Min farbror dog

Igår var jag på Tannbergsskolan i Lycksele och pratade med gymnasieelever inför höstens val. Det var bra frågor och hyggligt intresse. På sätt och vis en ganska vanlig dag i politiken. Men så plötsligt kommer ett sådant där ögonblick som man vet att man kommer att minnas långt senare. Jag hade pratat om hur vi i de rödgröna partierna vill förbättra sjukförsäkringen och ta bort den stupstock som gör att svårt sjuka tvingas lämna försäkringen efter en viss tidsgräns. En flicka räckte upp handen och tog ordet:

– Min farbror dog, sa hon. Hon fortsatte med att berätta om sin farbror som var sjukskriven med svåra hjärtbesvär. Han försäkrades ut ur sjukförsäkringen och kände sig tvungen att börja arbeta igen fast han egentligen inte orkade. Strax därefter avled han av hjärtproblem. Som flickan beskrev det hade dödsfallet direkt koppling till att han utförsäkrades och tvingades tillbaks till arbetsmarknaden.

Det blev alldeles tyst i klassrummet. Själv visste jag inte riktigt vad jag skulle säga.

De är så många, historierna om dem som far riktigt illa av den här regeringens politik. Men ibland blir det särskilt tydligt varför vi behöver en ny regering som inte jagar sjuka och arbetslösa.

10 reaktion på “Min farbror dog

 1. Bra inlägg. Politik är verklighet. Politik kan vara, och är ofta, livsavgörande. Jag tror inte högern vill tvinga folka att arbeta till döds. Men jag är samtidigt rädd för att de inte riktigt förstår hur hårt samhället kan vara mot de svaga. De ser på politik mer som ett fenomen på makronivå. De ser på det som ett spel i huvudstadens tjusiga kanslibyggnader, på flotta kongresser, och EU möten, där resultat mäts endast med ekonomisk statistik och tillväxtsiffror. För dem är politik något ganska teoretisk, ty de har aldrig behövt vara med om vad tjejen du pratade med hade upplevt. För vänstern å andra sidan, är politik något praktiskt, en fråga om hur de människor ibland oss, som har det sämst ställt, kan få det lite bättre. För oss är politik något som tar sig uttryck på den vanliga människans nivå, och där resultat mäts i ökad livskvalitet för de som idag lider brist. Det är en viktig kontrast att belysa.

 2. När jag satt i debatt med företrädare för den borgerliga alliansen i går hävdade flera av dem att ”ingen blir utförsäkrad”. Jag sa att det är möjligt och att mina bekanta i så fall är undantag från den regeln. Vi får tydligen göra undantag för den här tjejens farbror också. Eller egentligen inte – som död rensas man ut från statistiken!

 3. Pingback: Lasses blogg » Skillnad på folk och fä

 4. Bra inlägg! Sen gäller det att en annan regering rent kvalitativt ger uttryck för ett helt annat synsätt när det gäller ohälsa och arbete. Det behövs ett brott mot hela den människosyn som FK och andra myndigheter har blivit språkrör för även innan borgarna kom till makten, tror jag.

  Avslutningen instämmer jag med helt och hållet. ”… vi behöver en ny regering som inte jagar sjuka och arbetslösa.”

 5. Ja det är mycket som händer i samhället pga borgar politiken som de inte tar ansvar för.
  Statistik finns på mycket och används friskt med olika vantolkningar men….

  Jag undrar hur många självmord som den här regeringen har på sitt ansvar. Vet om åtminstonde tre.
  Men det är klart de bryr sig inte för den som är sjuk och har särbehandlats och kränks av regeringen och som har fått nog av förnedrande behandling från Försäkringskassan och inte vill förnedra sig mer på Socialen efter ett långt arbetsliv – är bara en kostnad för kapitalet.

  Snart utförsäkrad.

 6. Pingback: Sjukförsäkringen och Alliansens enskilda fall « Per-Inge Eliasson

 7. Pingback: Valanalys 3 « PeoWagstrom's Weblog

 8. Pingback: Berätta det för den som berörs ! « PeoWagstrom's Weblog

 9. Pingback: En farbror var ett enskilt fall « Ett enskilt fall

Kommentera