Med euro ska superstaten byggas

Europrojektets ekonomiska grund har alltid varit skakig. De ekonomiska argumenten för en valutaunion är svaga, riskerna är däremot enorma. Idag kan vi se hur nej-sidans farhågor besannas. Euron förvärrar och sprider ekonomiska kriser. Utan egen valutapolitik är det bara enorma nedskärningar i välfärden och lägre löner som erbjuds som utväg för länder i kris. Samtidigt kräver EU nu mer mer centralstyre som ett svar på krisen. EU-kommissionen vill att EU ska granska euroländernas budgetplaner för att kunna överpröva dem:

Den förhandsgranskning i Bryssel av respektive lands budgetplaner Rehn ser framför sig ska ske innan regeringarna presenterar planerna för övriga partier i respektive lands parlament. Återger bland andra DN kommissionär Olli Rehn.

Det är inget mindre än en revolutionerande maktöverföring som förelås. Om EU börjar styra och ställa över detaljer och riktlinjer i medlemsländernas budgetar så sker en fullständigt massiv överföring av makt från medlemsländerna till EU. EU ska till och med granska budgetplanerna innan de folkvalda i medlemsländerna får se dem. Tydligare kan det knappast bli att byråkraterna i EU överordnas nationell demokrati.

I denna utveckling finns en logik. Euron kan knappast fungera på sikt om inte EU ges mer makt över den ekonomiska politiken. I praktiken blir det ett stort kliv in i Europas Förenta Stater. Där kan grekiska arbetare protestera bäst de vill. Bland de icke folkvalda i EU-kommissionen kommer knappast någon att lyssna på dem.

Om man ska förstå alliansens vurm för euron så ska man se valutan som ett steg på vägen till EU-federationen. Jag kan förstå att federalisterna i Folkpartiet vill ha en superstat, men jag kan inte förstå att de är beredda att offra Sveriges ekonomiska utveckling för att nå dit.

Eurofrågan är snabbt på väg att utveckla sig till en valfråga i Sverige. De rödgröna vill respektera folkomröstningen från 2003, alliansen vill köra över den och binda oss till en valutaunion i djup kris. Idag verkar poletten ha ramlat ner även hos s-ledningen som nu utmanar alliansen i frågan. Det är mycket välkommet.

Läs mer om eurokrisen: Aftonbladet, DN, Expressen, GP, SvD, Aftonbladet, SvD och SvD.

6 reaktion på “Med euro ska superstaten byggas

 1. Pingback: Brysselbyråkraterna tänker granska EMU-ländernas budgetar innan de folkvalda får se dem « Jöran Fagerlund

 2. Pingback: Tweets that mention Med euro ska superstaten byggas at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 3. Men är inte mer centralism och överstatlighet vad kommunister normalt vill ha när arbetare i allen länder skall förenas? Ett arbetarfolk, en centralmakt, en ideologi?

  EU är ju det bästa försöket till socialistiskt statsbygge sedan Sovjetunionens experiment misslyckades.

 4. Cornucopia :

  Nej nu försöker du få till en konstruktion för att du själv enkelt skall kunna kritisera.
  Som du säkert känner till är Vänsterpartiet EU kritiska och jag kan förstå att det irriterar lite att Du delar så många åsikter med ett parti du ofta försöker smutskasta och tillskriva negativa egenskaper.

  Jag föreslår, i bästa konstruktiva anda, att du helt enkelt kontaktar de politiker som har mandat att fatta beslut, med dina synpunkter 😉

 5. Idag verkar poletten ha ramlat ner även hos s-ledningen

  Det finns väl inga tecken på att någon pollett har trillat ner hos S ledningen, Sahlin sa i Agenda att hon tror på Euron (verkar lite religöst) men att det inte var läge nu eller under kommande mandatperiod sätta igång en folkomröstning. Det tyder inte på någon omprövning bara politisk taktik, endast en fullständig galen euroentusiast (läs folkpartist) skulle i rådande läge låta folket platta till euron med kanske så mycket som 70% Nej.

  ”Det är en oklok hållning. Jan Björklund har mycket att förklara. Varför ska Sverige stressa in i eurosamarbetet?” undrar Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg

  ”Eurokrisen visar dock på tydliga brister i det finansiella ramverket inom eurosamarbetet. Stabilitets- och tillväxtpakten har inte respekterats, varken av de stora euroländerna, eller av de mindre, så som Grekland. Detta har lett till enorma problem.”

  För de flest normalt läskunniga betyder detta att Östberg vill avskaffa vår valuta men att det inte skall stressas, alltså han som Sahlin är inte en politiskt taktisk idiot som propagerar för Euron när det är turbulent som nu.

  Den senare delen tyder på att han inte alls har förstått de reala systemfelen i euro-konstruktionen, det är inte att stabilitets- och tillväxtpakten inte respekteras som är problemet, S&T är en dela av problemet och det vi nu ser är symptom på dessa defekter.

  S utgör, mellan tummen och pekfingret, 70% av de rödgröna, alltså klart mer än 2/3 av de rödgröna är för Euron.

  Kan det vara så att de (S) till en del förstår och detta med att inte stressa innebär att vi skall vänta tills den revolutionerande maktöverföringen skett och EU har all makt över EU-medlemmarnas finanspolitik. Det är svårt att veta men så dumma är väl inte Sahlin och Östberg att de inte förstår att en sådan utveckling är ett måste om Euron ska överleva.

 6. V borde stödja Björklund, EU-ministern och de skogstokiga folkpartisterna, ett bättre tillfälle att platta till euroentusiasterna i Sverige har inte funnits på många år. Övriga euroentusiaster som Sahlin, S ledningen och alliansare hade sen för lång tid framåt fått munhäfta när det gäller euron. Samtidigt med det allmänna valet i höst hade varit ett lämpligt tillfälle, vem vet det kunde dragit upp V mot 10%.

Kommentera