Trögt för vänstern och de rödgröna

För de rödgröna och för Vänsterpartiet är dagens SIFO-mätning en besvikelse. Trots att Vänsterpartiet syntes en hel del i media i samband med partikongressen så backar partiet och lever nu farligt nära 4%-spärren. Någon verklig risk för att partiet hamnar utanför riksdagen finns knappast men frågan är varför det aldrig lossnar trots att så många vill se politisk förändring. Vänsterpartiet har ett uppenbart problem med hur det framstår och uppfattas även hos människor som egentligen står det nära politiskt. Samtidigt får jag inte riktigt ihop bilden, det känns bra när man är ute och träffar folk och pratar politik, det kan gå bra här uppe i norr. Kanske är det i storstäderna som Vänsterpartiet backar.

Under perioden har de rödgröna lagt fram sitt budgetförslag som innebär en upprustning av socialförsäkringarna och omfattande investeringar som skulle ge fler jobb och lägre utsläpp av växthusgaser. Det ger ingen utdelning i opinionen, tvärtom. Kanske är det alliansens populism om miljöskatter som gynnar dem. Lite trist i så fall eftersom de helt saknar en egen politik för att minska utsläppen av växthusgaser.

Men kanske är det den nya finansoron som spelar in. Det vore i så fall en första klassens ironi om alliansregeringen skulle räddas av eurons kris. Om allianspartierna hade fått som de vill så hade vi ju idag haft euron som valuta och därmed varit indragna i krisen på allvar.

Den goda nyheten är förstås att rasistiska SD fortsätter att backa. Mätningarna har pekat åt lite olika håll den senaste tiden. Men huvudintrycket är att framgången är bruten och att SD får det svårt att komma in i riksdagen. Ju närmare valet vi kommer desto mer kommer valet mellan de två regeringsalternativen att dominera. SD har ju inte heller någonting utom den rena rasismen att komma med.

Vinner vi valet? Jag får frågan ofta av folk jag möter. Jag brukar svara att det kommer att bli jämt och hårt, men sköter vi rödgröna det här rätt så vinner vi. Den prognosen står sig fortfarande.

Läs mer i GP, GP, Svd, Expressen, Aftonbladet och DN.

8 reaktion på “Trögt för vänstern och de rödgröna

 1. Att SD backar är ju bara bra. För folk har börjat förstå vad detta ”parti” står för. Rasism och främlingsfientlighet.

  Att de rödgröna tappar i opinionsmätningarna just nu är inget jag oroar mig för. För det är nu mobiliseringen börjar och med hårt arbete och en förnuftig politik så kommer vinden åter i seglen igen. Alliansens politik är allt för populistisk, och jag tror att folk har mer vett än att i det långa loppet köpa fagra ohållbara löften från denna sida.

 2. Pingback: Kanske blir det förlorarna som avgör valet « Kent Persson (m) blogg

 3. Pingback: Det blåser alliansvindar « Frihet är inte gratis.

 4. Exakt Ulf
  Vi har inte börjat dela ut stadsdelstidningar, knacka dörr, ringa runt och ha torgmöten överallt än.

  Än så länge har många inte börja fundera så mycket på september 2010.

  Tills dess har vi nött ut många skosulor. För vänsterpartiet gäller väl bror 4% som vanligt…

 5. Ni som är intensivt försvarare av den svenska kronan, kan ni då förklara följande för mig:

  Vi var i går och handlade på Lidl i Frankrike och då står på kvittot, förutom beloppet i eruro, också beloppet i franc. För francen anges det belopp man betalade när man gick över till eruron, dvs 6,56 franc/euro. Jag har en lärobok i franska från 1978 som talar om att en franc var ungefär lika mycket värd som en krona då.

  Vi vet också att Sverige rätt kraftigt fallit i välfärdsligen sedan 70-talet. Är det detta vi ser nu, när vi kan konstatera att det som för fransmannen kostar 6,50 för oss kostar 10 kronor eller att det som för dem kostar 6 500 kr för oss kostar 10 000 kr?

  Förhållandet är lika dant i jämförelse med våra grannländer. Varför har det blivit så här? Det är väl lite för enkelt att bara säga att det beror på att vi haft några år med borgerliga regeringar.

 6. Vp torde vinna på att bli supertydliga på 5-6 frågor som berör den väljargrupp man tror sig kunna fånga in. Gärna konkreta och rumsligt närliggande frågor och sånt som är aktuellt nu. Helst inte lika ihållande som tv 6-reklamen under hockey-vm men ändå så pass länge att folk ser partiets linje klart. Under decennier tycker jag partiet gärna talar om, visserligen inte oviktiga, men ändå jämförelsevis perifera frågor typ feminism, rasism, euro, NATO och Afghanistan.

 7. V tappar väl för att det numera inte betyder något om man röstar på v eller på s.

  Vänsterpartierna i hela Europa har raderats ut sen de har förlorat sin roll av kritiska sanningssägare och gått in i socialdemokratiska regeringar och hjälpt till att föra ”nyliberal politik med mänskligt ansikte”.

  Det kommer också att bli vänsterpartiets öde. Lite synd på sätt och vis. Men det kommer väl andra man kan rösta på.

Kommentera