På plats i Gävle

Jag har precis kommit till Gävle med nattåget från Vännäs. Träffade ombud till Vänsterpartiets kongress både från Västerbotten och Norrbotten på tåget. Det ska bli intressant att följa kongressen i två dagar. Jag kommer att rapportera då och då här på bloggen.

Läget är ganska nytt för Vänsterpartiet. Det rödgröna samarbetet har ändrat mycket för partiet och min gissning är att kongressen kommer att visa att det finns ett mycket bastant stöd i partiet för att medverka i en rödgrön regering. Det ska också bli spännande att se hur media skildrar läget i Vänsterpartiet. Under många år har uppdelningen ”förnyare/traditionalister” varit deras huvudvinkel när partiet skildras. Den uppdelningen är dock rejält passerad idag, det återstår dock att se om media har uppfattat det.

En av huvuddebatterna på kongressen kan bli den om miljö och klimat där många motioner vill vässa partiets profil i frågorna inför valet och inte ”lämna över” frågorna till Miljöpartiet. Jens Holm bloggar om det.

Läser i SvD om hur Vänsterpartiet har kompromissat i viktiga frågar. Att det måste ske när man samarbetar tätt med andra partier är en självklarhet. Samtidigt har Vänsterpartiet haft betydande framgångar när den rödgröna politiken har utformats inom områden som renoveringen av A-kassan, satsningarna på järnväg och bostadsbyggande. Men att kompromissa är en sak, och en nödvändighet. Att samtidigt behålla långsiktiga mål som att pensionssystemet ska göras om, att budgetreglerna ska ändras eller att svenska trupper ska lämna Afghanistan är både möjligt och nödvändigt. Där tycker jag att Lena Hennel i SvD slirar lite i analysen.

Kommentera