SD backar rejält

Skops senaste opinionsmätning bekräftar trenden. Rasistiska Sverigedemokraterna backar rejält i opinionen. De hamnar en bra bit under 4%-spärren och allt mindre tyder på att partiet kommer att kunna ta sig in i riksdagen. Samtidigt presenteras en ny stor undersökning som visar att svenskar är mer positiva till flyktingar och invandrare. Det är goda besked. De problem som finns med integration löser man inte genom SDs metod – hat. Jag hoppas att media tar in den förändring som nu sker. I Västerbotten, där SD knappt finns, har partiet lyfts fram i en rad reportage inte minst i regionala TV-sändningar. Det är svårt att förstå varför ett parti som inte förmår synas av egen kraft ska blåsas upp av media.

Särskilt intressant är att SDs ras bekräftas genom en separat mätning i Landskrona. Landskrona har varit ett av partiets främsta fästen och en sorts skyltfönster för Sverigedemokraterna. Trots rasistiska försök att exploatera brott som en invandrare har gjort i staden och trots Vilksaffären med alla dess turer så backar partiet.

De andra tydliga trenderna i riksmätningen är att försprånget för de rödgröna över alliansen ökar och att Vänsterpartiet tar ett skutt uppåt i opinionen från en riktigt låg siffra till just precis över förra valresultatet.

läs mer i DN, DNSvD, SvDAftonbladet, Sydsvenskan och HD.

Dagbok mot atomkraft skriver som vanligt initierat om turerna inför riksdagens votering om kärnkraftens framtid.

7 reaktion på “SD backar rejält

  1. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Paradoxen

  2. Nu har inte SD exploaterat det faktum att mannen som slog ihjäl en gammal tant var invandrare, utan bloggare som sympatiserar med SD. Inte riktigt samma sak. När det gäller integrationen i en stad som Landskrona så vet jag inte vilket parti som har några lösningar. Hur vill vänstern lösa det faktum att nästan all vardagsbrottslighet i Landskrona begås av invandrare, vilket antagligen var en viktig orsak till SD’s framgångar i kommunen? Eller hur ska 1000-tals jobb trollas fram, vilket skulle underlätta integrationen?

  3. Markus, där har du lite fel. Det var väl om jag inte missminner mig Ted Ekeroth som publicerade namn och bild på gärningsmannen i Landskrona innan han hade blivit dömd. Ekeroth är väl det lilla jag vet om SD lite mer framstånde än en vanlig bloggare.

  4. Min tro är att svenskar i gemen inte är rasistiska alls, alltså förutom en liten klick på någon/några procent kanske. Folk som sköter sig är nog välkomna hit också framgent. Det tycks dock som en viss andel invandrare inte funkar bra i Sverige och riktigt vad det beror på tar för lång tid att spekulera kring så jag avstår. Högern försöker lite valhänt komma tillrätta med detta, typ inskolning men då raljerar vänstern och sossarna på ett olyckligt sätt så att hela frågan blockeras, tyvärr. Nyamko Sabuni, och i någon mån Nalim Pekul, ser problemet och försöker göra något och det är bra. Jag vill ha ett fortsatt sekulariserat, mer jämställt och demokratiskt Sverige där man utövar sin religion på fritiden och jag skulle gärna se att svenska muslimer som åtnjuter yttrandefrihet tar till orda för att stöjda förtryckta och plågade kvinnor och män i t ex Pakistan där muslimska partier aktivt verkar för att män har rätt att hälla svavelsyra i ansiktet på kvinnor som inte sköter sig som deras män/släkt finner önskvärt (Söndags-DN för ca att halvår sen). Vore också bra om åtminstone någon svensk muslim verbalt godkände att privapersonen Lars Vilkes ändå har sin fulla rätt att måla och säga vad han vill t ex på Uppsala universitet så länge inte någon domstol finner att det är hets mot folkgrupp eller liknande Glädjande nog tycks många invandrare från Iran demonstrera mot den avskyvärda regimen, som i hög grad åberopar islam, där många landsmän går ut på gatorna i Teheran och riskerar livet.

  5. Oavsett om SD kommer in i riksdagen eller ej, så måste vi vara säkra på att vi förstår deras väljare, och den rädsla som de uppenbarligen känner. Jag tror, som Gunnar, inte på att folk är rasistiska i den meningen att de anser att människor av den “vita rasen” (ett begrepp som inte kan definieras vetenskapligt, trots många försök) är mer högtstående än andra människor. Däremot tror jag att de är rädda för något, för den förändring som pågår, för den evolution som våra (och alla andra) samhällen genomgår. Jag tror att socialismen är botemedlet mot denna rädsla, ty socialism ger alla en grundtrygghet. Socialism ger alla en garanti om en viss social säkerhet. Med denna garanti, med denna trygghet, behöver ingen känna rädsla, ingen behöver känna sig hotad, och alla har möjlighet att vara en aktiv del av sitt samhälle. Det faktum att vi överhuvudtaget har en extremhöger är ett tecken på att vi har allt för många som känner att de inte har någon del i framtidens Sverige. Låt oss lära oss något från SD, för om vi inte gör det, då är det bara en tidsfråga innan den typen av rörelser växer sig betydligt starkare än 4 procent.

  6. Pingback: Jinge.se » Sverigedemokratisk Kräftgång

Kommentera