Vänstern och de gröna fram i NRW

I den stora tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har det idag varit val till delstatsparlamentet. Valet är ett svidande nederlag för konservativa CDU som tappar stort. De stora valvinnarna blir vänstern, die Linke, som nu tar plats i delstatsparlamentet och de gröna. För die Linke är valet en stor seger. Partiet  bryter igenom i ännu en delstat i västra Tyskland. Det är första gången sedan 1950 som ett parti till vänster om SPD tar plats i delstatsparlamentet i Dusseldorf.

För CDU som regerar med liberalerna på förbundsnivå är det inte bara makten i delstaten och prestige som förloras. Även majoriteten i förbundsrådet, tysklands andra kammare, förloras nu. Det är en stor framgång för den tyska oppositionen.

Läs mer i: FAZ, TAZ och DN

6 reaktion på “Vänstern och de gröna fram i NRW

  1. Det var i alla fall en rolig nyhet som avslutning på denna annars dystra dag – med tanke på partiledardebatt mellan Reinfeldt och Sahlin där det tydligt framgick att S och M faktiskt är SaMMa skrot och korn = Marknadens Marionetter – med tanke på att båda var lika beredda att, som Barroso säger, ”till varje pris” försvara euron (för det vet man ju vem det är som får betala det priset).

  2. Skulle vara intressant om du gav en beskrivning av Die Linkes politik. Att ett så radikalt långtgående och klart uttalat socialistiskt parti samlar 12 % i ett europeiskt land är väl ganska unikt och dessutom nu i delstatsval. Grekiska KKE och tjeckiska kommunistpartiet är väl rätt stora men har en annan historia och anknytning till tidigare Sovjet.
    Är Oscar Lafontaine och några andra från början kända och etablerade politiker främsta anledningen till storleken och framgången?

  3. Tja, Vänsterpartiet fikk jo 12% i Sverige i 1998. Sosialistisk Venstreparti i Norge fikk 12,5% i 2001. Det nederlandske Sosialistpartiets 16,6% fra det forrige valget i 2006 er vel kanskje rekord.

  4. Sosialisten: Fast jag får för mig att Die Linke är radikalare och mer systemkritiska, vill ha socialistiska lösningar, än t.ex. SF i Norge. Och V under Schyman. Att de lite liknar Rodt i Norge.

    Nemokrati: Inflytandet av demokratiska socialister, vänstersocialdemokrater i västra delen verkar starkt.

Kommentera