Sahlin, euron och det brittiska valet

Jag kikade en del på Sahlin och Reinfeldt på Agenda igår. Av det jag såg tycker jag nog Sahlin var starkare, men det är klart att man färgas av sina egna värderingar i bedömningen. I debatten klargjorde Sahlin åter att de rödgröna kommer att respektera EMU-omröstningen från 2003 vid en valvinst och efter debatten medgav hon att det är en fördel för Sverige att vi står fria från EUs valutaunion nu när euron krisar. Det är bra och viktiga besked.

Var det någon som begrep av Reinfeldt vad en alliansregering kommer att göra i eurofrågan om de vinner valet? Högst oklart var det. Desto klarare hade det varit under en debatt på Stockholms kulturhuset igår. Där hade Jens Holm pressat alliansen i frågan. Tydligen hade alla de fyra allianspartierna öppnat för en ny folkomröstning i frågan under nästa mandatperiod. Bland dem som gjorde det fanns EU-nämndens ordförande Anna Kindberg Batra (M). Klara besked med andra ord, en röst på borgarna är en röst för att avskaffa kronan och för att ansluta oss till en valuta på fallrepet.

Jag har haft det lite svårt med engagemanget för det brittiska valet trots all dramatik. Labours politik är ju inte mycket att glädjas över och tories och libdems är ju än värre. Men det vore i alla fall intressant om libdems lyckas ändra landets bisarra valsystem. Det skulle kunna öppna för nya progressiva krafter i brittisk politik. Samtidigt så är den brittiska vänstern ofta en parodi över sekterism och splittring, inte konstigt att Monte Python drev med dem. Däremot är de brittiska gröna ett alternativ som kan bryta igenom. I detta val fick de sin första ledamot i underhuset, Caroline Lucas, som vann en tät strid mot tories och labour i en valkrets i Brighton. Jag har arbetat med Lucas i EU-parlamentet. Hon är en lysande politiker, radikal och EU-kritisk dessutom.

3 reaktion på “Sahlin, euron och det brittiska valet

  1. Pingback: Samma medicin i Sverige som den som orsakade Greklands kris « Jöran Fagerlund

  2. Det sägs att Reinfeldt har personligt förtroende hos fler av väljarna än Mona Sahlin. Det kan vara så illa att man dömer ut Sahlin på det lite taskiga språket t ex ibland oklar syftning, skum ordböjning eller uppenbart fel (men inte obegripligt) ordval. ”Kan hon som resonerar lika illa som jag vara lämplig att leda hela riket?” Reinfeldt däremot ger ett säkrare intryck och så ger han sig inte in i långa eller personligt känslomässiga resonemang där han riskerar att säga konstiga saker och därigenom förlora det relativa överläget. Sahlin är dock inte någon dålig spelare i rödgröna laget men när hon har bollen händer inget framåt. Bättre coachning/matchning av toppspelarna i allianssen, t ex får Maud Olofsson aldrig spela viktiga matcher vilket är ett mycket smart drag.

  3. Pingback: Anders Borg jagar varg.

Kommentera