Svärfars pizza

Man får ju sina svärföräldrar på köpet, på gott och på ont. I mitt fall nästan bara på gott.

Ikväll var det dags för årets första middag utomhus. Snön är nästan helt borta, om man inte tittar för noga i skuggan på utvalda ställen. Havet låg blankt, solen sken, den första göken hördes och grannen tvärs över viken gav sig ut i sin båt för att lägga nät. Men lite kyligt blev det ändå.

Sven från Luleå kom förbi på väg söderut. Svärfar, för kvällen gräsänkling, hade slagit på stort och gjort pizza. På den låg älgkorv, dijonsenap, ansjovis, färsk lök, torkad lök, avokado, röd paprika, banan och det hela toppades med cashewnötter. Han var mycket nöjd min svärfar, närmast stolt. Jag funderade på vad man kunde döpa pizzan till, men jag kom helt enkelt inte på något namn för skapelsen. Förslag?

Jag som borde ha skrivit några politiska texter ikväll. Men Sven hade med sig vin och svärfar plockade fram whiskyn. Trevlig helg!

5 reaktion på “Svärfars pizza

 1. Helt rätt prioriterat, Jonas! Vissa kvällar är helt enkelt för viktiga för att få försvinna i politiska åtaganden.
  Vad gäller namnet på pizzan så är det aningen svårt att hitta den röda tråden utifrån ingredienserna. Hade pizzan tillverkats utrikes så hade namn som ”cocktail” eller ”mosaik” varit möjliga. Men eftersom ni befinner er i Norrland så föreslår jag något mer regionalt typ ”plåtter” (utifrån ordet ”plåttrigt”) alternativt ”myche” (=mycket).

 2. Det naturliga namnet blir ”Det är mycket längre från Bryssel till Norrland, än från Norrland till Bryssel.”

  Tyvärr funkar det inte riktigt för att det är för långt.

  Globalipizza får bli förslaget istället.

 3. Global pizzan ”myche plåtter”.
  Intages av tre hungriga ”Män med Norrlandsfeeling” (ev kan Värmlands känsla fungera – älgkorven var gjord i Värmland ) med lämpliga tillbehör som avancerad hunger.
  Skönpizza deg kåndas fram på 0,5 ml vätska och får stå en stund tills rätt utbakningskonsistens. Utrbredes på plåt tunt och fin och för brännes på max ungsvärme kort stund så att inte tomatsåsen degar till degen och görs med fördel i en Norrländsktunnbrödsugn efter en av årets tunnbrödsbak är bakade.
  Ut ur ugnen och på med något urvattnade krossade tomater och några klickar tomatpure här och var. Valla med lämpligt lager pepparotsenap (finns ännu inte någon Norrländsvariant får därför bli den globalt Brysselnära Dijonsenapen) Grunda med ett ägg per Norrlänning. Singla ut Älgkorv (går lika bra med selleri förlåt renkorv, björnkorv och varför inte en delikat all time high Falu ). Fyll krovfria fläckar med väl mogen avocado. Tryck din skivor av ekologiskt odlade röda bananer från Kovalam (går lika bra med ekologiskt odlade Dominikanska 100513) Glesutsådd av tunt skivade rödlöks ringar gärna närodlad kan med fördel och till delar bytas ut mot vitlök för de mer plåtmagade Norlänningarna. Toppa generöst med torkad lök och Cashew nötter.Lägget stadigt täcke av riven mitt bit av Västterbottens ost (trade EUmark) från industiministerns trakter, dvs Ostrike. In i ugens och smält ihop till det blir en vackert brunskorpig kant av maxad takvärme. Ut ur ugnen på fat och garneras riklikt med helst färska gröna kryddor där orgegano ligger på första plats. Med hänsyn till ekologiska transportkostnader kan torkade kryddor accepteras. Serveras självklart med den Norrländska bonde ursalladen Senapskål med nynamnet Rocola (hörsägen). Bladen sprids på en trevlig bräda lämpligen 2tum 5. Liten kanna med gäddkonsisten på vinergrettsåsen som är en eftergift till det globala köket där norrlänningen egentligen kör straigth.
  Dryckerna väljes efter strupens behov och sällskapets läggning.

Kommentera