Lönsam Skellefteåindustri läggs ner

För några dagar sedan kom beskedet att industrikoncernen Trelleborg avvecklar sin tillverkning av industrigummi i Ersmark utanför Skellefteå. 200 perosner görs arbetslösa vid en industri som går för fullt, är lönsam och där man precis har nyanställt för att klara produktionen. Enligt uppgifter i media ska tillverkningen flytta utomlands.

I ett slag kan en stor koncern utdela ett dråpslag mot en bygd och hundratals personer som ofta har arbetet i många år vid fabriken. Att ickelönsam produktion måste läggas ner och flyttas är en sak, men här handlar det om en fabrik som går med vinst.

Vad kan politiken göra? Flera saker är möjliga. Genom att industrin i norra Sverige ges mer effektiva och snabba kommunikationer med Norrbotniabanan kan konkurrenskraften höjas. Det rödgröna lovar bygga banan, med en ny borgerlig regering kommer det inte att ske.

I jämföresle med andra länder är det enkelt och billigt för företag att sparka folk i Sverige. Företagen avkrävs inget socialt eller ekonomiskt ansvar för dem som avskedas vilket sker i exempelvis Tyskland och Spanien. Varför inte kika på deras system vid liknande situationer? När ett lönsamt företag läggs ner eller flyttas skulle företaget kunna bli skyldigt att betala de anställda ett visst antal månadslöner och utbildning. Något för en rödgrön regering att fundera över.

läs mer: Norran, SVT och VF,

3 reaktion på “Lönsam Skellefteåindustri läggs ner

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Afghanistan och de Rödgröna

  2. I såna här fall har vänsterpartiet troligen ett stöd som är minst tio gånger större än vad man sen normalt får i valen. Både sakligt och taktiskt rätt att argumentera som du gör och sen ställa krav typ Tyskland och Spanien på företagen. Typiskt nog säger inte näringslivets Stefan Fölster något om usla företagarvillkor i Sverige i såna här rätt vanliga sammanhang. Han har också slutat prata om de goda villkoren för företag i (före detta) tillväxtländer som Lettland m fl. När han uttalar sig finns alltid uppenbara eller underliggande idéer om att försämra för arbetskraften.

  3. Att genomföra politiska regeländringar för att göra det kostsamt att lägga ner företag i Sverige är en bra idé.

    Men som vanligt är det ingen som efterfrågar vad arbetarna själva kan göra. Är de bara brickor i spelet vare sig en höger- eller vänsterpartist uttalar sig?

Kommentera