger sig självt att inget bolag kan ta det fulla ansvaret för kostnaderna av en härdsmälta, men även här väntas nog politiskt kreativa lösningar.

Jag hade hoppats att Sven Bergström, som gör sin sista period i riksdagen, skulle vara rak nog att helt enkelt rösta nej till att tillåta bygget av tio nya reaktorer. Så ser det inte ut att bli. I så fall blir hans eftermäle att han blev centerpartisten som slutgiltigt begravde partiets trovärdighet i kärnkraftsfrågan. Kanske är det läge för Sven att ta en promenad i hälsingeskogarna och fundera på om det verkligen är vad han vill. Svekdebatten för partiet kommer att bli tung.

Läs mer i SvD, HD, Arbetarbladet, VF, DN och DN.

För övrigt går dagens pris i retorisk gyttjebrottning till folkpartisten Hans Jansson som skriver i VK.

4 reaktion på “Varför Sven, varför?

 1. Man har ju tappat förtroendet för de som äger kärnkraftverken när de stänger av mitt i vintern. Det kan inte vara möjligt att det är en planeringsmiss utan man måsta anta att det föreligger någon slags beställning från dem som tjänar kosing på att elpriset går i höjden när behovet är som störst. Denna skandal är mer än själva tekniken ett skäl att börja avveckla. Om vind och sol kommer på bred front efter stort ekonomiskt stöd torde fler bolag/privtpsersoner kunna köpa in sig så att fåtalet stora bolag inte kan vanstyra till konsumenternas nackdel.

 2. Det verkliga problemet är ”Peak Oil” , som enligt många inträffade i juni 2008. ”Peak Oil” är den punkt då oljeproduktionen på grund av allt tommare oljefält börjar sjunka.

  Jag refererar till:
  http://www.marketoracle.co.uk/images/2010/Apr/eia1.jpg

  Då det tar ca 10 år mellan beslut och produktion för ett kärnkraftverk är tiden redan för kort för att börja bygga kärnkraftverk.
  Googlar man ”Peak uranium”, så kan denna komma redan om tio år. Då förmodligen ganska många länder nu i panik börjar bygga kärnkraftverk, riskerar man troligen att stå utan uran den dag då kärnkraftverken är byggda.

  Det spelar ingen roll hur illa man tycker om vindelverk, men de är den enda alternativa energikälla som vi har och som kan ge oss energi nu och inte om tio år.
  Utbyggnaden skulle givetvis ha påbörjats för minst 20 år sedan och därför krävs det nu en enorm satsning.

  Elbilar är enbart en fantasi, vi kan inte bara skrota dagens bilbestånd och skaffa nya. Material för ackarna finns ej heller i tillräcklig mängd. Enda realistiska alternativet är att konvertera dagens bilar till vätgasdrift ( ej svårare än att konvertera till biogas ). Vindkraftdrivna vätgaselektrolysörer och pipelines för vätgas till södra Sverige och ett distributionsnät tillkommer.

  Men tiden räcker inte till och vem kommer att ställas till ansvar den dag svenska folket vaknar och inser att politikerna sålt smöret och tappat bort pengarna.

Kommentera