Vänstern lyfter klimatfrågan

Åter hemma i Umeå. Igår kväll var jag med en stund på Vänsterpartiets kongressfest innan nattåget gick norrut. Stämningen var god när Ronny Eriksson underhöll efter middagen.

Gårdagen bekräftade bilden av en lugn kongress där diskussionen handlade mer om strategi än om vilken politik partiet ska bedriva. Glädjande nog så lyfte kongressombuden in klimatfrågan som en huvudfråga för partiet inför valet. Vänsterpartiet har en radikal och genomtänkt klimatpolitik som kombineras med en analys om vad som är ett rättvist miljöutrymme. Förutom att lyfta frågan i valrörelsen så öppnade kongressen för att partiets ska skärpa målen för klimatarbetet till en temperaturökning på max 1.5 grader och 350 PPM CO2. Det skulle i så fall göra att Vänsterpartiet tar täten i klimatfrågan.

Helhetsintrycket från kongressen är att den är ganska lugn, men att ombuden har skärpt upp politiken lite, inte minst genom att lyfta klimatfrågan och kravet på svenskt militärt tillbakadragande från Afghanistan. Kravet på arbetstidsförkortning som också lyftes upp kommer nog att spela mindre roll i praktiken. Det rödgröna samarbetet har så bastant stöd i partiet att frågan aldrig gick till votering.

läs mer i: Expressen, SVT, DN, DN, SvD och Aftonbladet

och några bloggar: Krassman, Emil Broberg och Jöran Fagerlund

En reaktion på “Vänstern lyfter klimatfrågan

  1. Pingback: Vegetarisk mat på vänsterpartiets arrangemang framöver « Jöran Fagerlund

Kommentera